Artur z kołobrzegu Posted December 2, 2006 Share Posted December 2, 2006 Walka o każdy gram rozpoczęta . W watku tym będe relacjonował postępy nad budową modelu DLG kopi bobolinka opartego na planach artchobby . Kadłub niemal gotowy belka ogonowa wklejona jutro pierwsze fotki . czy jest tu ktos kto lata modelami dlg na "poważnie " ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted December 2, 2006 Share Posted December 2, 2006 Ja ale czasem niewychodzi :oops: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 http://img240.imageshack.us/img240/5093/img00012tg0.jpg kuba: zmniejsz foty!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qpa Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 Jakiej grubości jest balsa na kadlubie bo wyglada jak 3mm albo i lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Ciemne te fotki :? następne będą z lampą błyskową Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Tak od spodu balsa 2,5 mm a na nosku jest 3 od góry na poszyciu noska kadłuba zastosowałem 1 mm 8) Co zrobiliście z moją najlepszą fotką :?: :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
qpa Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 to co widzisz wrzuc ja jeszcze raz tylko mniejszą i nie postuj postu pod postem tylko edytuj! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubad Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 Nie widze oworów we wregach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diakon Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 A skrzydełka? Takie jak te, co są na zdjęciu znajdującym się w "Kaszanka zone"? Tzn. rdzenie styro.... :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Otwory we wręgach będą na kable takie dzióry o to chodzi ? Co do skrzydeł owszem styro kryte taśmą zamierzam zrobić lotki profil to hn1033 ( szablony do cięcia rdzeni już gotowe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 z wlasnego doswiadczenia wiem ze ciezko polaczyc sztywno i trwale balse z przodu kadluba z tylna rorka weglowa, zwroc na to uwage zeby sie za szybko nie wyluzowalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 Można by wstawić 4 podłużnice z sosny np sosny 3x3mm. Połączyć je potem na końcu z rurką ogona za pomocą wręgi. Wszytsko kleić na żywice . Myśle że to spokojnie przeniesie odpowiednie siły na ogon modelu. Można też zalaminować cały kadłub z zewnątrz co znacznie poprawi jego wytrzymałość. Szczególnie należy sie przyłożyć w miejscu mocowania balki ogona - bo tam jak już iwadomo lubi pęknąć :twisted: To nie pierwszy kadłub kolegi to powinien byc lepszy od poprzedniego. Ja bym go tez powzmacniał wklejejąć balse 1,5mm pod kątem 90st. niż ściany kadłuba. Doklejeczki takie są lekkie i mocne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Dzięki za radę miejsce łacząnia rurki z kadłubem już wzmocnione , dałem nakładki z balsy 1 mm słojami prostopadle do słoji burt kadłuba , ma to na celu zapobiec pękaniu kadłuba wzdłuż słoi przy silniejszym uderzeniu skrzydłem . Skrzydło to zamierzam zamocowac na dwie plastikowe śruby 5 mm . Myślałem nad laminowaniem całego kadłuba już wcześniej wtedy należało bu zrobić go z balsy 2 mm , ja odrzuciłem ten pomysł ze wzgldu na to że nie jestem "miszczem żywicy " i zbudowałem burty kadłuba z balsy 3,5 mm bez laminowania 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Nie obijam się - zbudowałem stateczniki przed wklejeniem ( zawiasy wykonane z dyskietki ) i oto efekt a tu pionowy wklejony do belki ogonowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_F3J Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 Brawo ! Piękna robota! Widze ze kolega tez buduje model metrowy tak jak ja tylko ze ja Gryfusia buduje ale nie idą prace szybko tak jak chce :cry: Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
qpa Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 kurde mam niedokończony modelik brakuje mi yno skrzydelka ale jakos nie mam weny żeby się zabrać za to http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=37 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Piotrek może przedstawisz na łamach forum budowę swojego modelu :?: Chętnie byśmy zobaczyli jak ci idzie zawsze ktoś coś doradzi i zapewniam że szybciej skończysz - w moim przypadku taka relacja mobilizuje do pracy 8) PS budowę rozpoczełem zaledwie tydzień temu Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted December 4, 2006 Share Posted December 4, 2006 Widzę doklejeczkę u góry na pionie - dobra robota (tak się składa ze na moim tez taka jest ale z sosny 2x2mm). Poziomy też całkiem całkiem wyszedł widze - nie to co mój kwadraciak (może jeszcze go zmienie). Z jakiej balsy zrobiłeś stateczniki? Wydaję mi się tylko, że na za małej powierzchni zalaminowałeś pionowy (samo łaczenie z rurką). Dół jest spoko zalaminowany ale myśle, że na samym łaczeniu lepiej by było zalaminować większą powierzchnię statecznika. Mój pion jest zalaminowany do 3/4 wysokosci, ale zamierzam go przymocować na laminat na większej powierzchni. Jak miałem w nyxe na małej to pamietam jak odpdł w czsie lotów na wydmie (to własnie była wada nyxa i pękł potem jeszcze raz w tym samym miejscu). Watro więc temu miejscu przyjrzeć się bardziej i zrobić na fest. Pamiętasz jak laminat odszedł z balsy w całości? Znalazłem na to patent. Przed laminowaniem należy przejechać grubym papierem ściernym to co bedziemy kleić. Wtedy są głębsze rowki i żywica trzyma mocniej. Można ponakłuwać też balsę igłą dosyć gęsto i też wytedy kej dobrze złapie (tak już robiłem i działa) :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted December 4, 2006 Author Share Posted December 4, 2006 stat pionowy to balsa 3 mm a poziomy to 2mm z racji tego że przenosi mniejsze obciążenia 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.