szymon_ Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Witam. Korzystałem z komputera. Nic nie grzebałem i nie kombinowałem. Wyłączyłem. Po paru godzinach spowrotem włączyłem i przy starcie systemu pojawił się komunikat Floppy disk fail (40). Komputer nie jest mój, bo nie jestem u siebie w domu i chciałbym w miarę szybko rozwiązać ten problem, by wszyscy byli zadowoleni Czytałem różnych porad na ten temat, jest ich dużo, ale niestety nic nie pomogło. Pobawiłem się troche w Biosie, ustawiłem tak jak zalecają ludzie na forach informatycznych. Resetowałem ustawienia Biosu i nic. Rozkręciłem nawet obudowę, żeby sprawdzić czy wtyczki nie są poluzowane. Wszystko było ok. Komputer nie uruchamia się. Wiem , że chodzi to o stację dyskietek. Może ktoś z Was wie jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 odłącz stacje i zaproponuj rozwiązanie jakim jest pendrive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Aha, zapomniałem dodać, że stacji dyskietek nie ma w tym kompie Więc nie wiem czemu jest ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaneQopter Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Komputer nie uruchamia się. Wiem , że chodzi to o stację dyskietek. Banalne pytanie, czy bootowanie masz dobrze ustawione? Skoro nie ma w nim stacji dyskietek a się nie uruchamia to jakaś dziwna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Ustaw w Biosie Floppy 1,44 na none lub disable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 I wymień baterię na płycie głównej. Pewnie padła i dlatego bios się zresetował do ustawień domyślnych. Jaką sekwencję bootowania masz ustawioną? Jest tam teraz hdd w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Jeżeli to w miarę komputer "z tych czasów" to bateria na pewno nie padła; robią teraz coś w deseń "akumulatorków wieloletniego użytku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 A więc od początku Banalne pytanie, czy bootowanie masz dobrze ustawione? Wszystko było dobrze i nigdy nie było z tym problemów NIc nie zmnieniałem I wymień baterię na płycie głównej. Pewnie padła i dlatego bios się zresetował do ustawień domyślnych. Jaką sekwencję bootowania masz ustawioną? Jest tam teraz hdd w ogóle? Chyba o to chodziło Ta bateria pracowała w tej płycie już jakieś 6 lat Bios rzeczywiście się zresetował i to było przyczyną błędu.Bootowanie mam tak: 1- HDD 2- CDROM 3- Disable 4- Removable Ustaw w Biosie Floppy 1,44 na none lub disable. Ustawiłem i ostrzeżenie znikło Więc można powiedzieć, że ten problem już rozwiązany...Ale... po tym jest jeszcze jeden ekran, na którym jest informacja: Press <Ctrl+Z> Key into User Window! Później to znika i przechodzi już dalej normalnie, a na samym końcu komputer się restartuje i tak w kółko To pewnie kolejny skutek resetu Biosa Nie wiem jak już to rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 To jest ekran konfiguracyjny raida. Co prawda masz tylko jeden dysk, ale może trzeba mu to wskazać. Wejdź do środka i zobacz czy można zaczytać konfigurację z dysku, lub coś podobnego. I ostrożnie nie rób "initialize dysk" bo stracisz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Źle ustawiona sekcja IDE-Configuration w Biosie Szukaj sekcji - Onboard IDE operation mode - ustaw to na Enhanced mode dalej - Enhanced mode support on - ustaw na S-ATA dalej - Configure S-ATA as RAID - ustaw na NO Kojani 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Dziękuję Panu bardzo :) 3 minuty roboty i wszystko gra. W tym moim Biosie wszystko było inaczej ponazywane i rozmieszczone, ale od razu się udało. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 ...Panu.. Proszę bez "Panowania" Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi