koszkin Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Panowie... zaczynamy odliczanie http://www.redbullstratos.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Widziałem program o tym w TV. Mam nadzieję, że przeżyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 robertus Pewnie masz na myśli tego człowieka 16 sierpnia 1960 roku to dzień kiedy Joe Kittinger przeszedł do historii. W specjalnym balonie wzniósł się na wysokość 31 333 metrów i oddał skok w kierunku ziemi zakończony szczęśliwym lądowaniem. Ustanowił przy tym cztery rekordy. Joe był pilotem testowym w U.S. Air Force. Pełnił funkcje dowódcy eskadry i zastępcy dowódcy skrzydła. Spędził 11 miesięcy w niewoli wietnamskiej. Na emeryturę odszedł w stopniu pułkownika. Po zakończeniu służby zajął się baloniarstwem. Kittinger został odznaczony nagrodą Elder Statesman of Aviation - przyznawaną przez Amerykańskie Stowarzyszenie Aeronautyczne osobom, które miały wkład w rozwój aeronautyki. Za swoje osiągnięcia został wyróżniony przez Smithsonian Museum. Jest honorowym członkiem U.S. Army Golden Knights – teamu spadochronowego. Zasiada w hali sław amerykańskiego lotnictwa, baloniarstwa i skydivingu. Do dziś Joe zaliczył ponad 16 800 godzin w powietrzu, za sterami ponad 93 typów samolotów. Jego przygody są opisane w autobiografii pod tytułem „Come Up and Get Me”. Z zespołem dzieli się wiedzą, która ma pomóc w określeniu wyzwań i zagrożeń stojących przed misją Red Bull Stratos. Jako „Capcom” (członek zespołu komunikujący się z kapsułą) będzie głównym węzłem komunikacji radiowej z Feliksem Baumgartnerem w czasie wznoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Po prostu mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy dla niego. Droga do nieba wybrukowana jest krwią śmiałków. Polecam ten filmik. Film oddaje co mam na myśli http://youtu.be/QTI3sg6E3i0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Raczej do piekła Wątpię aby za śmierć "bo chciałem sprawdzić jak to jest ale się nie udało" idzie się do nieba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Niebo w sensie lotniczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 A propos filmiku... polecam pełnometrażowy film The Right Stuff... naprawdę jeden z lepszych filmów jakie oglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 http://www.redbullstratos.com/live podglad na zywo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Przenoszą to od rana i mam nadzieję, że w ogóle dziś skoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Nie ma się co spieszyć jeśli pogoda nie pozwala. Chyba nikt nie chce, żeby koleś zaczął spadać w niechcianym momencie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 od jakiego rana?? od 14 naszego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 No u nich to była bita noc jak się zaczęła transmisja Piękny wschód słońca mieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M transmisja na żywo przez forum koniec świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Odwołane na dzisiaj Za mocno wieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Dobrze, pośpiech jest złym doradcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Widziałem program o tym w TV. Mam nadzieję, że przeżyje. Przeżyje, gdyby się zabił w czymś, co wygląda jak wielki kondom to była by to dość ch...wa śmierć ;] Swoją drogą to dla mnie to wydarzenie nieporównywalnie mniejsze niż projekt Space Ship One, a pełno o tym we wszystkich mediach aż się mi odbija redbullem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Po prostu reklama. Gdyby ten eksperyment miał jakąś wartość badawczą to czy NASA nie zrobiła by tego wcześniej, np w ramach projektu ewakuacji z promu kosmicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Dla mnie spoko, że sponsorują jeśli dodatkowo z tego wyciągną jakieś wnioski przydatne nauce itp... lepsze to, niż głupie skaczące motorki czy ścigające się nad bajorem samoloty ;] Tak czy inaczej - wg mnie trochę za dużo tego wszędzie, ale widocznie takie prawa reklamy/marketingu... De facto gość powtórzy tylko to co Kittinger zrobił w latach 50. - być może nieco poprawi jego wyniki, a mówią o tym, jak by to było coś pierwszego na świecie i w ogóle niesamowitego... W takim razie ciekawe, co będzie następne... Red Bull - sanie rakietowe? :] Red Bull - próba jądrowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Gość powtórzy? Już powtórzył bo wcześniej skoczył z wysokości niewiele ponad 30km. Kittinger nie przekroczył bariery dźwięku. No i przede wszystkim mało kto wiedział wówczas o takim projekcie. Teraz cały świat ma okazję na żywo śledzić przebieg wydarzeń. Na szacunek zasługuje tym bardziej fakt, że przewodzi temu firma, która zasłynęła z produkcji napojów energetycznych, a nie pionier lotów w kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Gdyby ten eksperyment miał jakąś wartość badawczą to czy NASA nie zrobiła by tego wcześniej, np w ramach projektu ewakuacji z promu kosmicznego? Ano ma taka wartość . Obok mamy pierwszy port kosmiczny i takie kombinezony zapewne beda miec na sobie turysci podrozujacy na niskich orbitach. TAm taka ewakuacja tez jest mozliwa. Promy kosmiczne to "troche" inne predkosci i na taka ewakuacje nie ma szans. Predkosc wahadlowca na wysokosci 36km to cos kolo 8000km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi