Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę zbudować model Morback 3D z EPP 3mm.

Model bardzo mi się podoba, zabieram się do niego od pół roku bo nie było czasu na budowę.

Ma on latać na hali i na dworze.

Model będzie bez podwozia.

Jako że EPP 3mm jest dosyć giętkie, proszę o radę jak go wzmocnić! Z góry dziękuję!!! :D

Do wzmocnienia mam węgiel 1mm i 2mm więc wybór nie wielki.

Posiadam takie wyposażenie:

post-6769-0-21275500-1348598048_thumb.jpg

post-6769-0-74474700-1348598370_thumb.jpg

post-6769-0-29220700-1348598455_thumb.jpg

post-6769-0-05529600-1348598534_thumb.jpg

post-6769-0-28428100-1348598218_thumb.jpg

a to szablony

post-6769-0-61644200-1348598825_thumb.jpg

Jutro wkleję zdjęcia wyciętych części!!! :)

post-6769-0-86636600-1348598288_thumb.jpg

Opublikowano

Takie moje porady- zamiast Uhu Por, użyj CA i sody oczyszczonej. Nie kombinuj też z zawiasami. Zrób tak jak w większości kupowanych modeli z EPP. Wytnij rowek lutownicą, najlepiej trójkątny lub prawie trójkątny. Musi być on tak głęboko zrobiony, jak to możliwe, aby opór był jak najmniejszy.

Opublikowano

Cześć Antku, CA mocniej i szybciej wiąże. Widziałeś chyba co mi się działo z piankowcami klejonymi UHU? Ale za to UHU Por jest lżejszy. Z tych dwóch użyj rzadkiego, schnie paręnaście sekund do kilka minut, a gęsty dużo, dużo dłużej. Tylko nie używaj dużych ilości kleju, model ma być leciutki :D A model wzmocnij tak jak ja mojego z depronu+dodatkowo lotki :D

P.S.: Musimy się kiedy spotkać to Ci zwrócę kasę za płytę EPP

Opublikowano

Przy agresywnym lataniu tak jest, np. w Super Zoomie XL trochę czasu temu podczas 3D oderwała się górna część zawiasu SK (z EPP, oczywiście). Masz te zawiasy na myśli? http://abc-rc.pl/p/108/820/zawias-do-modeli-depronowych-i-epp--zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html Pierwsze przychaczenie o ziemię, nawet przy lądowaniu i zawias złamany zaraz przy osi obrotu. Lepsze, choć cięższe są takie http://abc-rc.pl/p/108/739/zawias-plytkowy-11mm-28mm-ze-sztyftem-mp-jet-2501-2500-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html

Opublikowano

Kiedyś ,jak kleiłem konstrukcyjną Mantę DLG , to instruktor sprezentował mi fajne zawiasy. Były zrobione z jakiegoś tworzywa, i miały wytłoczoną teksturę, którą klej trzymał, jak diabli. A trwałość zawiasów z EPP musi mieć związek z rodzajem pianki. Różni producenci na pewno produkują EPP o różnych właściwościach. Wytnij sobie na próbę kwadrat powiedzmy 10*10 cm , zrób zawias lutownicą i leząc przed TV zginaj go i licz, ile wytrzyma :P.

O, znalazłem te moje zawiasy

http://www.conrad.pl...A_19774_1214081

Musiał byś je pociąć wzdłuż na 3 bo stawiają solidny opór ,jak są w całości. Myślę, że 4 paski na skrzydło by wystarczyły ( 5mm od końcówek, na środku i przy dźwigni)

Opublikowano

Zaprawdę powiadam Ci! Swoje zawiasy znajdziesz w tajemniczym przedmiocie zwanym dyskietką!

Dołączona grafika

4in1:

- lekkie

- wytrzymałe

- docinasz jaki rozmiar chcesz

- tanie w wyprodukowaniu

Opublikowano

Ale jeśli zrobi się je nie dokładnie to lotka będzie miała luz, a model dostanie padaczki w locie. Sam tak miałem w halówce i zrobiłem nowe skrzydła z nowymi zawiasami.

Opublikowano

Zawiasy z dyskietki są ciężkie do zepsucia , a za to bardzo łatwo się je montuje ..

Polecam je serdecznie , stosuje je w halówkach i prędzej model umiera niż zawiasy :D

Opublikowano

Ale jeśli zrobi się je nie dokładnie to lotka będzie miała luz.

Zawsze wydawało mi się, że modelarstwo to sztuka precyzyjna...

W małych i średnich modelach baaaardzo często stosuję zawiasy z dyskietki i nigdy nie miałem problemu z luzami.

A jak napisał Michal_94 zawiasy są nieśmiertelne i banalnie proste w montażu.

Opublikowano

Wczoraj wyciąłem części i dzisiaj przygotowuję się do malowania. :)

Kilka fotek:

post-6769-0-66404700-1348754116.jpg

jak widać na zdjęciu brakuje statecznika poziomego jeszcze niewycięty a szablonu niema

post-6769-0-93968500-1348754170_thumb.jpg

post-6769-0-75659300-1348754308_thumb.jpg

Mam pytanie: powiększyć powierzchnie lotek i sterów, czy zostawić tak jak w oryginale?

Opublikowano

To Gex źle przyklejasz te zawiasy...

Kleimy je na Uhu por najlepiej , na górne powierzchnie elementów łączonych.

Tutaj można pokusić się o naklejanie ich na CA , ale trzeba uważać żeby nie dać kleju za dużo :)

Opublikowano

Z tym CA to chyba sobie jaja robisz. Taki zawias w halówce musi chodzić z jak najmniejszym oporem, uwzględniając to, że długość lotek jest bardzo duża, a serwo, które nimi rusza ma tylko 5g.

Opublikowano

Dlatego napisałem , że najlepiej zrobić to na UHU-POR , CA jest tylko dodatkową opcją.

Poza tym nie przesadzaj , serwa TP 5g nie są aż takie słabe jak Ci się zdaje ....

Jakby nie patrzeć , halówka to jeden latający opór , także nie wiem do czego pijesz :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.