RenoFlo Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Cześć, Parę razy, podczas wspólnych lotów i biesiad rozmawialiśmy o potrzebie uruchomienia takiego, łatwo dostępnego miejsca umożliwiającego wzajemną wymianę informacji o "lotniskowych", modelarskich i nie tylko planach, spotkaniach czy osiągnieciach. Słowem, o wszystkim co wiąże się z tym hobby, miejscem i oczywiście, z Nami wszystkimi. Zatem, zapraszam do aktywnego, nieskrępowanego, spontanicznego udziału w tym temacie. Dajcie, