Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Czy ktoś może zna proporcje ilości żywicy jaką powinno się użyć (gramy) do wagi tkaniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Żależy od : żywicy metody obróbki umiejętności laminatora - wszystko napisane bez złośliwości 2:1 ręcznie już jest dobrym wynikiem dla początkujących 1:1 bez wora nieosiągalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Wojtek, wyczytałem i stosuję to u siebie: ilość (waga) żywicy = waga tkaniny użytej do pokrycia(laminowania).Przed laminowaniem balsy możesz ją zagruntować żywicą żeby nie piła żywicy przy laminowaniu. U mnie się to sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Sławku - ale trzeba by się odnieść do tego co mam być wykonane . Czy są to rury pod łączniki skrzydeł , zalaminowanie pokrycia balsowego czy samonośny kadłub . Można zejść z ilością żywicy poniżej 1:1 nawet ręcznie ale zależy co ma być wykonane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Odnosi się to do laminowania zagruntowanej balsy. łączniki to w standardzie wychodzą z tych proporcji. Czy to w laminowaniu łączników czy w balsie tkaninę przesączam na folii. Upierdliwe ale nie ma nie przesączonych włókien. Używam L285. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Będę laminował pokryty balsą kadłub. Pytanie jest czy zagruntowanie caponem nie zrobi z niej kruchej skorupki?? No i czego przy laminowaniu lepiej złapie się żywica nasączona tkaniną- zagruntowanej balsy czy surowej? Chodzi mi tutaj o możliwość przesuwania się tkaniny podczas laminowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Na balsę kładę przesączoną tkaninę jak zaczyna żelować grunt. Ogólnie nie lubię się babrać w żywicy ale znowu mnie to czeka niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ja też nie lubię a tu jeszcze na taką skalę. Masakra co będzie się w piwnicy działo hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Czy ktoś może zna proporcje ilości żywicy jaką powinno się użyć (gramy) do wagi tkaniny? U mnie na 1,4kg tkaniny idzie ok. 1,1l. żywicy przy aplikacji ręcznej , ale bezpieczniej stosować proporcje 1:1. 1:1 bez wora nieosiągalne Osiągalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ciesz się że nie masz żony i masz piwnicę, ja mam żonę i zamiast piwnicy kuchnię jako warsztat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Sławek, to może napisz ogłoszenie: zamienię żonę na piwnicę lub warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Mam piwnicę ale oczywiście taką, że żaden model tam nie wejdzie. Robię na korytarzu w piwnicy wszystko na posadzce. Od stycznia zaczynam pracę i jak mnie nie wyleją po 3 miesiącach to najpierw zbieram na samochód a później będę poważnie myślał o wynajęciu garażu właśnie z myślą o zrobieniu sobie w nim modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Krzysiek, wolę podeptać modele niż zamienić żonę na warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Krzysiu - odnieś się ze swoim wpisem do pytania z tematu . Myślę że załapiesz co mam na myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Załapałem, załapałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 O ile pamiętam zawsze Sławek chwalił żonę więc tak wymiana się nie uda edit - chyba że chodziło o pył po balsie ale to każda ma na to alergię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi