jetfan Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Zaczynam budowę P.24 Mam juz wycięte wszystkie wręgi bo to tzw short kit, i zaczynam kombinować co zrobić po swojemu. Podwozie w oryginalnym planie modelu jest zrobione z płaskowników duralowych - nie podoba mi się i chciałbym zrobić je z drutu stalowego a następnie oprofiluję czymś lekkim. Pytanie jaką średnicę drutu zastosować? Model ma mieć 192cm rozpiętości, będzie ważył ok 5,5 - 6 kg, planowany silnik: benzyna 26 ccm lub więcej. Jak wygląda podwozie w P.24 chyba każdy wie więc rysunku nie zamieszczam. Pytanie: czy w takim modelu 6mm średnica drutu stalowego na golenie podwozia będzie wystarczająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Robię model Smitch Miniplane o podobnej masie i zastanawiam sie nad drutem 5 mm bo 6 to wydaje mi sie straszny kołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 6 mm to absolutne minimum gdy stałe podwozie będzie mocowane "na stałe" Jeżeli będzie amortyzowane (przy tej wadze i rozpiętości można się pokusić o amortyzatory ukryte w kadłubie) wtedy 5mm z ładnym balsowym oprofilowaniem będzie ok. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi