krzyś707 Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 Pozdrawiam doświadczonych kolegów. Chciałbym zamówić skrzydła ze stiroduru o rozpiętości minimum 1,6m -2m. Proszę o radę jak usztywnić te skrzydła a właściwie ich dwie połowy. Chciałbym to zrobić tanio i użyć listew sosnowych wklejonych na saudal db4 . Mam takie skrzydła o rozpiętości 1,2 m.i sosnowe listewki dobrze spełniły swoją rolę. Profil jakiego chcę użyć to SD 7037 . Nie chcę się bawić w fornirowanie . Skrzydła ze stiroduru, Wzmocnienia. Skrzydła mają być proste bez tzw uszu z lotkami. Wznios około 3cm z każdej strony. Myślę generalnie o lotach w termice Wspominałem że mam skrzydła 1,2m rozpiętości ale to nie 1,6-2m dlatego mam wątpliwości. Proszę o rady
madrian Opublikowano 31 Lipca 2012 Opublikowano 31 Lipca 2012 O sośnie zapomnij przy tej wielkości. Płaskownik węglowy wklejony pionowo na żywicę. Można go dodatkowo podkleić z góry i dołu, paskiem węglowego lub szklanego rowingu przesyconego żywicą epoksydową.
ppompka Opublikowano 31 Lipca 2012 Opublikowano 31 Lipca 2012 Taka mała uwaga, jest styropian lub styrodur, ale nie stirodur. A tak przy okazji to te 1,6 to malutko na termikę, sam latałem przez jakiś czas modelem 2m, i teraz dorabiam do tego skrzydła jeszcze 1m kawałek żeby zrobić 3m rozpiętości i nowy kadłub. Taki 1,6 to nawet nie zdąży się wykręcić (nisko jest ciężko coś złapać) a już będzie kropką na niebie.
krzyś707 Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Opublikowano 31 Lipca 2012 Napisałem 1,6m-2m . Jeżeli chodzi o rozpiętość. Masz rację kolego styrodur , ale jakoś tak w podświadomości mam tę niewłaściwą "stirodur". Przepraszam Cię jeżeli uraziłem Ciebie i innych czytających tym błędem. Wracając do rozpiętości widziałem co potrafi 3m typowy termiczny szybowiec z wysokości 1m bez silnika wspiął się na pokażny pułap. Ale mnie na takie cudo nie stać. A nawet jeżeli wybiorę z zakresu 1,6-2m rozpiętości będzie to o wiele więcej niż moje 1,2 metrowe "trenerki". Wystarczy że polata więc niż siedem min po wykonaniu nakazanych regulaminem figur. Dziękuję Madrian za fachową opinię jak i co - pożyjemy zobaczymy Pozdrawiam
ppompka Opublikowano 31 Lipca 2012 Opublikowano 31 Lipca 2012 Nie, no absolutniie mnie nie uraziłeś, jak zauważyłem to napisałem. Jeżeli robisz szybowca jako "czystego", a nie moto, to różnica w kosztach nie jest mocno duża. Ale twoj model, fakt w somie taki przeskok z trenerka toi tak dużo. Takie zebranie się z wysokosci już nie mówie tu o 1 metrze, a nawet tych 10 to jest raczej rzadkość, albo model jest naprawdę niesamowicie lekki przy dużej powierzchni, ale za to ciężko będzie polatać takim w wietrze.
Szwarc Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zrobiłem kiedyś coś takiego: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1866 właśnie tu są skrzydła ze styroduru, profil chyba SD 7037 albo MH 32 rozpiętość coś ponad 170cm (dokładnie nie pamiętam bo modelu już nie mam) a za dźwigary służyły właśnie wklejone na soudal listewki z bambusa 6x2mm. Oczywiście taka konstrukcja nie nadaje się do np. wyciągania na holu czy strzelania z gumy albo ostrzejszych akrobacji, ale jest dosyć sztywna do spokojnego polatania.
