lukas Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Dzięki za odp.Jak dobrze pójdzie to może jutro/pojutrze będe kleił kadłub.Ponawiam pytanie czym najlepiej pokryc ten model?? Wstawiam zdjęcie statecznika ale nie wiem czy ster wysokości nie będzie czasem za mały?? Na fotce widać gdzie ma się znajdowac ster wys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Lukasz nie wyciągnąłeś wniosków! Podpowiedziałem Ci jedno rozwiązanie. Mój Wicherek pokryty jest folią light,ale równie dobrze może być japonka . Statecznik usztywnij rozpórkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Chyba jednak okleje folią ale jak patrzyłem na folie light to jest troche droga.A co myślicie o Oracover Transparent ?? Statecznik już usztywniłem.Oblot może gdzieś w pod koniec lutego a początku marca ( :shock: )ponieważ moje fundusze nie pozwalaja na wcześniejsze latanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Jeszcze takie jedno pytanko.Czy ten silnik był by dobry do wicherka ??? http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1910,ray-cd3530-10-pelikan prosze o szybka odp bo prawdopodobnie jutro jadę do modelarskiego to bym może kupił cos podobnego.Tylko jak patrząc na długość tego silnika to nie wiem czy jak bym do przymocował do 1 wręgi czy nie był by za krótki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 http://www.modelarski.com/index.php?page=main&cat_id=155 to powyzej dotyczy folii jak Twierdzisz bardzo drogiej Natomiast silnik wybrałeś w/g mnie za potężny,pomyśl i czymś takim lub odpowiedniku. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 http://www.modelarski.com/index.php?page=main&cat_id=155to powyzej dotyczy folii jak Twierdzisz bardzo drogiej Natomiast silnik wybrałeś w/g mnie za potężny,pomyśl i czymś takim lub odpowiedniku. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4686 Ok.Silnika dzis nie kupiłem bo najtańsze bezszczotki w tym sklepie kosztowały ... 120 zł Więc zakupiłem tylko koła , bowdeny ,zawiasy i folie. Coś tam z modelem troche podłubałem i... nie mogłem się powstrzymać aby nie złożyć tego wszystkiego do kupy :mrgreen: Oto co udało mi sie do tej pory zrobić: Jak myślicie.Poleci ? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Na pewno. Ładna konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Na pewno. Ładna konstrukcja. Dzięki Jednak po sklejeniu kadłuba wyszedł strasznie krzywy .Czy radzicie go robić na nowo czy zaryzykować i zostawić taki jak jest teraz?? Zdjęcia dam później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czepus Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Czesc, Jezeli zwichrowanie jest bardzo mocne, kadłub będzie brzydko wyglądać nic poza tym. Zdjęcie dość małe, ale widać model estetyczny tylko pogratulować! Z tego co się orientuje jest to Twój pierwszy model i będziesz się uczyć latać więc może zostaw kadłub tak jak jest, a w następnych konstrukcjach staraj się aby tego błędu nie powtórzyć! :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Ok.Dzięki za odp.Czyli przez ten kadłub właściwości lotne się nie zmienia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Piszesz, że masz kadłub zwichrowany... A napisz, czy jak spojrzysz od przodu modelu, czy skrzydła i stateczniki są do siebie prostopadłe/równoległe? Czy też pokrzywione? Skoro robisz z balsy (drewna) będziesz mógł to pocellonować, jak usztywnisz odpowiednio konstrukcję i ją naprostujesz, to coś powinno pomóc też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czepus Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 lukas, oklejając model papierem japońskim mozesz naciągnąć zwichrowanie, jeżeli jednak folią musi tak zostać. Mocując usterzenie i płaty postaraj się aby wszystko było prostopadłe/równoległe Jeżeli usterzenie zamocujesz odpowiednio, kadłub nie pogorszy właściwości lotnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 jeżeli jednak folią musi tak zostać Moje doświadczenia są wprost przeciwne. Różne pogięte konstrukcje prostowałem właśnie podczas naciągania folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 A ja proste konstrukcje wichrowałem również folią (końcówki skrzydeł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czepus Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 najwyraźniej mam jeszcze małe doświadczenie z folia.... (brak żelazka) :roll: swego czasu gdy po naklejeniu kesonu w akrobatce zrobiło mi się śmigło, japonka i celon wyeliminowały to do zera:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 A ja proste konstrukcje wichrowałem również folią tak też mi się niejednokrotnie udawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wczoraj okleiłem kadłub. Nawet jak na pierwszy raz to nie poszło tak źle. Oto zdjęcie: Oczywiście mam też pytanie. Czy półkę pod serwa mogę zrobić z balsy 3mm??Czy to nie za mało?Czy bardziej opłacało by się zrobić ze sklejki 2mm?? I drugie pytanie :W jaki sposób mam wkleić zawiasy w ster wysokości?? bo raczej w listewke sosnową ich nie wepchne :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Półkę zrób wg uznania . Tzn. tak, żeby się wystarczająco trzymało - po prostu. Możesz zrobić np: z dwóch warstw balsy 2mm w ten sposób, żeby słoje byłby prostopadłe do siebie. No i miej na uwadze ilość miejsca, rozmieszczenie elementów oraz położenie S.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Półke zrobiłem tak jak radził Diakon .Skleiłem 2 warstwy balsy 2 mm i powinno być spoko.Dzisiaj zrobiłem haczyki mocujące skrzydła. Niestety nie miałem druta stalowego o grubości 1,5 mm to użyłem ... gwoździa Zostało tylko wkleić po jednym żeberku w skrzydło , zamocowac haczyki i moża będzie oklejać całe platy Sądze że model za około 1-2 miesiące powinien juz latać :mrgreen: A co do krzywizny kadłuba to chodzi o to że ściany nie są przyklejone do podłoża pod kątem prostym tylko lekko przechylone na bok ale myśle ,że będzie Ok. : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Postępy w budowie nie wielkie .Haczyki i żeberka juz wklejone. Jeszcze dla przypomnienia dodam zdjęcia wicherka Tutaj wznios I cały model Chciał bym już oklejac skrzydła ale boje sie że przy naciąganiu folii płat sie zwichruje ... PS.Wiem że budowa strasznie się wlecze ale jest to mój pierwszy model i dopiero się ucz :ble: e... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.