Wojtass_nt Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Przerabiam sobie pewne plany pod CNC i mam taką zagwozdkę-- czy przy wycinaniu w sklejce laserem trzeba ustawiać jakiś offset tak jak robi się to pod frezowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Tak. Musisz wiedzieć gdzie będziesz wycinał ponieważ linia cięcia w różnych laserach laserach odrobinę się różni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&t=57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Mniej więcej wiem gdzie bym mógł to wyciąć. Na tym laserze wycinają w sklejce, plexi, folii i bóg wie czym jeszcze. Wydaje mi się jednak, że różnice wynikające z nieustawiania offsetu (czyli każąc ciąć po lini) będą max w granicach 0.2mm a to kropla w morzu. Chodzi o to aby ułatwić sobie produkcję wręg kadłubowych. Nawet gdyby wycięto mi je "kwadratowe" to i tak duże ułatwienie edit: Sławku masz błąd tutaj: Jezeli teraz chcemy przykładowo wyciąć kwadrat o boku 100x100mm to bez zastosowania offsetu po wycięciu będziemy mieli kwadrat o boku 99.85x99.85mm. Dlaczego akurat takie wymiary? Przy offsecie 0.3mm szerokość cięcia będzie właśnie taka i jeżeli narysujemy kwadrat o boku 100x100 to środek promienia lasera będzie przesuwał się własnie po tej linii zabierając nam z każdej strony po 0.15mm. Jeśli jest tak jak mówisz to powinno być 99.70 x 99.70 bo zabiera 0.15 z jednej strony i 0.15 z drugiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Masz rację Ciągle zapominam poprawić ten błąd a temat napisałem dość dawno. Ale widzę że przeczytałeś uważnie i o to chodzi. Jak nie zapomnę to poprawię zaraz te wartości hhyhy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Napisałem sobie maila do tej firmy z mojego miasta odnośnie szerokości cięcia laserem w sklejce 3mm. No i czy są w stanie zrobić mi wycenę przed wycinaniem bo do tej pory wszystko co mi robili było brane z kosmosu i zamiast 100zł za gablotkę z plexi wyszło 170 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi