bodzio1997 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam. Ostatnimi czasy zakupiłem mini quada z zamiarem przerobienia go na dość duży spalinowy model buggy. Tutaj nasuwa się kilka pytań, a najwięcej dotyczących podłączenia elektroniki w modelu. Potrzebne tu będą w miarę mocne serwa, a co się z tym wiążę dostateczne źródło zasilania. Znalazłem takie serwa http://allegro.pl/serwo-tower-pro-mg995 ... 20097.html . Teraz pytanie czym to zasilić? Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba mały akumulator żelowy, lecz nie wiem czy się nada. W tej kwestii proszę kolegów z forum o pomoc. Jeśli uda mi się kupić serwa i podłączyć to wszystko do źródła zasilania to możecie być pewni tego, że będę zdawał na bieżąco relację na forum o postępach w pracach nad modelem. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Takie serwo to do modeli 1:8.W modelach 1:5 są serwa 23 kg np. Tower Pro 9805 Mg.W twoim przypadku obawiam się że i to będzie za mało.Chyba że układ zdublowany.Zasilanie 6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 A moze sterowanie za pomoca zwyklego silnika DC z przekładnią?? Coś typu wkrętarka, czy silnik od wycieraczek. Gdzies na elektrodzie takie rozwiazanie widziałem. Wystarczy prosty mostek H, i będzie skręcało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Wkrętarka + przekładnia + sprzężenie potencjometrem + elektronika z serwa gdzie zamiast oryginalnego mostka bardzo mocny mostek H i będzie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Myślę, że serwo 15 kg spokojnie starczy i to jeszcze z nadmiarem. W razie czego proszę o podanie schematu lub linku jak zbudować taki mostek, gdyż z elektroniki jestem zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 sie wydaje ... serwa sa slabe im mocniejsze tym lepsze mysle ze ewentualnie 2 sztuki springrc 33 kg moga dac rade na kierownice, http://www.modelmoto...m-springrc.html a na linke gazu to spokojnie jakies hitec 5kg da rade, problem powstaje pozniej bo springrc ciagnie 3 ampery i zeby wydolnosciowo prad dal rade trzeba je podlaczyc pod osobne zrodlo sproboj tak jak na obrazku z jednym springiem a jak nie da rady to trzeba dolozyc drugie serwo i analogicznie zasilanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Myślę, że serwo 15 kg spokojnie starczy i to jeszcze z nadmiarem. W razie czego proszę o podanie schematu lub linku jak zbudować taki mostek, gdyż z elektroniki jestem zielony. To niestety źle myślisz. 15 kg serwem to możesz co najwyżej sobie zrobić mechanizm do spłuczki w WC. W modelu Baja, serwo multiplex rihno to jest optymalne, w sumie czasem by się mocniejsze przydało, no ale. Jest to model który waży 11-12 kg, a taki mini quad pewno z 50. Po drugie skręcając kierownicą może i nie dużo siły używasz, ale jakby miało być to serwo, a conajmniej dwa, to zauważ że musiał byś kierownice zdjąć i wtedy serwa można by jakoś moze zamocować, ale zapewne popychały by one półkę kierownicy i musiły by użyć jeszcze więcej mocy. Moim zdaniem się nie opłaca, nie warto niszczyć quada i się bawić w takie wynalazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 To jest twoje zdanie, a ja mam swoje Nie rozumiem dlaczego miałbym go zniszczyć. Jak dla mnie jest to nowe wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 polecam zachecac do konstruowania, quad rc to super konstrukcja i jak bym mial pare zl to bym sie nia zajol nawet dzisiaj , wystarczy wpisac w youtube "rc pocket quad" i wyniki mowia same za siebie http://www.youtube.c...c.1.8wPVHn0_ob8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 jak idzie budowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi