Pawlo_j23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Hej, jako że rozwaliłem kopię easy glidera a naszła mnie chęć na zbudowanie modelu balsowego, podpowiedzcie mi jaki model ( jaka rozpiętość) najlepiej zrobić pod ten silnik http://www.hobbyking...?idProduct=8504 . Interesował by mnie model np Fun Fly (coś w stylu merlina z modelarza) lub coś pokroju CAP232 itd. Świetnie było by gdyby gdzieś były dostępne plany. Jeśli nie znajdę nic ciekawego balsowego, pewnie zrobię model balsowo styropianowy Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Może tu coś znajdziesz (do pobrania po zalogowaniu) http://forum.aerodesignworks.eu/viewforum.php?f=56 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Dzięki za linka, zaraz sobie przejrzę Pytanie jeszcze powiedzmy dla takiego CAP 232 jak wagowo w zależności do rozpiętości ? Optymalna pewnie 1400mm .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Z informacji z netu wynika że max ciąg to 1.9kg a to oznacza ze model max 1200-1300 mm i do tego lekki o ile chcesz zrobić akrobację 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Wiadomo model do szalenia więc i 3D, muszę poczekać na rejestrację na forum ale myślę nad kataną albo cap.. Przeliczę sobie wagę z pakietem i serwami, zobaczymy jak by to wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Sprawa rejestracji załatwiona natomiast nie polecam katany X-lite po zmniejszeniu do 1200-1300mm. Jak nic tam nie wybierzesz to daj znać tam na PW. na tym forum PW mi nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Ok, muszę przemyśleć sprawy bo obawiam się, że na model konstrukcyjny braknie czasu .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Jeżeli potniesz laserem to samo złożenie i sklejenie to kwestia 5-6 godzin. Zobacz np tu.: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=4&t=63 To tylko przykład że można zrobić model szybko i bez stresu. Co do plików do których podałem link to są one właśnie przystosowane do takiego szybkiego składania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Przymierzałem się do zakupu "puzli" ale kaska musi iść póki co na inne cele. Może uda się znaleźć coś taniego wyciętego właśnie przeglądam forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 rozwaliłem kopię easy glidera Zastanawiam się, czy CAP albo Katana to właściwe modele skoro nie radzisz sobie z najprostszą do nauki latania, piankową zabawką. Bardzo cieszy fakt, że chcesz budować model konstrukcyjny ale dobierając typ do posiadanego silnika należ brać pod uwagę także przeznaczenie, charakter i możliwości modelu który zamierzasz zbudować. Wspomniane modele nie wybaczają żadnych błędów pilotażu. Mają nienośne proste skrzydła, są szybkie i zwinne czyli są całkowitym przeciwieństwem tego czym latałeś. Jeżeli faktycznie chcesz za niewielkie pieniądze spróbować jak smakuje 3D - zacznij od "Park-Mastera" Jest tani, szybko go złożysz, łatwo naprawisz a stosunkowo niewielkie kV Twojego silnika oraz dogodny stosunek ciągu do masy pozwoli może na ratunek z opresji. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Silnik odpowiedni będzie do akrobata 3D o rozpiętości do 125 cm i masie do 1300 gram . Polecam Funtanę projektu Sławka albo Katanę Artexu . Zasilanie 3S LiPo 2200 mAh . śmigło raczej 13/6 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Ehh kolego Mirolek, to mnie pojechałeś Jakbyś widział kopię easy glidera wiedział byś o co chodzi. Latam modelami samolotów od parunastu lat podobnie modelami helikopterów i teraz multikopterów. NIe jestem w tej dziedzinie laikiem lecz dawno nie interesowałem się modelami konstrukcyjnymi do ostrzejszego latania. Aktualnie buduję octocopter więc niestety model samolotu musi poczekać.. mam nadzieję niedługo Leszek, dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Jak Cię to interesuje to pliki Funtany (udostępniłem je ostatnio) są tu http://www.forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=56&t=547 Regulamin działu wyjaśnia niuanse pobierania. Instrukcja montażu, co prawda wcześniejszej ale niewiele różniącej się wersji jest tu http://www.forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=56&t=553 Oczywiście adnotacja odnośnie prawa autorskiego i tego typu blebleble jest w plikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Dzięki Sławek, strasznie mnie korci ten tartaczek o którym rozmawialiśmy... może się uda po świętach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi