Skocz do zawartości

Żywica epoksydowa, szybko wiążąca.


konktenbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Interesuje mnie żywica jak w temacie. Żywica musi być epoksydowa bo będzie miała kontakt ze styropianem i nie może go rozpuszczać..

Fajnie by było jak by czas wiązania był w okolicach 1 do 3 godz. Po tym czasie nie musi mieć 100% swoich parametrów ale powinna być twarda.

Żywica nie musi mieć jakiś super parametrów, nie będzie stosowana do laminatów, zapach też ma drugorzędne znaczenie. I najważniejsze kryterium - cena, jak najniższa. Do tej pory używałem epidianu 5 ale czas wiązania trochę długi.

Trochę tych wymagań się nazbierało, ale może ktoś naprowadzi na jakąś firmę?

 

Konrad

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie popadajmy w skrajności. Powinno się mieszać wagowo małe ilości bo jest mniejszy błąd niż objętościowo. Epidiany są bardzo nietolerancyjne na niedozowanie i przedozowanie utwardzaczy, szczególnie tych Z1, PAC i IDA , wytrzymałość masy drastycznie zmienia się już niewielkim błędem dozowania. Doskonale widać to gdy przedozujemy Z1, który na drugi dzień wypaca się ze spoin a te są kruche jak szkło. W przypadku ratowania się na zawodach i robienia prowizorek można TFF lać na oko, wyschnie najwyżej szybciej grzejąc się, TFF i tak wychodzi objętościowo dość dużo w stosunku do Z1 i na " oko lać łatwiej". Do zastosowań domowych i klejeń w modelach na drewnie wystarczy naprawdę dozowanie strzykawkami lub dokładną wagą szalkową lub elektroniczną,.

 

'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, dozowanie to sobie poradzę. Do moich zastosowań to prawie zawsze na oko dawałem i jest dobrze. Tak wyżej pisałem nie są to laminaty czy nawet klejenie. Robię mieszankę żywicy ze startym styropianem i taką masą wypełniam formy.

Chodzi mi o czas. Ile może trwać żelowanie powiedzmy 20ml żywicy (20ml żywicy + TFF)? Tak około, czy będzie to np 10 min czy 30min?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.