krzyś707 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Dzięki serdeczne Szwarc. Twoja dokumentacja foto i wideo nastraja mnie coraz bardziej do zamykania się w piwnicy. Musi mi się chcieć robić a ty to mocno podsyciłeś. Napisz proszę gdzie dostanę bambusowe listewki bo prawdę mówiąc nigdy się z nimi nie spotkałem. SERDECZNE DZIĘKI!!!. Krzysiek Ps . Ppompka nie przejmuj się tą moją Przepraszam. Ale kiedyś na forum mocno mnie ktoś zrugał (ty tylko zwróciłeś uwagę) za tego typu błędy i od tej pory wolę dmuchać na zimne. Jeżeli chodzi o szybowca to naprawdę wyszedł w górę, może dlatego że mocno wiało na zboczu a jak wiesz podwiewało od spodu że metrowe nie za ciężkie trenerki trzymały się bez silnika a co dopiero taki typowy szybowiec kilku metrowy. Pozdro
Rafal B. Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Dźwigar główny zrób z sosny 8x3 mm razem z wypełnieniem balsowym oraz daj dźwigar pomocniczy z sosny 2x2 mm, takie coś hol z gumy nawet wytrzyma.
ppompka Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Ja w swoim 2m szybowcu mam 2 listwy 7x3mm sosna z przekłądką z balsy 2mm oraz jeszcze jadna 5x5 w okolicach spływu i wytrzymuje to spokojnie, włącznie z jakąś tam akrobacją.
Szwarc Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Listewki bambusowe to po prostu roleta z bambusa kupiona w "Brico" o szerokości 1m (1,2m też były) wyszło z tego około mnóstwo listewek i prętów - starczy do końca życia.Dobrze jest też zrobić przekładkę z balsy albo z czegoś (ja używam sklejki "owocówki) tworząc taki dwuteownik przynajmniej w części centralnej.
krzyś707 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Ppompka napisałeś Ja w swoim 2m szybowcu mam 2 listwy 7x3mm sosna z przekłądką z balsy 2mm oraz jeszcze jadna 5x5 w okolicach spływu i wytrzymuje to spokojnie, włącznie z jakąś tam akrobacją. Wszystko rozumiem oprócz - przekładka z balsy. Czy chodziło ci o to jak buduje się skrzydla konstrukcyjne . Między żeberkami wklejone wzmocnienia balsowe łączące listwy sosnowe dla ich wzmocnienia. Jeżeli tak to jak ja to zrobię w zamówionych wyciętych skrzydlach sterodurowych. Mam je rozcinać. Jeżeli żle pojmuję napisz jak to wygląda . Przydał by się jakiś schemat co ma być w którym miejscu . Ja kiedy otrzymałem poprzednie skrzydełko 120mm wyciołem piłą termiczną otwory na listewki na wierzchu i spodzie profilu mniej więcej w miejscu środka ciężkości. Nie wiem o co chodzi z przekładkami dlatego proszę o ściślejszy opis
Michau Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Możesz tą przekładkę, wypełnienie między dźwigarami zrobić na całą ich szerokość, potem w rdzeniu ze styroduru/ styropianu wycinasz taki pasek i zamiast niego wklejasz przygotowany dźwigar. Nie wiem czy zrozumiale napisałem
krzyś707 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Na tyle zrozumiale że bez rozcinania styroduru profilu się nie obejdzie. Michau wcale mi się nie widzi. Skrzydła 180 60zł+15 koszt transportu=75zł(tyle wyliczyl gościu) Do tego rozcinanie skrzydelł po dlugości itd. Pewnie poszukam jakichś gotowych samych skrzydeł . Może używanych. Zaoszczędzę czas i prawdopodobieństwo że "spartolę" coś podczas budowy będzie żadne. Choć właściwie jestem całkiem skołowany co, jak, itd Podro
tytan12 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Hehe,im więcej czytasz ,więcej problemów.Dwa gżwigarki sosnowe,góra,dół 8"3 i spoko.Skrzynki bagnetów zalaminuj,i w górę
Piotr K Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Cześć mam dokałdnie taki sam problem. Ja zamówiłem juz skrzydło ze styropiany długość 1,6 metra. Ma przyjść w czterech kawałkach, i nie wiem jak to dokałdnie połaczyć i wzmocnić.Czy wycięcie w skrzydle np.lutownicą rowka po całej długości i zatopiwnie tam w jakimś kleju wzmocnienia np.preta węglowego, będzie dobrym rozwiązaniem?Dodam jeszcze żę skrzydło będzie do szybowca.
krzyś707 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Cześć Piotr K . Ja do wycięcia szczelin na listwy sosnowe zmajstrowałem coś podobnego jak w tym linku. http://superzuk.repu.../wycinarka.html (przyda się do wycinania nie skąplikowanych skrzydeł) tylko że to było dla skrzydełek o rozpiętości 1200mm. Więc się nie obawiałem o usztywnienie. Wkleiłem dwie sosnowe listwy 5x3mm . Jedna na górze ,druga na dole profilu na wysokości środka ciężkości na saudal db4. Jeżeli chodzi o skrzydla 1800mm rozpiętości mam obawy czy wytrzyma ale to pewnie czytałeś w postach do mojego zapytania. Wracając do piły miałem problem z zasilaniem . Kolega elektronik poradził mi do tetroidalnego zasilacza 300w 12v (taki miałem okrągły do halogenów ) regulator napięcia http://allegro.pl/sc...2522100816.html kupiłem na alegro. Stosuję drut 0,3 mm zwykly stalowy od linek do samolotów na uwięzi. Jedyne co bym poprawił to zaopatrzył się w zasilacz 24V chociaż ten który mam 12V daje radę na styropianie i styrodurze. Jeżeli nie masz ochoty majstrować przy pile radzę wyciąć równe rowki po ówczesnym wytrasowaniu lini.Nożykiem do tapet, skalpelem spokojnie dasz radę .Wycinasz nacięcia odpowiedniej głębokości a przestrzenie między nacięciami wydłubiesz, przeszlifujesz iglakiem pilnikiem , wytopisz grotem lutownicy. Ewentualnymi nierównościami w głębokości nie przejmuj się saudal db4 , lub żywica epoksydowa wypełni nierówności. Jeżeli chodzi o sposób na wzmocnienie skrzydeł ja mogę poradzić abyś wybrał radę któregoś z kolegów modelarzy którzy odpowiedzieli na moje zapytanie . Pozdrawiam Ps . Gdzie wycinałeś skrzydła . Może będzie taniej niż propozycja mojego "wycinacza" Piotr k. Zapomniałem dopisać jeżeli intersuje cię zmaistrowanie piły termiczne to przejrzyj te posty http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=6983
Piotr K Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Krzyś707. Dziękuje za podpowiedź, będę musiał kupić ten klej i wyciąć kanał pod wzmocnienie. Zastanawiam się jeszcze tylko z czego zrobić wzmocnienie w literze V, bo skrzydło będzie musiało mieć wznios.Jeśli chodzi o "wycinacza" to ja płaciłem 60 zł. Kontakt VENA Krzysztof Śmigielski <model4fun@o2.pl tel.693355311
Szwarc Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Rowki na dźwigary wycinam odpowiednio ukształtowanym grotem lutownicy transformatorowej, na którym z jednej strony nałożona jest śruba stykowa z listwy 2,5mm przy jej pomocy ustalamy głębokość rowka, rowek wycinamy przeciągając śrubą po przyłożonej metalowej linijce albo innym czymś co jest proste i nie odkształci się od temp. grota.Podobnie jak w wypowiedzi wyżej zachęcam do użycia przekładki - także dla tego że styrodur potrafi się odkruszyć z czasem wraz z listwami i skrzydło straci sztywność (miałem tak w skrzydełku 1,2m w modelu Extry 300, skrzydło trzasnęło przy wyprowadzeniu z nurkowania, jak wykazała sekcja dźwigarki odspoiły się na całej długości wraz z warstwą styroduru przesiąkniętą klejem, styrodur zielony Basf) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi