AntekS Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Witam Chcę zbudować model Morback 3D z EPP 3mm. Model bardzo mi się podoba, zabieram się do niego od pół roku bo nie było czasu na budowę. Ma on latać na hali i na dworze. Model będzie bez podwozia. Jako że EPP 3mm jest dosyć giętkie, proszę o radę jak go wzmocnić! Z góry dziękuję!!! Do wzmocnienia mam węgiel 1mm i 2mm więc wybór nie wielki. Posiadam takie wyposażenie: a to szablony Jutro wkleję zdjęcia wyciętych części!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Takie moje porady- zamiast Uhu Por, użyj CA i sody oczyszczonej. Nie kombinuj też z zawiasami. Zrób tak jak w większości kupowanych modeli z EPP. Wytnij rowek lutownicą, najlepiej trójkątny lub prawie trójkątny. Musi być on tak głęboko zrobiony, jak to możliwe, aby opór był jak najmniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntekS Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Mam CA gęsty i rzadki do pianek, którego użyć? Dlaczego nie UHUpor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Cześć Antku, CA mocniej i szybciej wiąże. Widziałeś chyba co mi się działo z piankowcami klejonymi UHU? Ale za to UHU Por jest lżejszy. Z tych dwóch użyj rzadkiego, schnie paręnaście sekund do kilka minut, a gęsty dużo, dużo dłużej. Tylko nie używaj dużych ilości kleju, model ma być leciutki A model wzmocnij tak jak ja mojego z depronu+dodatkowo lotki P.S.: Musimy się kiedy spotkać to Ci zwrócę kasę za płytę EPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zawiasy w epp to kiepska sprawa... W moim flashu rc factory po 3 lotach poszły zawiasy w lotkach i SW. W abcrc maja jakies super lekkie dla halowek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Przy agresywnym lataniu tak jest, np. w Super Zoomie XL trochę czasu temu podczas 3D oderwała się górna część zawiasu SK (z EPP, oczywiście). Masz te zawiasy na myśli? http://abc-rc.pl/p/108/820/zawias-do-modeli-depronowych-i-epp--zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html Pierwsze przychaczenie o ziemię, nawet przy lądowaniu i zawias złamany zaraz przy osi obrotu. Lepsze, choć cięższe są takie http://abc-rc.pl/p/108/739/zawias-plytkowy-11mm-28mm-ze-sztyftem-mp-jet-2501-2500-zawiasy-akcesoria-modelarskie-drobnica.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Kiedyś ,jak kleiłem konstrukcyjną Mantę DLG , to instruktor sprezentował mi fajne zawiasy. Były zrobione z jakiegoś tworzywa, i miały wytłoczoną teksturę, którą klej trzymał, jak diabli. A trwałość zawiasów z EPP musi mieć związek z rodzajem pianki. Różni producenci na pewno produkują EPP o różnych właściwościach. Wytnij sobie na próbę kwadrat powiedzmy 10*10 cm , zrób zawias lutownicą i leząc przed TV zginaj go i licz, ile wytrzyma . O, znalazłem te moje zawiasy http://www.conrad.pl...A_19774_1214081 Musiał byś je pociąć wzdłuż na 3 bo stawiają solidny opór ,jak są w całości. Myślę, że 4 paski na skrzydło by wystarczyły ( 5mm od końcówek, na środku i przy dźwigni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zaprawdę powiadam Ci! Swoje zawiasy znajdziesz w tajemniczym przedmiocie zwanym dyskietką! 4in1: - lekkie - wytrzymałe - docinasz jaki rozmiar chcesz - tanie w wyprodukowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ale jeśli zrobi się je nie dokładnie to lotka będzie miała luz, a model dostanie padaczki w locie. Sam tak miałem w halówce i zrobiłem nowe skrzydła z nowymi zawiasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zawiasy z dyskietki są ciężkie do zepsucia , a za to bardzo łatwo się je montuje .. Polecam je serdecznie , stosuje je w halówkach i prędzej model umiera niż zawiasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ale jeśli zrobi się je nie dokładnie to lotka będzie miała luz. Zawsze wydawało mi się, że modelarstwo to sztuka precyzyjna... W małych i średnich modelach baaaardzo często stosuję zawiasy z dyskietki i nigdy nie miałem problemu z luzami. A jak napisał Michal_94 zawiasy są nieśmiertelne i banalnie proste w montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ja tylko ostrzegam Trzeba je zamontować u samej góry lotki, a nie np. w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Właśnie trzeba je zamontować na środku przeszlifowanych elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntekS Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Wczoraj wyciąłem części i dzisiaj przygotowuję się do malowania. Kilka fotek: jak widać na zdjęciu brakuje statecznika poziomego jeszcze niewycięty a szablonu niema Mam pytanie: powiększyć powierzchnie lotek i sterów, czy zostawić tak jak w oryginale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Właśnie trzeba je zamontować na środku przeszlifowanych elementów Ja mam na myśli coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 To Gex źle przyklejasz te zawiasy... Kleimy je na Uhu por najlepiej , na górne powierzchnie elementów łączonych. Tutaj można pokusić się o naklejanie ich na CA , ale trzeba uważać żeby nie dać kleju za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Z tym CA to chyba sobie jaja robisz. Taki zawias w halówce musi chodzić z jak najmniejszym oporem, uwzględniając to, że długość lotek jest bardzo duża, a serwo, które nimi rusza ma tylko 5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Dlatego napisałem , że najlepiej zrobić to na UHU-POR , CA jest tylko dodatkową opcją. Poza tym nie przesadzaj , serwa TP 5g nie są aż takie słabe jak Ci się zdaje .... Jakby nie patrzeć , halówka to jeden latający opór , także nie wiem do czego pijesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntekS Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jakie serwa do Morbacka, mogły by być 2.5gr lub 3.7gr lub coś w tym stylu? 5gr to trochę dużo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jeśli będzie to typowy model do F3P, a nie jakiegoś 3D, to 3,7g na stery wystarczą, myślę, 4,7g na lotki albo 2x 2,5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi