Gość horn3t Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warto by potrenować latanie szybowcem, z wieloma sprawami wówczas będzie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Tu nie chodzi o samo latanie, bo na wyłączonym silniku latało się super, ale konkretnie ten silnik jest za słaby na tego typu model. Bardziej sprawdził by się w jakieś makiecie do spokojnego latania. A jak już kupiłem model, który z założenia ma być do trochę bardziej agresywnego latania, to chcę żeby tak było, żeby wyciągnięcie go do góry było bardziej dynamiczne, a nie statyczne . A jeżeli chodzi o trening to trenuje intensywnie, jeżeli mam czas na to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Latałeś na tym silniku jak trochę dmuchało sprawdź jak będzie w spokojniejszych warunkach. Wtedy ta Mega będzie warta przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Powiem tak, miałem ten silnik już wcześniej założony w akrobacie 3D 1,4m i szału nie było, dlatego po cichu liczyłem na to, że będę go mógł wykorzystać w Whisperze. No przyznam, że ta Mega chodzi za mną A tak z czystej ciekawości. Miał ktoś już styczność z tymi silnikami Roxxy lub HVP Roton? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Kontynuując temat silnika, to wczoraj dotarła do mnie Mega Rc 600/30/7( udało mi się znaleźć jedną sztukę w MixModel) Silnik zamontowany i ze wstępnych pomiarów ciąg statyczny na śmigle 13x8 wychodzi 2,69kg, Wymieniłem jeszcze oryginalny bagnet na duraluminium PA6, który jest lżejszy od oryginału o 52g. Teraz czekać tylko na pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Krzyśku ja też wymieniam silnik na większy. Zamówiłem u bociana Robbe 3548/05 Ale będzie jazda ,teraz czekamy tylko na wiosnę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Haha, jednak odpadły nisko budżetowe rozwiązania o których rozmawialiśmy wcześniej Jestem dobrej myśli, Rafał ma ten silnik w Virusie i chyba to zdecydowało o jego wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Silnik zamontowany i ze wstępnych pomiarów ciąg statyczny na śmigle 13x8 wychodzi 2,69kg, Jakie obroty silnika sa przy tym ciagu i ewentualnie prad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Nie wiem dokładnie jakie obroty silnika i prąd bo nie mam takiego przyrządu , ale z tego co podaje producent to przy śmigle 14X10, obroty powinny wynosić 6200 i prąd ok 30A. A śmigła jakie można założyć do tego silnika są od rozmiaru 13x8 do 17x10. Tu jest specyfikacja tego silnika http://www.megamotorsusa.com/BrushlessNew/RCn600-30-7.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Po krótkiej przerwie w kontynuacji tematu Whispera, w końcu udało się nagrać film z lotów Whisperem w roli głównej . Mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z tego modelu http://www.youtube.com/watch?v=5cXLj_wWIfY 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Dzisiaj rozpoczał sie FESTYN LOTNICZY-OSTRÓW/MICHAŁKÓW kto jeszcze nie był, jutro nastepny i ostatni dzień imprezy na która warto pojechac. Wszelkie info. na odpowiedniej str. internet . z dojazdem- ja dojechałem rowerem- najlepiej ! Spotkałem producenta MAWI-X models SzP. Wieslawa były długo toczace sie rozmowy- wymiana doświadczeń- dowiedzialem sie wiele ciekawych informacji dotyczacych WAGI ZAMAWIANYCH MODELI...! Jest dużo nowośći = Whispera 2 też !! . Sympatyczny jest kontakt z producentem . Kto decyduje się zamówić model tej firmy warto pogadać wszystko uzgodnić.. Polecam - pozdrawiam Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam wszystkich. W końcu znalazłem czas, aby zakończyć pracę przy montażu Whispera. Wczoraj odbył się jego oblot na lotnisku Kętach. Tu pragnę podziękować kolegom modelarzom z Kęt za miłe przyjęcie, a szczególnie Rafałowi za zaproszenie. Motoszybowiec lata szybko, momentalnie reaguje na stery, jest bardzo zwinny i zwrotny. Pomimo dość dużej wagi, jak na model o rozpiętości skrzydeł - 2 metry, fajne łapie termikę. Polecam go kolegom, którzy lubią latać szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro_1 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 http://www.youtube.com/watch?v=Z5dGsJA2DR8 Przyznam szczerze - przygotowania modelu z racji braku czasu trwały i trwały miesiącami ale jak sie okazało warto było !!!! Do sukcesu przyczyniło sie sporo osób i im bardzo dziękuje w tym miejscu. Teraz kilka słów na temat latadła. Nic innego dodać nie mogę w tym poście jak potwierdzenie wcześniejszych opini o Whisperze. To On króluje na niebie gdy sie pokaże, to On przynosi dawki adrenaliny , to On...... Oblot okazał się szczęśliwy na koniec Krzysiek pokazał co potrafi On i jego kolejne "dziecko "ze stajni Mawi Models. Przeskok z modelów ep, konstrukcyjnych balsowych okazał się jak milowy w dziejach ludzkości. Polecam gorąco entuzjatom dobrej zabawy którzy doskonałość i loty termiczne cenią ponad wszystko !!! Oby pogoda już teraz była łaskawa. Wyposażenie : silnik RAY 3548 regulator TR. Plush 60A śmigło składane 12X8 lotki Blue Bird bm 555 dmg klapy Hitec HS125mg motylek Hitec HS 85mg pakiet 4s 2500 ma/h pakiet odbiornika 4,8V 2000ma/h Spektrum AR 9300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Dzisiaj dwaj bracia Whispery znowu latały. Od Jarka motoszybowiec został dokładnie wytrymowany i wyważony. Pogoda wspaniała,piękne noszenia w koninach. A oto zadowolony pilot: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Pięknie Koledzy, pięknie!!! Najważniejsze jest to, byśmy mieli z tego wszystkiego przyjemność! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam po długiej przerwie. Chciałem Wam zaprezentować mój nowy kodłub do Whispera. Jest to już trzecia wersja tego elektroszybowca. Kilka fotek jakie producent zastosował zmiany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Ładny! Gratuluje zakupu i czekam na relację z oblotu. Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Przy masie startowej typu 1700g i 34 dm2 nie jest to raczej szybowiec ,który zbyt dobrze szybuje 50g/dm2 to spore obciążenie jak na model o takiej rozpiętości . Tym bardziej że tej klasy modele ze skrzydłami z balsy i rdzeniem z styropianu przy silnikach klasy speed 600 i akumulatorach 7cel NiCd 1800 mAh ważyły w granicach 1600g ! Dla porównania mój 3m szybowiec z pełnym wyposażeniem 6cioma serwami waży 2kg i ma 60dm2 a w wersji elektro waży 2700g z potężnym silnikiem i 6s2200 ...Ja bym chętnie zobaczył logi bo w górę to pewnie poleci ale w dół nieznacznie wolniej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Whisper z usterzeniem w układzie kasycznym: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi