mavericknt Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Bocian z oldgliders ma troszkę przedłużony kadłub no i skrzydła nie mają takiego wzniosu jak prawdziwy Bociek. Sam widziałem i to że jest za mały wznios bardzo się rzuca w oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Kuba, właśnie z tym wzniosem walczę cały czas i temat zakończy się na szczątkowych łącznikach i okuciach. Niestety ale jak widać z mojego screena otwory w żebrach są niebezpiecznie blisko ich obrysu, przy czym i tak wznios został zmniejszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 A ja bym chętnie zrobił bociana z takimi okuciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Nie wywołuj "wołka" z lasu Odwiedzaj od czasu do czasu temat na mojej stronce, plany się pewnie pojawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 No własnie i tu problem bo wręgi dla mnie leżą u Wojtka do Boćka. Ale zawsze mogę zrobić jeszcze jednego Bociana. Wtedy będę miał już 3 Bociany 2,4m 3,5m i 3,7m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 A jednak zdecydowałem się oklejać wzdłuż. Między innymi dlatego, że jest to wykonalne i nie trzeba za bardzo się męczyć No przynajmniej przy tych 2 klepkach 1.5mm Jak okleję cały balsą 1.5mm to pójdzie na to druga warstwa 1mm. Wówczas podejmę decyzję czy twardość takiego pokrycia koniecznie kwalifikuje się do laminowania czy może capon i lakierowanie w zupełności wystarczą. Międzyczasie doklejam usztywnienia wręg (tymczasowe) bo listewki nieco go rozciągnęły na boki. Jak przykleję "kołnierz" kabiny to wzmocnienia nie będą już potrzebne. Jutro czeka mnie szlifowanie przednich listewek bo trochę wystają za obrys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Oklejanie- żmudne ale widać postępy z każdym kawałkiem. Dziób do 4 żeberka muszę oklejać klepkami szerokości 5mm bo jest bardzo nierównomierna krzywizna. Lada moment będę odrywał podstawki aby okleić spód kadłuba. Bowdeny do steru wysokości są już poprowadzone (wychodzą z tyłu). Najłatwiejszym rozwiązaniem wg. mnie są 2 popychacze z jednego orczyka (ster wysokości ma 2 osobne połówki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Na moje idziesz jak burza, widziałeś wątek na Rcgroups z majstrowania Bociana z tych samych planów tylko w ciut innej technologi (kadłub). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 A ciekawe jak zrobisz teraz linki do SK. JA zawsze wszystko montuje w kadłubie a dopiero potem go pokrywam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Nie będę robił linek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Hornet- nie widziałem. Możesz podać linka? Ciąg dalszy ma się następująco: I porównanie maleństwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ciekawe porównanie na ostatnim zdjeciu patrząc na kształt profili http://www.rcgroups....d.php?t=1546839 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A widziałem Kadłub to masakra jakaś co się z nim gość urobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Idzie Ci to ekspresowo Jak zamierzasz okleić przejście skrzydło-kadłub? Deski balsy będziesz kleił na styk do skorupy kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Tak, będę kleił na styk do kadłuba balsą ale to dopiero jak będę miał poprawione żeberka i kieszeń na bagnety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Kolejna porcja fotek z postępów pracy. Udało mi się z resztek sklejki po wycinaniu kadłuba wyciąć jeszcze 2 poprawione żeberka przykadłubowe. Dzięki temu mogłem sobie zrobić prowizoryczne atrapy bagnetów z podkładu pod panele i zobaczyć czy dobrze kombinuję. Zastanawiam się czy przekrój tego bagnetu 25x3mm to nie za dużo. Może wystarczyło by 20x3 lub chociaż 22x3? Dopóki nie mam wyciętych żeber od skrzydeł to mogę to zmienić. Wznios- 4 stopnie na stronę. Zachodzące na siebie: a łączone na wylot śrubą m4: Dodałem otwór na gniazdo mpx (a otwór pod bagnet ma luzy bo brakuje kieszeni): i prawie skończyłem statecznik poziomy: Wspomniane klepkowe poszycie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Wznios bym zmiejszył tak do 3-lub 3,5 stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Bocian ma wznios 4 stopnie i mój taki będzie miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Kupa czasu minęła od ostatniej aktualizacji Wczoraj i dzisiaj trochę popracowałem. Efekty poniżej: Mam już bagnety 22x3 z duralu więc mogłem wkleić kieszeń i okleić resztę kadłuba. Zabrałem się też za oklejanie stateczników. Skoro są gotowe to czemu mają być gołe Trochę mordowania się z folią i nie ma szczeliny Tutaj widać kieszeń i nakrętkę kłową o której mówiłem. Nakrętka jest przyklejona i owinięta nicią. Wybaczcie te smarki w postaci pęczniejącego kleju ale na szlifowanie ich jeszcze nie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 No no, Wojtek... Świetna robota Gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi