yeloneck Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Witam. Z polecenia kolegi, jak również wynikające z mojego zainteresowania, pragnę zadać pytanie odnośnie modelu dla początkującego. Otóż chodzi tutaj o model dla osób, które nigdy nie miały styczności z samolotami RC, a chciałyby zacząć swą przygodę Piszę także w imieniu kolegi, gdyż ma mocno ograniczony dostęp do internetu w ostatnim czasie. Generalnie, jak powinien przebiegać proces wdrażania się w temat, co powinien kupić, czego nie, co polecacie ? Z budżetem też nie ma szału, ale jeśli jesteście w stanie, to wymieńcie te modele, dla amatorów (najlepiej jakiś link) a wówczas mu przekaże, jakie to koszta Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaneQopter Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Było już kilkadziesiąt takich informacji na tym jak i innym forum. Trzeba tylko chcieć znaleźć Wyszukiwarka nie gryzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/29082-pierwszy-model-rtf-dla-poczatkujacego/page__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeloneck Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Dziękuję, tylko jeszcze jedno pytanie. Znalazłem taki model: http://abc-rc.pl/p/176/2982/model-pioneer-1400mm-trenerek-rtf-kompletny-zestaw-modele-do-fpv-fpv-i-akcesoria.html Kwestia jest taka, że ten jest gotowy do lotu, czyli chodzi o to, że kupuję, wyciągam z pudełka i latam. A w reszcie brakuje np. aku, odbiornika/nadajnika. Chodzi o to, że nie bardzo się znam na tym, nie wiem jeszcze co i jak, jakie są ewentualne koszta takich zakupów. Ewentualnie taki sprzęt fajny http://abc-rc.pl/p/73/3016/model-asw-17-2100mm-artf-z-wyposazeniem-yuki-model-szybowce-motoszybowce-samoloty-i-szybowce.html, tylko właśnie wymaga nadajnika i akku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 RTF czyli gotowy do lotu jak sam napisałeś wyciagasz z pudla ladujesz baterie i latasz , i tak aparatura jak i wyposażenie pozostawia wiele do życzenia. majac najprostsza aparature wlasnie z zestawu pożesz latac i sprawdzic czy cie wlasnie rajcuje latanie samolotem ,natomiast jeśli chcesz juz na dłużej wejsc do świata rc to kupujesz model z 2-go linku inwestujesz w sprzęt czyli juz jakas nadajnik z wyższej półki bateria ładowarka i lecisz. Potem lesze serwa silnik regiel itd. Wszytsko zależy od tego czy chcesz spróbowac latac dłużej i zainwestować w sprzęt a przez to i modele i sie rozwijac pod tym kątem, czy tylko czy checsz zobaczyc jak to jest i jeszcze nie jestes przekonany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Zapomnij to ASW. Ten Pionier to idealny model na początek. I tak pewnie dłużej niż 5 s nie przetrwa. Na początek tylko modele z EPP. Pytasz o cenę wyposażenia. Nadajnik może kosztować 10000,- zł ale może kosztować 50$. Wyposażenie może kosztować 10-20$ ale może kosztować i 200 zł Poczytaj posty. Na innym forum (mam nadzieje że mnie nie prześwięcą) Twój rówieśnik też zadał podobne pytanie. Ty ten wątek http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=86&t=4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Zapomnij to ASW. Tutaj bym się nie zgodził.Widać nie miałeś z nim styczności.Mocna konstrukcja.Bardzo dobrze wykonany,płat z EPO dodatkowo zafoliowany.Właściwości lotne biją na głowę Pioneer'a.Silnik pobiera poniżej 10A.Jedyny błąd jaki występuje w opisach to akumulator.Aby poprawnie wyważyć 1000 max 1300.Przy dobrych warunkach 40 min zabawy i kilkanaście holi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Wojtek wiem, że AWS to zdecydowanie lepsza konstrukcja ale dla osoby która już coś latała. 2100mm to jak na pierwszy model to trochę dużo. Problem z prawidłowym ustawieniem, z wytrymowaniem modelu, z prawidłowym wyrzutem, oj co ja tu się będę rozpisywał sam wiesz. Kolega pisze że jeszcze nie trzymał nadajnika w ręce. Bez pomocy doświadczonego modelarza w budowie i oblocie nie widzę przyszłości dla tego modelu. Na drugi model i owszem bardzo proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Wyrzut łatwiejszy niż Pioneera.Jak byś widział co robił delikwent uczący się latać z tym modelem to byłbyś bardzo zdziwiony .Stałem i patrzyłem z niedowierzaniem.Trwało to ok.godziny.Ilość cyrkli niemierzalna.Poległ dopiero po centralnym (marchewa) spotkaniu z betonowym pasem.A i tak przód nie był bardzo pokiereszowany,w każdym razie bez problemu do odbudowy.Wiało wtedy tak ,że my stwierdziliśmy że odpuszczamy loty a gość był twardy. Ta konstrukcja lata naprawdę świetnie.Łatwiej nauczyć się dobrze latającym modelem niż udającymi latanie klonami Multiplexa. Wiesz o tym na pewno,że aby te klony latały jako tako ,to tak na prawdę trzeba trochę przy nich popracować.Usztywniać kadłub,zmienić dźwigary,itp A tego niedoświadczony modelarz sam nie zrobi.Oglądałem nie raz na lotnisku ludzi usiłujących latać tymi ustrojstwami zaraz po wyciągnięciu z pudełka.Totalna porażka.Efekt na ogól był taki,że model lądował u mnie na warsztacie i robiłem przeróbki.Gdy sprzedaję model to albo go składam i oblatuję ,ew. jeżeli klient składa sam, to zapraszam go do pokazania się z modelem po złożeniu aby skontrolować poprawność montażu i ustawień. I nie mam reklamacji że model nie lata a miał. A jak mówi stare przysłowie "Szewc bez butów chodzi" więc nie mam czasu na swoje modele że o jakiejś budowie nie wspomnę.Ale to temat na inną bajkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Może najprościej poszukać pomocy u miejscowych modelarzy. Pewno pomogą w doborze sprzętu i w nauce pilotażu. Latają chyba na lotnisku modelarskim w Kisielinie. http://www.modelarnia-azl.zg.pl/kontakt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeloneck Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Dziękuję za informacje i za link. Nawet nie wiedziałem, że w Kisielinie takie coś jest Zawsze jeździłem do Przylepu i tam jest taki placyk wydzielony dla modelarzy. Swoją drogą, miałem dzisiaj okazje zapytać takiego starszego pana właśnie w Przylepie. Pooglądałem chwilę jak walczy ze swym modelem, po czym wzbił się na 3 sekundy i zaliczył kreta. Widać po minie, że nie było ciekawie to odpuściłem sobie próbę nawiązania kontaktu ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi