Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Walka o każdy gram rozpoczęta . W watku tym będe relacjonował postępy nad budową modelu DLG kopi bobolinka opartego na planach artchobby . Kadłub niemal gotowy belka ogonowa wklejona jutro pierwsze fotki . czy jest tu ktos kto lata modelami dlg na "poważnie " ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Ja ale czasem niewychodzi :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 http://img240.imageshack.us/img240/5093/img00012tg0.jpg kuba: zmniejsz foty!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Jakiej grubości jest balsa na kadlubie bo wyglada jak 3mm albo i lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Ciemne te fotki :? następne będą z lampą błyskową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Tak od spodu balsa 2,5 mm a na nosku jest 3 od góry na poszyciu noska kadłuba zastosowałem 1 mm 8) Co zrobiliście z moją najlepszą fotką :?: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 to co widzisz wrzuc ja jeszcze raz tylko mniejszą i nie postuj postu pod postem tylko edytuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Nie widze oworów we wregach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 A skrzydełka? Takie jak te, co są na zdjęciu znajdującym się w "Kaszanka zone"? Tzn. rdzenie styro.... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Otwory we wręgach będą na kable takie dzióry o to chodzi ? Co do skrzydeł owszem styro kryte taśmą zamierzam zrobić lotki profil to hn1033 ( szablony do cięcia rdzeni już gotowe ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 z wlasnego doswiadczenia wiem ze ciezko polaczyc sztywno i trwale balse z przodu kadluba z tylna rorka weglowa, zwroc na to uwage zeby sie za szybko nie wyluzowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Można by wstawić 4 podłużnice z sosny np sosny 3x3mm. Połączyć je potem na końcu z rurką ogona za pomocą wręgi. Wszytsko kleić na żywice . Myśle że to spokojnie przeniesie odpowiednie siły na ogon modelu. Można też zalaminować cały kadłub z zewnątrz co znacznie poprawi jego wytrzymałość. Szczególnie należy sie przyłożyć w miejscu mocowania balki ogona - bo tam jak już iwadomo lubi pęknąć :twisted: To nie pierwszy kadłub kolegi to powinien byc lepszy od poprzedniego. Ja bym go tez powzmacniał wklejejąć balse 1,5mm pod kątem 90st. niż ściany kadłuba. Doklejeczki takie są lekkie i mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Dzięki za radę miejsce łacząnia rurki z kadłubem już wzmocnione , dałem nakładki z balsy 1 mm słojami prostopadle do słoji burt kadłuba , ma to na celu zapobiec pękaniu kadłuba wzdłuż słoi przy silniejszym uderzeniu skrzydłem . Skrzydło to zamierzam zamocowac na dwie plastikowe śruby 5 mm . Myślałem nad laminowaniem całego kadłuba już wcześniej wtedy należało bu zrobić go z balsy 2 mm , ja odrzuciłem ten pomysł ze wzgldu na to że nie jestem "miszczem żywicy " i zbudowałem burty kadłuba z balsy 3,5 mm bez laminowania 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Nie obijam się - zbudowałem stateczniki przed wklejeniem ( zawiasy wykonane z dyskietki ) i oto efekt a tu pionowy wklejony do belki ogonowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Brawo ! Piękna robota! Widze ze kolega tez buduje model metrowy tak jak ja tylko ze ja Gryfusia buduje ale nie idą prace szybko tak jak chce :cry: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 kurde mam niedokończony modelik brakuje mi yno skrzydelka ale jakos nie mam weny żeby się zabrać za to http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Piotrek może przedstawisz na łamach forum budowę swojego modelu :?: Chętnie byśmy zobaczyli jak ci idzie zawsze ktoś coś doradzi i zapewniam że szybciej skończysz - w moim przypadku taka relacja mobilizuje do pracy 8) PS budowę rozpoczełem zaledwie tydzień temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 Widzę doklejeczkę u góry na pionie - dobra robota (tak się składa ze na moim tez taka jest ale z sosny 2x2mm). Poziomy też całkiem całkiem wyszedł widze - nie to co mój kwadraciak (może jeszcze go zmienie). Z jakiej balsy zrobiłeś stateczniki? Wydaję mi się tylko, że na za małej powierzchni zalaminowałeś pionowy (samo łaczenie z rurką). Dół jest spoko zalaminowany ale myśle, że na samym łaczeniu lepiej by było zalaminować większą powierzchnię statecznika. Mój pion jest zalaminowany do 3/4 wysokosci, ale zamierzam go przymocować na laminat na większej powierzchni. Jak miałem w nyxe na małej to pamietam jak odpdł w czsie lotów na wydmie (to własnie była wada nyxa i pękł potem jeszcze raz w tym samym miejscu). Watro więc temu miejscu przyjrzeć się bardziej i zrobić na fest. Pamiętasz jak laminat odszedł z balsy w całości? Znalazłem na to patent. Przed laminowaniem należy przejechać grubym papierem ściernym to co bedziemy kleić. Wtedy są głębsze rowki i żywica trzyma mocniej. Można ponakłuwać też balsę igłą dosyć gęsto i też wytedy kej dobrze złapie (tak już robiłem i działa) :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 4 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 stat pionowy to balsa 3 mm a poziomy to 2mm z racji tego że przenosi mniejsze obciążenia 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.