Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Natknąłem się niedawno na artykuł o tym jak pewien gość robił zakupy w chinach ( sklep modelarski) i wyszło go o wiele taniej niż u nas w kraju.

Czy macie adresy takich sklepów?

Czy możecie jakieś polecić lub odradzić?

Jak jest z cłem na takie zakupy.

Opublikowano

Duże zakupy to chodzi o wartość paczki czy jej gabaryty i wagę??

I czy jest jakaś "granica" do której nie płaci się cła?

Mają sklep również w niemczech, czy zamawiając towar z niemiec tez płacimy cło czy vat?

Opublikowano

Będzie naliczony najpierw VAT - 23%, potem cło - kilka procent w zależności od konkretnego towaru - do odszukania w tabelach.

http://www.mf.gov.pl...zial=516&wysw=5

Zwolnione z cła są jedynie towary o wartości poniżej 40 euro.

Duże zakupy to chodzi o wartość paczki czy jej gabaryty i wagę??

I czy jest jakaś "granica" do której nie płaci się cła?

Mają sklep również w niemczech, czy zamawiając towar z niemiec tez płacimy cło czy vat?

Przedmioty dostępne w Niemczech zawierają w cenie 19% niemiecki vat - nic nie zapłacisz.

Opublikowano

Z tymi doliczeniami jest różnie. Wszystko zależy od szczęścia, które możesz zwiększyć dzieląc duże (i drogie) paczki na kilka. Oczywiście wszystko zależy od tego czy da się w miarę opłacalnie podzielić na mniejsze przesyłki.

Z zamówieniami moimi i kolegów nie było nigdy problemu - z reguły zamawiamy do 150 dolarow.

Opublikowano

Będzie naliczony najpierw VAT - 23%, potem cło - kilka procent w zależności od konkretnego towaru - do odszukania w tabelach.

http://www.mf.gov.pl...zial=516&wysw=5

Zwolnione z cła są jedynie towary o wartości poniżej 40 euro.

Mylisz się kolego, nie wprowadzaj innych w błąd. Akcesoria modelarskie są zwolnione z cła. Ostatnio miałem zatrzymaną przesyłkę i doliczony Vat + opłaty manipulacyjne (groszowe sprawy) więc coś na ten temat wiem

Opublikowano

To ciesz się kolego, że ci celnik nie podciągnął zawartości pudełeczka pod sprzęt elektroniczny, bo zapłaciłbyś wtedy cło.

A co tu jest do "cieszenia się" ?

Akcesoria kupowane w sklepach hobbystycznych mają stosowne dokumenty (faktury) i opisy, które w dość jednoznaczny sposób definiują kategorię towaru.

Jeśli celnik chciałby naliczyć cło, to wówczas musiałby uzasadnić to (przywołać stosowne zapisy celne + kategorię), a i tak ostatecznie ma się możliwość odwołania od decyzji i walczenia o swoje.

Aparatury , zestawy oświetleniowe LEDowe , płytki do quadrokopterów czy ładowarki to ciągle "części do modeli redukcyjnych" , czyli kod 950300300 i stawka 0% cła i 23% VATu (niestety, za wszystko co w paczce + transport).

Opublikowano

A jak z modelami samolotów np RTF czyli z silnikiem serwami itp? Pod jaki kod one należą i jaki mają % cła??

Więc jak towar z niemiec ma w cenie doliczone 19% niemieckiego vatu to polskiego nie płacę a cło z niemiec się płaci?

Opublikowano

A jak z modelami samolotów np RTF czyli z silnikiem serwami itp? Pod jaki kod one należą i jaki mają % cła??

Więc jak towar z niemiec ma w cenie doliczone 19% niemieckiego vatu to polskiego nie płacę a cło z niemiec się płaci?

Po kolej.

Z samolotami RTF jest jak z każdymi innymi częściami modelarskimi, nie ma na nie cła ! Przy ściąganiu samolotów RTF praktycznie pewne jest że zapłacisz Vat od całości zamówienia, czyli również od kosztów wysyłki !

Jeżeli chodzi o zakupy od Niemców, nie zapłacisz ani cła ani vatu, ale kwota za same zakupy będzie znacznie wyższa, ponieważ w cenie produktu jest już wliczony vat.

Opublikowano

CŁo się płaci gdy wartość przekroczy 150 ojro tak mnie celnik w Poznaniu na Głogowskiej poinformował, nie ma zwolnień żyjemy w zamordyźmie.

Opublikowano

CŁo się płaci gdy wartość przekroczy 150 ojro tak mnie celnik w Poznaniu na Głogowskiej poinformował, nie ma zwolnień żyjemy w zamordyźmie.

Tak, ale stawka jest 0% ...

• 5 lat później...
Opublikowano

Mnie to wygląda na DHL - a oni ostatnio biją rekordy 7- 14 -21 dni oczekiwania na odprawę a jak się upomnisz to spada na koniec kolejki

Opublikowano

Klasyka

Niestety ta firma od momentu dość głośnego strajku przed świętami jaki urządzili kurierzy ( nie neguję ich praw ! ) jest coraz bardziej trudna do strawienia.

Płacimy za przesyłki nie mało, za odprawę co prawda mają jak na warunki rynkowe nie wysoką opłatę, cło i VAT to już kwestia ustawodawcy.

Ale bardzo intensywnie poszukuję rozwiązania problemu bo oczekiwanie na szybką przesyłkę terminami przebijającą standardową ekonomiczną jest po prostu żenujące. 

Z doświadczenia wiem, że przyspieszyć bez prywatnego kontaktu jest po prostu niemożliwością - a dobrze, że nie piszesz o próbach dodzwonienia się do nich...

Maciek

Opublikowano

Trzeba było wziąć European Direct mail. Doszłoby w 2- max 3 tygodnie. I bez odprawy. Raz jeden wziąłem Expedited shipping i mocno pożałowałem. A jak wskoczyło Ci pierwsze clearance event to trzeba było od razu do nich uderzać bo to znaczyło ze wskoczyło na odprawę celną.

Opublikowano

Trzeba było wziąć European Direct mail. Doszłoby w 2- max 3 tygodnie. I bez odprawy. Raz jeden wziąłem Expedited shipping i mocno pożałowałem. A jak wskoczyło Ci pierwsze clearance event to trzeba było od razu do nich uderzać bo to znaczyło ze wskoczyło na odprawę celną.

A kto powiedział, że chcemy unikać opłaty celnej i VAT ?

To po pierwsze

A po drugie - gdzie uderzać ? Dzwonić - nie odbierają albo cały czas zajęte, pojechać ? Nic to nie da emailem dokumenty do nich szybciej dochodzą a kontaktu z referentem - deklarantem i tak nie ma a już na 100% nie dopuszczą do kontaktu z agentem celnym.

A poza tym te przesyłki dochodziły w 2-3 dni zanim się popsuło - jakbym chciał najtaniej i bez pośpiechu to bym wziął transport morski.

Maciek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.