japim Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 japim, Czy najmniejszym kosztem lubie robic modele to bym sie zastanawial ... en trenerek o którym mówisz byl robiony rzeczywiscie po kosztach ale zawsze chcialem zrobic jakis model z balsy i sklejki... Tak sie wlasnie zastanawialem ile bym musial wylozyc kasy na matarialy i czy rzeczywiscie AFR wyjdzie cenowo podobnie ?? Idzie zima, wiec czasu na klejenie modelu bedzie duzo. Jezeli Twoj czas nie jest cenny to mozesz sobie strugac model - cenowo (balsa + sklejka + galanteria + pokrycie) wyjdzie na poziomie mniej wiecej 1/2 - 2/3 ceny najtanszego ARF - wiec nie wiem czy warto... Faktem jest ze taki tani ARF to czesto potrafi nie przezyc pierwszego ladowania i aby byl cos wart trzeba przy nim troche podlubac. A moze chcac uczyc sie latac na lotkach do ostatniego trenerka je dorobie ..... ( o ile go nie rozbije wczesniej) Oblataj tego. Jak sie okaze ze lata ok to tak jak powiedzialem - wystarczy rozciac te skrzydla, zmniejszyc wznios i dorobic lotki - w sumie max 2 dni roboty uwzgledniajac czas schniecia zywicy na nowym laminacie... albo zrob tylko nowe skrzydla na profilu NACA2415, bez wzniosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 afish a ten Baron co link dałem Ci nie pasuje? Sklejania w tym od groma i można wykorzystać sklejkę 'owocową' + trochę listewek, więc koszt materiałów niewielki. Rozp. 1600 mm. Silnik do niego masz. Jego mniejszy brat, Baronnet, był produkowany przez Svensona jako kit, rozp. 1300 mm. Lata toto bajecznie i powstało tego u nas z 9 szt. w różnych wersjach, z lotkami i bez nich, z różnymi profilami, na silniki 2 - 4,5 ccm. PS. Szkoda, że nie mieszkasz ze 30 km bliżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Karlem Ten BAron od Ciebie w miare spoko ale chcialem miec w czym wybierac ....;] Narazie chyba sobie odpuszcze i zrobie trenerkowi lotki chyba ze nie bedzie latal .. ;/ Wtedy wróce do watku i bedziemy cos wspólnie kombinowac;] Karlem czemu szkoda ze nie mieszkam z 30 km blizej .. ?? Przyjechalbys mi pomóc ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Gdyby było bliżej mógłbyś do nas zawitać, a tak jest ok. godziny drogi samochodem, pogadałoby się, doradziło, pomogło oblatać - lotnisko mamy. Co do mojego przyjechania - marne szanse, a to z powodu braku czasu :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
afish Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Nie martw sie Karlem .. Jak mnie zaprosicie to kiedys was odwiedze .. w koncu 40 km to nie ta duzo .. 30 minut i jestem ;] Jak trenerek poleci to chetnie przyjade go pokazac ;] Niestety polamalem smigla i juz czekam 4 dzien na nowe i jakos dojsc nie moga ;/ a podobno wyslali we wtorek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 siemak polecam model firmy topmodelcz baia sam taki mam i lata wyśmienicie pod silnik od 6,5ccm do 8,5ccm na 7,5ccm idzie pionowo w gore waga gotowego do,lotu to coś koło 2kg 145cm rozp 115 cm dł edit: to jest ten model co w moim avatarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.