Skocz do zawartości

Wicherek

lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pakiet już przyszedł, ładowarka też ale.... nie umiem podlączyć regulatora do silnika.Może to pytanie wydawac się wam banalne ale nigdy nie miałem z tym jeszcze do czynienia.A kto pyta nie błądzi :D .A więc mam tam :

1 kabel co podłącza się pakiet.

Drugi kabel od ładowarki i 3 żółte kable.W silniku tez są 3 kable tylko że każdy innego koloru.I czy teraz czy obojętne jest jak sie je podłaczy czy trzeba jakos to odpowiednio dobrać np biały z silnika do np środkowego z regulatora itp czy to jest obojetne jak się podączy :????

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Silnik do regla, podłączasz jak leci, uruchamiasz silnik i sprawdzasz czy kręci się w dobrą stronę. Jeśli nie to przekładasz dwa, obojętnie które kable ze sobą (łączące silnik z reglem).

Opublikowano
Pakiet już przyszedł, ładowarka też ale.... nie umiem podlączyć regulatora do silnika.Może to pytanie wydawac się wam banalne ale nigdy nie miałem z tym jeszcze do czynienia.A kto pyta nie błądzi :D .A więc mam tam :

1 kabel co podłącza się pakiet.

Drugi kabel od ładowarki i 3 żółte kable.W silniku tez są 3 kable tylko że każdy innego koloru.I czy teraz czy obojętne jest jak sie je podłaczy czy trzeba jakos to odpowiednio dobrać np biały z silnika do np środkowego z regulatora itp czy to jest obojetne jak się podączy :????

Obojętnie. Jak będzie kręcił w złą stronę, zamieniasz dwa dowolne przewody.

Napisałem takie wodolejstwo tyle że dla 2 bezszczotek, ale powinno nieco rozjaśnić: :)

http://www.debile.internetdsl.pl/readarticle.php?article_id=4

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dobra.Juz zamontowałem elektronike tylko naładowac pakiet i w góreee :D Najbardziej boje sie tego czy ten model poleci?? Sadze ze jutro albo pojutrze bedzie tu juz opis oblotu :D

Opublikowano

po oblocie.niestety model odrazu poszedł w ziemie i sie rozbił.Nie wiem czy jest sens go odbudowac :( Cały rok czekania na ten dzien i od razu crash

Opublikowano

Moze zle "umiejscowiony" srodek ciezkosci?;/

Szkoda modelu, wspolczuje...

Najwazniejsze by sie nie poddawac!! jesli da rade to odbudowywuj, jak nie to zbuduj sobie deproniaka:D :twisted:

Opublikowano

Nie smutkuj :D jeszcze rozbijemy kilka modeli.

Callab swojego Wicherka chyba już drugi raz poskładał do kupy,pokaż co z niego zostało to zobaczymy czy da się go poskładać.

Zdążyłeś chociaż nabrać wysokości,jak to się odbyło?

Opublikowano

Teraz jak tak patrze to przeciez 30 min roboty i mozna latac znowu :D Poszły 2 przednie wregi tam troche przodu i boku :D

Stało sie to tak: . wypusciłem model z reki i poleciał kawalek i chyba go przeciagnalem za bardzo bo tak jak by stracił od razu predkosc i sie przechylił na przód i walnał w ziemie.Sadze ze w tym tygodniu bedzie latał jeszcze raz :P Tyle wlasnie ja nie jestem pewien czy to moja wina czy model jest wogóle nie lotny :D:lol:

Nastepnym razem postaram sie wziasc długi rozbiegi nie walic od razu wyskokosci :D

Aha jeszcze dane modelu. Waga 600 gram. wszystko przesuniete do przodu jak sie da najbardziej ale niestety siedzi tam jeszcze 150 g ołowiu :oops:

Naszczescie elektronika cała :D

Opublikowano
Nastepnym razem postaram sie wziasc długi rozbiegi nie walic od razu wyskokosci

Postaraj się wcale nie dotykać wysokości. Niech leci prosto. Poprawnie wyważony i z dobrze ustawionym kątem zaklinowania statecznika będzie się sam powoli wznosił. Potem delikatnie skręcaj sterem kierunku - bardzo delikatnie! - żeby wyczuć jak się zachowuje, ewentualnie lekko (lekko!) korygując wysokością, żeby leciał w miarę poziomo na zakrętach.

Poprawnie zbudowany Wicherek powinien latać jeżeli pilot mu nie będzie przeszkadzał :-)

Ale najpierw oblataj go z ręki bez włączania silnika. Powinien ładnie poszybować i delikatnie wylądować.

Opublikowano

Callab tyle ze oblatac z reki bedzie trudno poniewaz wazy 600 g i na moje oko bedzie ciezko zeby poleciał bez silnika :P

Opublikowano

Nie ma polecieć tylko poszybować jakieś 10-20m bez napędu raczej się nie wzniesie, ale zobaczysz jak się zachowuje w locie. Pamiętaj, że modelu nie wyrzuca się w górę tylko poziomo! Jak wyrzucisz wicherka poziomo bez silnika powinien przeszybować ładnych kilka metrów i dać się spokojnie "posadzić" a ty zorientujesz się czy SC jest w dobrym miejscu, czy model ma tendencje do skręcania i jak reaguje na stery.

Na początek warto ustawić nieduży wychył sterów na aparaturze - wiem po sobie :), jak dasz za duży wychył sterów model będzie strasznie "nerwowy" a to nie wpływa dobrze na lot.

P.S. Moje RWD waży też jakieś 580g i też pierwszy raz oblatywałem go bez silnika.

Opublikowano
Callab tyle ze oblatac z reki bedzie trudno poniewaz wazy 600 g i na moje oko bedzie ciezko zeby poleciał bez silnika

Mój waży prawie 2kg i lata z ręki. Jak napisał albi78, ma poszybować parę(naście) metrów.

Opublikowano

ok zobaczymy moze jutro bedze gotowy.Częsc zniszczen odbudowałem.Jak kiedys czytałem o wicherku to wybacza sporo błedów ale boje sie ze to nie poleci jednak :D

Oto fotki modelu :D przed i po crashowaniem

Przed :

86b62fd3d6c0054a.jpg

6b3226cf0b97852a.jpg

i juz po.Dodam ze skrzydła sa całe

ec398b46f6c5a0a1.jpg

EDIT: Wlasnie skonczyłem naprawiac model :D jest juz całkiem sprawny :P dzisiaj wieje wiaterek to nie spróbuje bo wole nie ryzykowac.Zobaczymy co bedzie jutro ale sadze ze nastepny moj post bedzie o crashowaniu i sie nie naucze latac w koncu. :lol:

Pamietam jak puszczaałęm airfish'a to leciał ładnie ciezko było go przeciagnąc , pusciłem to ładnie leciał :D tamtym mi jakos szło wiec byc moze wicherek jest do kitu /?:D

Jeszcze moze podam dane

Silnik tower pro bm ( typowy dzwonek )

serwa jakies esky

a waga to 600 gram :shock: był by 400 gdyby nie prawie 200 gram ołowiu w dziobie :faja:

Opublikowano

Lukas,

czytam, a tu takiego figla zrobiłeś :) . Skoro model juz naprawiony, to OK. Waga wagą - ale SC powinien być na miejscu. O ile dobrze pamiętam, Wicherek ma (wg planów przynajmniej :) ) statecznik poziomy z profilem nośnym, co niejako powinno pomóc przy połozeniu SC.

O Wicherku mniemam, że czytałeś niemało. Wiesz zapewne, że to jest model - "weteran", jest odpowiednio zaprojektowany. On ma lecieć! Swoja drogą, ten model latał kiedyś jako wolnolatajacy, na uwięzi, z silnikiem i bez, jako RC... Wyposażenie kiedyś nie było lekkie - i o ile dobrze też to pamietam - W. Schier pisał, że Wicherek troche masy powinien udźwignąć.

W zasadzie wszystko co ważne inni Koledzy przede mną pisali... O tym, że startujemy i ladujemy pod wiatr chyba wiesz :wink: . No i przy próbnym locie ślizgowym warto zdjąć śmigło - a sam model rzucić z jakiejś górki/wzniesienia jeśli masz możliwość.

Opublikowano

Zapewne tak :) .

A jaki statecznik ma Lukas? Z fotek, jeśli wzrok mnie nie myli, ma płaski. Może by warto mu było zrobic z profilem nośnym? Nie wiem, ile taka grzebanina by kosztowała zabawy, ale może by mu to pomogło z wagą i SC...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.