jetfan Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Zaczynam budowę P.24 Mam juz wycięte wszystkie wręgi bo to tzw short kit, i zaczynam kombinować co zrobić po swojemu. Podwozie w oryginalnym planie modelu jest zrobione z płaskowników duralowych - nie podoba mi się i chciałbym zrobić je z drutu stalowego a następnie oprofiluję czymś lekkim. Pytanie jaką średnicę drutu zastosować? Model ma mieć 192cm rozpiętości, będzie ważył ok 5,5 - 6 kg, planowany silnik: benzyna 26 ccm lub więcej. Jak wygląda podwozie w P.24 chyba każdy wie więc rysunku nie zamieszczam. Pytanie: czy w takim modelu 6mm średnica drutu stalowego na golenie podwozia będzie wystarczająca?
instruktor Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 Robię model Smitch Miniplane o podobnej masie i zastanawiam sie nad drutem 5 mm bo 6 to wydaje mi sie straszny kołek
mirolek Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 6 mm to absolutne minimum gdy stałe podwozie będzie mocowane "na stałe" Jeżeli będzie amortyzowane (przy tej wadze i rozpiętości można się pokusić o amortyzatory ukryte w kadłubie) wtedy 5mm z ładnym balsowym oprofilowaniem będzie ok. ms
Rekomendowane odpowiedzi