tomyy29 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam. Kupiłem dziecku mini helikopter sterowany na podczerwień zasilany akumulatorkiem litowym SHIDA 75mAh http://www.sportys.com/pilotshop/product/15757 Czy jest możliwość bym podłączył jeszcze jeden taki akumulatorek do niego i czy to spowoduje dłuższe działanie copterka? Jeśli tak to czy wystarczy jak podepnę akumulatorek w odpowiednie przewody ( czarny-czarny, czerwony-czerwony)? http://www.toys.warez.pl/ak024-akumulator-lipo-shida-p-382.html Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Łącząc równolegle zwiększysz napięcie, ale pojemność będzie taka sama. Jeśli połączysz szeregowo, zwiększysz tylko pojemność, ale jednocześnie obciążysz model. Będzie trzeba latać na większych obrotach. Czas lotu pewnie będzie podobny, ale elektronika bardziej obciążona. To się nie opłaca. Lepiej kupić minimalmnie większy akumulator, ale i tak pewności nie ma, że czas lotu się wydłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Łącząc równolegle zwiększysz napięcie, ale pojemność będzie taka sama. Jeśli połączysz szeregowo, zwiększysz tylko pojemność, ale jednocześnie obciążysz model. Będzie trzeba latać na większych obrotach. Czas lotu pewnie będzie podobny, ale elektronika bardziej obciążona. To się nie opłaca. Lepiej kupić minimalmnie większy akumulator, ale i tak pewności nie ma, że czas lotu się wydłuży. Bartek - zamilknij - równolegle zwiększasz napięcie - :o i inne bzdurki - ... ps. Tomek - wypowiedzi Bartka nie czytaj ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A więc jakie jest Twoje zdanie na moje pytanie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 To prawda, pomieszałem. Pomyliło mi się pojęcie szeregowo i równolegle. Jak ktoś nie wierzy to: http://www.egmdss.com/gmdss-courses/mod/resource/view.php?id=495 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Więc połączenie równolegle będzie ok?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Będzie ok ale uzyskasz małe wydłużenie czasu lotu po jednym ładowaniu, bo model będzie bardziej obciążony. Taki mały model może mieć nawet problem z lataniem z dodatkowym obciążeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A nie da się po prostu po rozładowaniu akumulatorka wymienić go szybko na drugi? Czy może dostęp jest utrudniony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Tam jest wlutowany aku na stałe, trzeba by założyć końcówkę. Ale możesz np. zdemontować kabinkę i drugim pakietem zrekompensować środek ciężkości. Jak przylutujesz pakiet równolegle to powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Wlasnie o takim rozwiazaniu myslalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ja zrobiłem kiedyś przeróbkę takiego helikoptera podmieniając oryginalny pakiecik na większy i byłem super zadowolony. I takie rozwiązanie polecam. Wybierając opcję dołożenia drugiego pakietu, po pierwsze, możesz mieć problem z jego umiejscowieniem w modelu (mało miejsca) , a po drugie korzyść będzie mała ze względu na te dwa czynniki , o których pisał przedmówca (większa waga --> większy prąd potrzebny do latania --> szybsze zużycie pakietu). A zapewniam, że czas latania na takiej podmienionej jednej baterii będzie wystarczająco długi (ok. 10 minut). Potem odpoczynek 25-30 minut, podczas ładowania pakietu i dalej można się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi