Jacek Walenciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 Witam, Chciałbym przedstwić mój najnowszy motoszybowiec z napędem elektrycznym własnej konstrukcji, budowany od podstaw. Model zaprojektowałem we wrześniu ubiegłego roku (w Corel_u). Budowa trwała z przerwami rok. Kadłub zrobiłem metodą "oldtimer" - szkielet balsowy oklejomy balsą, na to węgiel i szkło - wyszło lekkie i "pancerne". Motyl - pełna balsa, profil - NACA 0008. Płaty o profilu MH 32 konstrukcji skorupowej z klapami i lotkami - na "butterfly" siada pod wiatr jak śmigłowiec :-)). Całość oklejona folią oracover, kadłub malowany. Lata pięknie i po sznurku - w ogóle go nie trymowałem - jest super. Na niskim szybkim przelocie słychać wyraźny "świst z brzęczkiem" jak u szybowców całolaminatowych. Na razie kręcę pętle i przewroty oraz korkociągi - z tym nie ma problemów, daje się nim kręcić wszystko. Napęd: silnik Mega Acn 22/30/3E ze śmigłem Aeronaut 12"x8", regler Jeti Spin 44, pakiet 3S1P Wide Energy 4300 mAh zapwenia ponad godzinną zabawę w powietrzu.Serwa w "motylku" to 2x JR ES 539, w płatach 4x Hitec 125 MG. Waga do lotu ok. 2200 g
danylotnik Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 Model przepiękny moze jakis filmik z oblotu??
Jacek Walenciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Opublikowano 1 Listopada 2007 Niestety, nie mam kamery żeby sfilmować go podczas loty. Jak będzie okazja, to napewno będzie jakiś filmik. Na razie mam tylko zdjęcia z pobytu "na ziemi".
Eryk Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 model bardzo mnie sie podoba, wyglada jak laminaciak... Na niskim szybkim przelocie słychać wyraźny "świst z brzęczkiem" jak u szybowców całolaminatowych. model nie musi byc laminatowy zeby świszczeć, ja mam na płacie wyłącznie solarfilma i da sie czesto słyszć świst... 8) widze ze zastosowałeś profil bardziej termiczny, jaka jest rozpietosc :?:
Jacek Walenciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Opublikowano 1 Listopada 2007 Model ma rozpiętość 2,5 m.
Eryk Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 jesli bys nie napisał ze kadłub ma 'w sobie' balse to bym pomyslal ze jest w calosci laminatowy. kadłub jest chyba dość wąski...
Jacek Walenciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgadza się. Kadłub ma kształt "kijanki" w największym miejscu jest średnica 76 mm zwężająca się do kołpaka o śr. 40 mm, i w druga stronę na końcu usterzenia V-tail jest śr. 19 mm.
Motylasty Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 Budowa trwała z przerwami rok. No to widzę, że nie tylko ja się ta grzebię z tymi latakami. Gdybyś miał ochotę pochwalić się planami, czy też wymienić - byłbym chętny, też rysuję wszystkie swoje ToTy w Corelu. Właśnie myślałem nad powiększeniem Tota-5 do takowych jak Twój wymiarów. Może zapodałbyś więcej fotek modelu z bliska, szczegółów konstrukcyjnych nigdy za wiele.
Jacek Walenciak Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Opublikowano 1 Listopada 2007 Model zaprojektowałem w dwóch wariantach: – z usterzeniem motylkowym. – z usterzeniem klasycznym (statecznik poziomy "pływajacy"). Skrzydła robiłem na wzornikach (żeberka przejściowe (z Profili 2) dałem do wycięcia laserem z 4 mm plexi), dźwigary też robiłem ręcznie-lamelowałem na szablonie z listewek sosnowych 3x3mm (3 szt.) + 2x3mm (1 szt.) razem 11mm zwężające się do 8 mm w końcówce skrzydła. Koć=ńcówka skrzydła z balsy twardej oklejona tkaniną szklaną. Wzorniki żeberek dałem celowo do wycięcia laserem, aby później można było wykonać nowe płaty do wersji klasycznej.
bigkris Opublikowano 28 Marca 2009 Opublikowano 28 Marca 2009 szybowiec piekny mam pytanie co do planu, jesli chce go wydrukowac w sklali 1-1 to ile go musze powiekszyc?
Jacek Walenciak Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Opublikowano 28 Marca 2009 podaj mi maila, to Ci wyślę w wersji edytowalnej w Corel Draw (ver. 11)
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 To i ja bym poprosił.... khanuszkiewicz@gmail.com
Jacek Walenciak Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Opublikowano 29 Marca 2009 Plany poszły. Mam do wykorzystania wzorniki wycięte laserem w plexi 4mm. Jeśli ktoś poważnie myśli o budowie, to mogę je podesłać. Profil żeberek to MH 32. Ja w chwili obecnej projektuję nowe płaty o rozpiętości 2700 mm i profilu cieńszym HN 785 SR. pozdrawiam, Jacek
bigkris Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 ja sie zastanawiam powaznie nad budowa, jedynym problemem moze byc tylko wydrukowanie planow, ale z tym sobie poradze jakos
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.