Krzysztof7501 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Chcę w elektroszybowcu zamontować hamulce aerodynamiczne i nie bardzo wiem jak to ustawić w Opticu 6. W instrukcji są opisane tylko różne kombinacje wykorzystania lotek jako hamulców, ale mi chodzi o same hamulce, niezależne od lotek. Najchętniej wykorzystałbym do tego kanał podwozia w konfiguracji spalinowego samolotu akrobacyjnego, ale chciałbym tę funkcję przypisać do przełącznika z prawej strony - AIL D/R SW-3. Czy jest to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Ale oczywiście, że mozliwe i do tego służy. W instrukcji 5 kanał przypisany jako podwozie ale to od Ciebie zależy do czego wykorzystasz. Ja w jednym modelu właczam nim buzzer by zorientować się gdzie jest model w wysokiej trawie/trzcinie. W innym modelu tym przełącznikiem włączane jest światło lądowania. W nowym latajacym skrzxydełku też chcę właczać hamulce tym przełacznikiem. O ile w latajacym skrzydle - to czysty experyment to w motoszybowcu - jeśli zedrę starą folię to też zamierzam zrobić proste hamulce aerodynamiczne. Oczywiście obsługiwane pym przełącznikiem podwozia... Chyba udzieliłem wyczerpujacej odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Wszystko rozumiem, ale nie otrzymałem odpowiedzi na podstawowe pytanie: czy kanał podwozia można uruchamiać wyłącznikiem AIL D/R SW-3, zamiast GEAR AUX SW-2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Rozpisując sie przeoczyłem pytanie o zamianę przełączników. Oczywiście żadnym ustawieniem w menu tego nie zrobisz, oba skrajne przełączniki służą do nazwijmy to najogólniej mixów i nie są kolejnymi kanałami. Przełącznik Gear AUX różni sietym, że jest też czy głównie przełącznikiem w danym kanale czyli włącz wyłącz. Gdzieś pod koniec instrukcji masz opisane zaprogramowanie dwóch własnych chyba mixów - może tu coś dałoby sie uzyskać bo ja to rozumiem, że jesli dowolne to chyba i do wybranego przełącznika. Nigdy jednak nie uruchamiałem tych możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Wg. instrukcji powinno się dać funkcje przypisać do dowolnego przełącznika, ale już próbowałem i nic nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Wejdź w opcje MX.SS, naciskaj DATA+/- dotąd, aż pojawi się PMX1, później CURSOR'em najedź na 3 i gotowe. Następnie dwa razy naciskasz EDIT (w dół) i kiedy zobaczysz napis PMX1 naciskasz przycisk CLEAR i ustawiasz MAS i SLV na 5. Ustawiasz wszystkie przełączniki na OFF (do góry) i przechodzisz do S.TRIM i ustawiasz wychylenie wyłączonych hamulców. Następnie opuszczasz SW-3 i w PMX 1 ustawiasz DATA tak, jak chcesz mieć wychylone hamulce. SW-2 nie ruszasz w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dzięki. Wypróbuję to wieczorem i napiszę, bo teraz jestem poza domem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 OK. Piąty kanał już działa pod SW-3, ale nie jestem pewien, czy już wszystko jest w porządku, ponieważ nadal działa również SW-2, z tym, że przy użyciu SW-2 serwo wychyla się o 90 stopni, tzn. z jednego skrajnego położenia w drugie, a przy SW-3 tylko o 45 stopni, czyli z neutrum w położenie skrajne. Wychylenie w PMX 1 i w EPA mam ustawione na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Może da się zwyczajnie przepiąć przewody od wyłącznika SW-2 do SW-3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Nie kombinowałbym. Po prostu nie używaj w tym modelu SW-2 i spokój. Serwo wychyla się trochę mniej, ale i tak powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Można tak zrobić, ale lepiej wykorzystac cały zakres, ponieważ wtedy jest większa precyzja, a przy pełnym wychyleniu wystarczy serwo o połowę słabsze niż przy 1/2 wychylenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Zrobiłem, jak zamierzałem. Przepiąłem przewody z SW-2 do SW-3 i mam piąty kanał tam, gdzie chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi