Skocz do zawartości

Proporcje wagowe żywica- tkanina do laminowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żależy od :

żywicy

metody obróbki

umiejętności laminatora

- wszystko napisane bez złośliwości

2:1 ręcznie już jest dobrym wynikiem dla początkujących

1:1 bez wora nieosiągalne

Opublikowano

Wojtek, wyczytałem i stosuję to u siebie: ilość (waga) żywicy = waga tkaniny użytej do pokrycia(laminowania).Przed laminowaniem balsy możesz ją zagruntować żywicą żeby nie piła żywicy przy laminowaniu. U mnie się to sprawdza.

Opublikowano

Sławku - ale trzeba by się odnieść do tego co mam być wykonane .

Czy są to rury pod łączniki skrzydeł , zalaminowanie pokrycia balsowego czy samonośny kadłub .

Można zejść z ilością żywicy poniżej 1:1 nawet ręcznie ale zależy co ma być wykonane .

Opublikowano

Odnosi się to do laminowania zagruntowanej balsy. łączniki to w standardzie wychodzą z tych proporcji. Czy to w laminowaniu łączników czy w balsie tkaninę przesączam na folii. Upierdliwe ale nie ma nie przesączonych włókien. Używam L285.

Opublikowano

Będę laminował pokryty balsą kadłub.

Pytanie jest czy zagruntowanie caponem nie zrobi z niej kruchej skorupki?? No i czego przy laminowaniu lepiej złapie się żywica nasączona tkaniną- zagruntowanej balsy czy surowej? Chodzi mi tutaj o możliwość przesuwania się tkaniny podczas laminowania.

Opublikowano

Na balsę kładę przesączoną tkaninę jak zaczyna żelować grunt. Ogólnie nie lubię się babrać w żywicy ale znowu mnie to czeka niebawem.

Opublikowano

Czy ktoś może zna proporcje ilości żywicy jaką powinno się użyć (gramy) do wagi tkaniny?

U mnie na 1,4kg tkaniny idzie ok. 1,1l. żywicy przy aplikacji ręcznej :P, ale bezpieczniej stosować proporcje 1:1.

1:1 bez wora nieosiągalne

Osiągalne :P;)
Opublikowano

Ciesz się że nie masz żony i masz piwnicę, ja mam żonę i zamiast piwnicy kuchnię jako warsztat.

Opublikowano

Mam piwnicę ale oczywiście taką, że żaden model tam nie wejdzie. Robię na korytarzu w piwnicy wszystko na posadzce.

Od stycznia zaczynam pracę i jak mnie nie wyleją po 3 miesiącach to najpierw zbieram na samochód a później będę poważnie myślał o wynajęciu garażu właśnie z myślą o zrobieniu sobie w nim modelarni.

Opublikowano

Krzysiek, wolę podeptać modele niż zamienić żonę na warsztat :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.