konktenbit Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Witam. Interesuje mnie żywica jak w temacie. Żywica musi być epoksydowa bo będzie miała kontakt ze styropianem i nie może go rozpuszczać.. Fajnie by było jak by czas wiązania był w okolicach 1 do 3 godz. Po tym czasie nie musi mieć 100% swoich parametrów ale powinna być twarda. Żywica nie musi mieć jakiś super parametrów, nie będzie stosowana do laminatów, zapach też ma drugorzędne znaczenie. I najważniejsze kryterium - cena, jak najniższa. Do tej pory używałem epidianu 5 ale czas wiązania trochę długi. Trochę tych wymagań się nazbierało, ale może ktoś naprowadzi na jakąś firmę? Konrad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Może takie cuś? http://www.nastik.pl/zywica-epoxy-45minutowa-great-planes-256g-p-2690.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Epidian 5 mieszany z utwardzaczem TFF i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Ja zdecydowanie polecam L285 z H500. Szybciutko robi twarda, nie śmierdzi, nadaje się do laminowania i osiąga pełną twardość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Epidian 5 mieszany z utwardzaczem TFF i po kłopocie. To mi się podoba. Czy proporcje mieszania są bardzo krytyczne? Bo nie wiem czy w podawane w opisach kilka minut się wyrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 dla epidianów są zawsze krytyczne, do ilości modelarskich wystarczy kieszonkowa waga lub strzykawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Może nawet nie powinienem się przyznawać, ale jak musiałem pomieszać niewielkie ilości do dawkowałem kroplami z tego pojemnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Nie popadajmy w skrajności. Powinno się mieszać wagowo małe ilości bo jest mniejszy błąd niż objętościowo. Epidiany są bardzo nietolerancyjne na niedozowanie i przedozowanie utwardzaczy, szczególnie tych Z1, PAC i IDA , wytrzymałość masy drastycznie zmienia się już niewielkim błędem dozowania. Doskonale widać to gdy przedozujemy Z1, który na drugi dzień wypaca się ze spoin a te są kruche jak szkło. W przypadku ratowania się na zawodach i robienia prowizorek można TFF lać na oko, wyschnie najwyżej szybciej grzejąc się, TFF i tak wychodzi objętościowo dość dużo w stosunku do Z1 i na " oko lać łatwiej". Do zastosowań domowych i klejeń w modelach na drewnie wystarczy naprawdę dozowanie strzykawkami lub dokładną wagą szalkową lub elektroniczną,. ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Ok, dozowanie to sobie poradzę. Do moich zastosowań to prawie zawsze na oko dawałem i jest dobrze. Tak wyżej pisałem nie są to laminaty czy nawet klejenie. Robię mieszankę żywicy ze startym styropianem i taką masą wypełniam formy. Chodzi mi o czas. Ile może trwać żelowanie powiedzmy 20ml żywicy (20ml żywicy + TFF)? Tak około, czy będzie to np 10 min czy 30min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 około godziny do suchego jak dostanie ciepła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi