Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2012 No i odbyły się dzisiaj pierwsze oficjalne próby. Podczas nieoficjalnych była mała usterka- złamała się rama na łączeniu. Zostało to sklejone na nowo, wzmocnione i ... Jeździ, bo trudno, żeby sanki ze śmigłem nie jeździły. http://www.youtube.com/watch?v=AIq2fCQRsWE&feature=youtu.be
kazikfer Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 no to sie rozumie. przydal by sie video opis wszystkich czesci, co i jak dziala moze doczekamy sie nastepcow. bedzie fpv?
Lord Rzeźnik Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2012 Wrzucam jeszcze film, jak wygląda w nieco lepszym świetle + mała konkluzja na koniec. -Projekt można uznać za udany- nie okazał się konkretną klapą. Pojazd jeździ po głębokim śniegu, z górki, pod górkę i po głębokim i po ubitym (kawałek dalej była górka o nachylaniu 45* -wjechał i zjechał bez zbędnych ceregieli po ubitym i nieubitym) . Po nieubitym zarzuca tyłem i przedniej nartce przydałby się wypust kierunkowy. Przyciąga uwagę, jak mało co http://www.youtube.com/watch?v=MZAu9v1iU_Q&feature=youtu.be -Szybkość. Rakieta. Kilka kraks już miał, przez co się lekko pokrzywił i silnik dostał lekkiego skłonu co powoduje problemy z utrzymaniem prostej na pełnym gazie. Dla tego nie szalałem. -Ogólne podsumowanie. Koncepcja jest na prawdę fajna, Trzeba by zrobić coś takiego na spokojnie po wcześniejszym dokładnym zaplanowaniu ,a na pewno odwdzięczy się dostarczając masę świetnej zabawy. -Co bym zmienił? +kilka rad: Punkty narażone na uszkodzenia to: miejsca styku płóz z trójkątami mocującymi (tył), łoże silnika- przy wywrotkach, łączenie ramy- musi być na prawdę pancerne. Gdybym brał się jeszcze raz za ten projekt,Być może zamiast ramy w kształcie "T" zrobiłbym coś bardziej na kształt obrysu promu kosmicznego, ze wzniosem ujemnym tak, żeby z wieżyczką rama utworzyła znaczek mercedesa. Rozstaw tylnych nart- większy, a ich kztałt jednak bardziej pływakowaty \_/ o kącie ścianek około 30* od poziomu + na górze nartki daszek /\ ,żeby śnieg tak nie zalegał.Układ sterowania- tu będzie zawsze problem- ja zrobiłem ze śruby M8 , zeszlifowałem łeb , zostawiając kształt "t" ściśnięty lekko między trójkątami mocującymi (obowiązkowo podkładki pomiędzy !). Jeszcze kilka zbliżeń zastosowanych przeze mnie rozwiązań: FPV- szkoda mi telefonu
pyton Opublikowano 14 Grudnia 2012 Opublikowano 14 Grudnia 2012 obserwowałem temat od początku i jedyne co mnie martwilo to właśnie łączenia nart i rozwiązanie ze skręcaniem , ja ze skrętem spróbował bym zrobić tak jak jest w poduszkowcu przy smigle są łopaty odchylaja sie i skreca pojazd..itd na pewno był by mniejszy promien skretu niz u ciebie i mniej skomplikowane rozwiązanie co jest w twoim modelu.
Marcin K. Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mogło ty by byc pod lub nad sterowne. Przy sterowanej płozie jest w miare sterowne. Ze sterami jak w poduszkowcu jest dobry pomysl ale sprzęgniete razem z ploza. I to bedzie efektowne i efektywne
Lord Rzeźnik Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 O cztero-płozowym też myślałem- ale to już chyba dobrze by było sięgnąć po rozwiązania samochodowe, jeśli chodzi o amortyzację i układ sterowania. Myślałem nawet o zrobieniu airboata z przednią płozą, z dwoma, ta sama koncepcja, tylko odwrócona, możliwości jest na prawdę dużo, nic tylko podzielić się koncepcjami i do roboty
kazikfer Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Generalnie podoba mi się wszystko w tym modelu...w przeciwieństwie do mojego. Nie mogę jednak znaleźć specyfikacji tego silnika KD-022A ile ma KV i ile amper zjada (22?), tez nie ma żadnego zdjęcia:a) mocowania silnika,b)serwa,i c) pakietu(ile mah) a chetnie bym podejrzal i..ile waży całość? bo dechy też drewniane widzę. Powstaną płozy na lód? na lodzie jest znikome tarcie więc zobaczyło by się ile to cacko "wyciągnie"
Lord Rzeźnik Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 http://www.kedamodel.com/product/a22.html Płozy na lód bym mógł zrobić, tylko że z lodem nie bardzo lubię obcować ,jak temperatura skacze- dzisiaj jest na przykład +4
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2012 Małe bajorko mi się zrobiło pod oknem, a chciałem sprawdzić, czy na wodzie da radę http://www.youtube.com/watch?v=QBohIcSBTCw&feature=youtu.be
kazikfer Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Na wodzie chyba szybszy niz na sniegu. Na lodzie na lyzwach to by dopiero zasuwal. Beda fotasy mocowania serwa ,silnika , regla,pakietu i odbiornika?
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2013 Generalnie cała elektronika trzyma się na wcisk i jest popakowana w worki , albo zaizolowana taśmą. Skorupa jest już trochę zmęczona, ale deproniaki to raczej jednosezonowce. Zgubiłem gdzieś 2 przycięte wkręty przy ostatniej naprawie, więc 2 "straszą" poniżej widać zmęczenia Serwo przykręcone i przyklejone Miejsce na pakiet Tutaj wszystko upakowane. Odbiornik działa jak klin mocując pakiet. Obudowa jest twarda, a wszelkie wstrząsy pochłonie i tak skorupa , więc o niego się nie boję.
kazikfer Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Hehe fajne mozna zrobic tez koleczka na lato i regiel samochodowy co by chociaz jakotaki wsteczny byl do omijania przeszkod na lewych obrotach smigla. Czy to by nie zadzialalo?
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2013 Pewnie tak, ale w letnim sezonie do użytku wejdą znowu latające modele . Może jakiś poduszkowiec też wleci.
Lord Rzeźnik Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dzięki Wczoraj znalazłem jeszcze takiego kwiatka. Dużo lepsze rozwiązanie skręcania, bo można zastosować aż 4 pływaki i mocny stalowy zawias .Nie bawić się w rzeźbienie systemów sterowania ! Oj poduszkowiec jeszcze poczeka na swoją kolej ... Koncepcja jest genialna, dokładnie to, co chciałem osiągnąć, ale prościej! http://www.youtube.c...?v=d1KhLygQ4Mg.
kazikfer Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dobre ale jak przod wpadnie w wieksza dziure to juz kaplica. Wsteka brak
St.Marek Opublikowano 10 Stycznia 2013 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Witam. Obserwując wasze zmagania tzn. twoje i kolegi kazikfer postanowiłem sobie, że jeśli znajdę coś ciekawego w necie to od razu wam pokażę. Przeglądając silniki O.S. Max znalazłem coś takiego: http://ne-stuff.blogspot.com/2011_03_01_archive.html
szpachla Opublikowano 11 Stycznia 2013 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Siema. Fajny model. Może lepiej by jeździło na cieńszych płozach? Może metalowe? Jakiś profil aluminiowy? W sankach płozy tez są melatowe.
miruuu Opublikowano 11 Stycznia 2013 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dobre ale jak przod wpadnie w wieksza dziure to juz kaplica. Wsteka brak Mozna wrzucić samochodowy regulator z rewersem. Oczywiście na wstecznym śmigło będzie nieprawidłowo założone, ale do wycofania wystarczy. Ciekaw jestem jakby skręcał z ruchomym łożem podłączonym pod kanał odpowiedzialny za skręcanie płozą.
Lord Rzeźnik Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2013 Chciałem zrobić ruchome łoże, ale zrezygnowałem. Na pewno poprawiłoby to zwrotność.
Rekomendowane odpowiedzi