Gość horn3t Opublikowano 9 Marca 2013 Opublikowano 9 Marca 2013 Warto by potrenować latanie szybowcem, z wieloma sprawami wówczas będzie łatwiej
Xan86 Opublikowano 9 Marca 2013 Opublikowano 9 Marca 2013 Tu nie chodzi o samo latanie, bo na wyłączonym silniku latało się super, ale konkretnie ten silnik jest za słaby na tego typu model. Bardziej sprawdził by się w jakieś makiecie do spokojnego latania. A jak już kupiłem model, który z założenia ma być do trochę bardziej agresywnego latania, to chcę żeby tak było, żeby wyciągnięcie go do góry było bardziej dynamiczne, a nie statyczne . A jeżeli chodzi o trening to trenuje intensywnie, jeżeli mam czas na to .
Gość horn3t Opublikowano 9 Marca 2013 Opublikowano 9 Marca 2013 Latałeś na tym silniku jak trochę dmuchało sprawdź jak będzie w spokojniejszych warunkach. Wtedy ta Mega będzie warta przemyślenia.
Xan86 Opublikowano 9 Marca 2013 Opublikowano 9 Marca 2013 Powiem tak, miałem ten silnik już wcześniej założony w akrobacie 3D 1,4m i szału nie było, dlatego po cichu liczyłem na to, że będę go mógł wykorzystać w Whisperze. No przyznam, że ta Mega chodzi za mną A tak z czystej ciekawości. Miał ktoś już styczność z tymi silnikami Roxxy lub HVP Roton?
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Kontynuując temat silnika, to wczoraj dotarła do mnie Mega Rc 600/30/7( udało mi się znaleźć jedną sztukę w MixModel) Silnik zamontowany i ze wstępnych pomiarów ciąg statyczny na śmigle 13x8 wychodzi 2,69kg, Wymieniłem jeszcze oryginalny bagnet na duraluminium PA6, który jest lżejszy od oryginału o 52g. Teraz czekać tylko na pogodę
Tytan Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Opublikowano 14 Marca 2013 Krzyśku ja też wymieniam silnik na większy. Zamówiłem u bociana Robbe 3548/05 Ale będzie jazda ,teraz czekamy tylko na wiosnę. :)
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Haha, jednak odpadły nisko budżetowe rozwiązania o których rozmawialiśmy wcześniej Jestem dobrej myśli, Rafał ma ten silnik w Virusie i chyba to zdecydowało o jego wyborze.
psiwak Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Silnik zamontowany i ze wstępnych pomiarów ciąg statyczny na śmigle 13x8 wychodzi 2,69kg, Jakie obroty silnika sa przy tym ciagu i ewentualnie prad?
Xan86 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Nie wiem dokładnie jakie obroty silnika i prąd bo nie mam takiego przyrządu , ale z tego co podaje producent to przy śmigle 14X10, obroty powinny wynosić 6200 i prąd ok 30A. A śmigła jakie można założyć do tego silnika są od rozmiaru 13x8 do 17x10. Tu jest specyfikacja tego silnika http://www.megamotorsusa.com/BrushlessNew/RCn600-30-7.htm
Xan86 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Po krótkiej przerwie w kontynuacji tematu Whispera, w końcu udało się nagrać film z lotów Whisperem w roli głównej . Mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z tego modelu http://www.youtube.com/watch?v=5cXLj_wWIfY 1
janegab Opublikowano 18 Maja 2013 Opublikowano 18 Maja 2013 Dzisiaj rozpoczał sie FESTYN LOTNICZY-OSTRÓW/MICHAŁKÓW kto jeszcze nie był, jutro nastepny i ostatni dzień imprezy na która warto pojechac. Wszelkie info. na odpowiedniej str. internet . z dojazdem- ja dojechałem rowerem- najlepiej ! Spotkałem producenta MAWI-X models SzP. Wieslawa były długo toczace sie rozmowy- wymiana doświadczeń- dowiedzialem sie wiele ciekawych informacji dotyczacych WAGI ZAMAWIANYCH MODELI...! Jest dużo nowośći = Whispera 2 też !! . Sympatyczny jest kontakt z producentem . Kto decyduje się zamówić model tej firmy warto pogadać wszystko uzgodnić.. Polecam - pozdrawiam Janek
Tytan Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam wszystkich. W końcu znalazłem czas, aby zakończyć pracę przy montażu Whispera. Wczoraj odbył się jego oblot na lotnisku Kętach. Tu pragnę podziękować kolegom modelarzom z Kęt za miłe przyjęcie, a szczególnie Rafałowi za zaproszenie. Motoszybowiec lata szybko, momentalnie reaguje na stery, jest bardzo zwinny i zwrotny. Pomimo dość dużej wagi, jak na model o rozpiętości skrzydeł - 2 metry, fajne łapie termikę. Polecam go kolegom, którzy lubią latać szybko.
jarro_1 Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 http://www.youtube.com/watch?v=Z5dGsJA2DR8 Przyznam szczerze - przygotowania modelu z racji braku czasu trwały i trwały miesiącami ale jak sie okazało warto było !!!! Do sukcesu przyczyniło sie sporo osób i im bardzo dziękuje w tym miejscu. Teraz kilka słów na temat latadła. Nic innego dodać nie mogę w tym poście jak potwierdzenie wcześniejszych opini o Whisperze. To On króluje na niebie gdy sie pokaże, to On przynosi dawki adrenaliny , to On...... Oblot okazał się szczęśliwy na koniec Krzysiek pokazał co potrafi On i jego kolejne "dziecko "ze stajni Mawi Models. Przeskok z modelów ep, konstrukcyjnych balsowych okazał się jak milowy w dziejach ludzkości. Polecam gorąco entuzjatom dobrej zabawy którzy doskonałość i loty termiczne cenią ponad wszystko !!! Oby pogoda już teraz była łaskawa. Wyposażenie : silnik RAY 3548 regulator TR. Plush 60A śmigło składane 12X8 lotki Blue Bird bm 555 dmg klapy Hitec HS125mg motylek Hitec HS 85mg pakiet 4s 2500 ma/h pakiet odbiornika 4,8V 2000ma/h Spektrum AR 9300.
Tytan Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Opublikowano 26 Lipca 2013 Dzisiaj dwaj bracia Whispery znowu latały. Od Jarka motoszybowiec został dokładnie wytrymowany i wyważony. Pogoda wspaniała,piękne noszenia w koninach. A oto zadowolony pilot:
piotralski Opublikowano 26 Lipca 2013 Opublikowano 26 Lipca 2013 Pięknie Koledzy, pięknie!!! Najważniejsze jest to, byśmy mieli z tego wszystkiego przyjemność!
Tytan Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam po długiej przerwie. Chciałem Wam zaprezentować mój nowy kodłub do Whispera. Jest to już trzecia wersja tego elektroszybowca. Kilka fotek jakie producent zastosował zmiany:
Zefirek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Ładny! Gratuluje zakupu i czekam na relację z oblotu. Pozdrawiam, Marcin
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Przy masie startowej typu 1700g i 34 dm2 nie jest to raczej szybowiec ,który zbyt dobrze szybuje 50g/dm2 to spore obciążenie jak na model o takiej rozpiętości . Tym bardziej że tej klasy modele ze skrzydłami z balsy i rdzeniem z styropianu przy silnikach klasy speed 600 i akumulatorach 7cel NiCd 1800 mAh ważyły w granicach 1600g ! Dla porównania mój 3m szybowiec z pełnym wyposażeniem 6cioma serwami waży 2kg i ma 60dm2 a w wersji elektro waży 2700g z potężnym silnikiem i 6s2200 ...Ja bym chętnie zobaczył logi bo w górę to pewnie poleci ale w dół nieznacznie wolniej ...
mario70 Opublikowano 20 Października 2014 Opublikowano 20 Października 2014 Whisper z usterzeniem w układzie kasycznym:
Rekomendowane odpowiedzi