michcio88 Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Jakie profil zastosowac do modelu szybowca wlasnego pomyslu ( E - 205 moze byc ? ) dludosc 74 cm rozpietosc ok 130 cm ( 70 cm centro plat i po 30 uszy ) prosze o szybka odpowiedz :] cieciwa skrzydla 15 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Zależy gdzie chesz latać? Termika czy zbocze? Jeśli terma śmiało polecam sd7037 - sprawdzony w boju i chodzi świetnie (typowo termiczny), gdy chesz poszaleć bardziej - terma , zbocze i dlg mogę śmiało polecić hn1033 - potrafi być bardzo wolny i bardzo szybki zależnie od wyważenia. Ogólnie gdy spróbowałem hn1033 - dla mnie totalna rewelacja. Blejżyk i arthobby stosuje bardzo szeroko ten profil , a oni naprwdę wiedzą co robią produkując świetne modele. p.s. warto robić modele wg. planów lub się nimi choć podpierać bo ktoś już je kiedyś sprawdził oblatał, usunął błędy. zerknij choć na plany modeli z arthobby bo ta firma ich nie kryje a ich szybolki latają świetnie. Warto powielać to co dobre i bardzo dobre niż robić samamu coś gorszego ( nie twierdze że złego) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 A gdzie tym modelem zamierzasz latać :?: Zbocze czy teren płaski :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Raczej teren plaski Clark Y by sie nadawal ?? Chodzi mi raczej o jakis plasko wypukly profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Sd 7037 jest płasko wypukły i sporo lepszy od clark y. Czemu chcesz zrobić coś gorszego jak możesz cos lepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 no w sumie racja ale zaczolem juz budowac wlasny model i hce go po prostu skonczyc :] i to dlatego kiedys ( jak bede wiecej czasu to zmajstruje cos lepszego albo kupie Easy Gildera :D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 I skrzydelka zrobione :] a tka sie prezentuja z calym modelem :] waga < 250 g 9 dobrze ? zle ) jeszcze mysle okleic skrzydla papierem i pomalowac oczywiscie kadlub tez bedzie pomalowany :] i jak sie podoba ?? ma szanse poleciec ? I jaka powinna byc masa dla takiego modelu ( bez elektroniki ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Wlasnie jezeli pokryje skrzydla papierem sniadaniowym a pozeniej pomaluje sprajem to zaszkodzi depronowi ?? A moze lepszym rozwiazaniem bedzie papier pakowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarko25 Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 czesc a od kiedy SD7037 to profil płasko-wypukły ?? ps. są tacy, co twierdzą że nawet Clark X czy Clark Y nie są płaskowypukłe.. i rzeczywiście gdyby sie im przyjrzeć (tym profilom) to mają rację... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piechota Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Nie jestem przekonany że można dobrze odwzorować SD7037 w depronie. Rzeczywiści może wyjść jako płasko wypukły - ugięcie dolnego obrysu nie jest duże: Słyszałem, że niedokładnie odwzorowany SD7037 będzie gorszy od poczciwego ClarkY. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarko25 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 i to by była tragedia... bo ostatnio robiłem skrzydełka do mojego szybowczyka (1,5m rozpiętości, cieciwa 150mm) właśnie na SD7037.... Strasznie dużo czasu mi zeszło na tym (jakies 30 - 40 godzin), ale na szczęśie konstrukcja jest balsowa, wiec z odwzorowaniem może nie bedzie tak źle. Pozatym chodzi głównie o nosek profilu - on jest najważniejszy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 No ja robilem z depronu a co z oklejeniem ?? i Pomalowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Nie jestem przekonany że można dobrze odwzorować SD7037 w depronie. Rzeczywiści może wyjść jako płasko wypukły - ugięcie dolnego obrysu nie jest duże: Można Piotrze można Spójrz na mój wątek o ToTo-2 http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=454 lub zerknij jak masz ochotę na moją stronę. Oczywistym jest problem na ile dokładnie profil jest odwzorowany ( każdy profil ) , ale powiedzmy sobie szczerze, że jeśli tego nie zrobisz z laminatu na formie negatywowej frezowanej CNC to każdy profil jest niestety "profilem modyfikowanym wzorowanym na ..." Zauważ że nawet seryjni producenci modeli ( Art Hobby ) i inni nie piszą PROFIL SD ...., tylko PROFIL MODYFIKOWANY SD ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piechota Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Tomek Twoje konstrukcje depronowe to inna bajka. Podejrzewam że profil odwzorowałeś dokładniej niż w co poniektórych zestawach ze skrzydłami styropianowo-fornirowymi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Cel: oklejenie skrzydla :D materialy: papier snaidaniowy (polpergamin) klej wikol i duzo zapalu :D teraz pytania : czy to musi przebiegac w jakis spracjalny sposob ?? Klej powinnen byc rozcieczony ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio88 Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 prosze o cenne rady :] ile powinien wazyc szybowiec o rozpietosci ok 130 cm ? aby mozna bylo mowic o jego lataniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 O cięciwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 ze 250g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 ze 250 gram maks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Ja napisze, że 330 :mrgreen: bo miałem 1,1m i 1,2m z takową i większą (350g) wagą i latały fajnie. Kumpla 1,1m - 340g trzyma się na zboczu przy 2m/s gdy moje zuni walczy przy takim o każdy cm wysokości mając wywalone klapy i nie przychodzi to łatwo. Będzie b.fajnie już latał gdy będzie miał mniej niż 17g/dm2 to moge zapewnić, pod warunkiem ze zostanie dobrze wykonany i zaprojektowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.