profesorek92 Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Witajcie, wybaczcie mi moje chyba dość głupie pytanie, ale proszę o odpowiedź. Buduję model Zefirka http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm , i nie wiem, jakie zasilanie mam do tego mieć. Chcę użyć silnika klasy 280 (z przekładnią), który jest chyba na 6V (prawda ??). I teraz nie wiem, jakie napięcie ma być podłączone do odbiornika.. ?? Z góry dziekuję za odpowiedź profesorek92 PS Proszę powiedzcie mi, czy dobrze to rozumiem: wszystkie części (silnik, serwa, zasilanie) podpinam do odbiornika, i to przez niego płynie prąd do wszytkich elementów, tak ?? Jeżeli dobrze myślę, to pod który kanał należy podłączyć silnik (oczywiście po przez regulator) ?? No bo jeszcze się trochę w tym nie łapie muszę przyznać ;( Prosił bym o wytłumaczenie, lub podrzucenie jakiegoś linka, gdzie mógł bym poczytać o tym, jak połączyć elektronike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Akumulator napędowy jak i silnik podłączasz do regulatora obrotów. Regulator obrotów do odbiornika - tak samo jak serwa. Regulator wyposażony jest w BEC który zasila odbiornik i serwa z akumulatora napędowego (niektóre nie mają więc trzeba zastosować zewnętrzne źródło zasilania odbiornika i serw). W odbiorniku regulator podłączasz pod kanał 3 - gaz. Prąd zasilający silnik NIE PŁYNIE przez odbiornik. Prosty schemat: Zapisz sobie też te linki - znajdziesz tam odpowiedzi na podstawowe pytania. modelarstwo.org , modelarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 30 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Akumulator napędowy jak i silnik podłączasz do regulatora obrotów. Regulator obrotów do odbiornika - tak samo jak serwa. Regulator wyposażony jest w BEC który zasila odbiornik i serwa z akumulatora napędowego (niektóre nie mają więc trzeba zastosować zewnętrzne źródło zasilania odbiornika i serw). W odbiorniku regulator podłączasz pod kanał 3 - gaz. Prąd zasilający silnik NIE PŁYNIE przez odbiornik. Prosty schemat: Obrazek Zapisz sobie też te linki - znajdziesz tam odpowiedzi na podstawowe pytania. modelarstwo.org , modelarz Serdecznie dziękuję za linki, już widzę, że jest tam duużo ciekawych informacji, wszytko napewno dokładnie przeczytam Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 31 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Mam pytanie, możliwe, że odpowiedź jest gdziś tam ("w linkach"), ale nie mogę znaleźć. Mam silnik klasy 280 na 6 V i regulator 25 A. Do tego będzie jeszcze odbiornik i serva oczywiście (jeszcze nie mam ). Tylko jaki akumulator, ile V ?? Czy 9,6 V będzie dobre, czy nie ?? Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Tylko jaki akumulator, ile V ?? Czy 9,6 V będzie dobre, czy nie ?? jesli chodzi o pakiety ni-xx, to taki pakiet 9.6V o rozsadnej pojemnosci jest strasznie ciezki, mam w swoim zefirze(jeszcze nieoblatany) ni-cd 800mah- wazy ok 190g(nimh bylby nieco lzejszy) najlepsza bylaby inwestycja w li-pol(u mnie ucialbym w ten sposob 140g, zyskal ok 100g ciagu i 200mah pojemnosci), to samo z silnikiem.Zestaw 3f mozna miec juz za ok 80zl, a to duzo lepsze rozwiazanie. Jesli juz koniecznie ni-xx to jakis lekki 7.2V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 Li-polki jak i napędy nie są już takie mega drogie jak niegdyś. Zobacz np: www.modelarski.com i zobacz ceny pakietów Li-pol. Nie jest tak źle. Masz silnik i regulator - więc potrzebujesz zasilania. Jeśli chodzi o Ni-XX To właściwie NiCd już raczej nie... Chyba że do szybowca . A o właściwościach tych akumulatorków powinieneś miec coś napisane w linkach wcześniej Ci podanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 No i znowu ja Mam jeszcze kilka pytań, więc żeby nie zakładać nowego tematu będę pisał tutaj Jak już chyba pisałem, buduję Zefirka. Z elektroniki mam już: - 4 kanałową aparature od heli (Lama v3) - kilka małych używanych serw od helikoptera Walkera (mam nadzieję, że będą dobre) - silnik klasy 280 z przekładnią i śmigła (nie znam szczegółów, towar dopiero przyjdzie /używane) - regulator 25 A (SPEED600 ??) - akumulator Li-pol 7,4 V (będę narazie używał na zmianę z heli Lama v3) Jak widać, brakuje mi już tylko odbiornika. Chcę kupić TEN . Może być ? Napisane jest, że "Zasilanie : 4,8 - 6V" i teraz nie wiem, czy będzie działać... Proszę o wyjaśnienie. I czy ten "zestaw" który mam będzie współpracował ze sobą ?? Czy coś pominąłem, czy o czymś muszę jeszcze wiedzieć ?? Z góry dziekuję za odpowiedź Pozdrawiam profesorek92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 I czy ten "zestaw" który mam będzie współpracował ze sobą ?? tak, - 4 kanałową aparature od heli (Lama v3) Ten nadajnik ma: -maly zasieg; -wbudowane mixery do smiglowca(podobno mozna je wylaczyc, ale nie jestem pewien); Napisane jest, że "Zasilanie : 4,8 - 6V" i teraz nie wiem, czy będzie działać... Proszę o wyjaśnienie. Jezeli twoj regulator ma tzw. BEC to bedzie dzialac. I jeszcze jedno-regulator powinien obslugiwac ogniwa li-pol, inaczej moze je uszkodzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Jezeli twoj regulator ma tzw. BEC to bedzie dzialac. I jeszcze jedno-regulator powinien obslugiwac ogniwa li-pol, inaczej moze je uszkodzic. BEC ma. Ale z tą obsługą li-pol, to nie wiem, można to gdzieś (jakoś) sprawdzić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Ten nadajnik ma: -maly zasieg; -wbudowane mixery do smiglowca(podobno mozna je wylaczyc, ale nie jestem pewien); Co do pierwszego się zgodze. Ale z tego co wiem to nadajnik od lamy nie ma wbudowanych mixerów. Lama ma mixery w układzie 4 in 1. Aparatura od HB2, która wygląda tak samo jak od ta od lamy ma mixery wbudowane. Jakby się uprzeć można latać przy pomocy tego nadajnika, aczkolwiek ja bym się bał - mały zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 -maly zasieg Na jakiej podstawie tak twierdzisz? -wbudowane mixery do smiglowca(podobno mozna je wylaczyc, ale nie jestem pewien) Totalna bzdura! Nadajnik 4ch E-Sky NIE MA MIKSERÓW!!! Za to nadajnik 6ch E-Sky ma, ale można je wyłączyć mikro swiczami. I jeszcze jedno-regulator powinien obslugiwac ogniwa li-pol, inaczej moze je uszkodzic. Z powodzeniem używałem zwykłych regulatorów(tylko NiXX) z pakietami LiXXX 2S. Napięcie odpowiada 6-7 celką NiXX, więc odcięcie nie jest zbyt małe dla LiXXX. Ale lepiej latać na czas i nie wyładowywać pakietu do ostatniej kropli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Totalna bzdura! Nadajnik 4ch E-Sky NIE MA MIKSERÓW!!! Przepraszam, pomylilem go z 6ch :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 OO, dziękuję koledzy za odpowiedzi, teraz już chyba wszytko wiem. Kupuję tamten odbiornik e-sky i wszytko powinno działać. Już się nie mogę doczekać, aż "skleję" to wszytko ze sobą Pozdrawiam profesorek92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Totalna bzdura! Nadajnik 4ch E-Sky NIE MA MIKSERÓW!!! Za to nadajnik 6ch E-Sky ma, ale można je wyłączyć mikro swiczami. Jakimi swiczami? Jeśli jak piszesz to możliwe to mógłbyś to opisać - nie jeden miał z tym problem. Przydałoby się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Nie ma co opisywać, dałem znać jedynie. Jest w odpowiednim wątku chyba w nieciekawych ofertach. Swicze widać jak podniesiemy klapę od baterii, są tam otwory a za nimi małe czerwone swicze. Co i jak konkretnie to nie wiem, ale na logikę trzeba wyłączyć i już... Informacja pochodzi od Kolegi latającego HBK2, który się tym bawił. Zresztą widziałem na własne ślepia(swicze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.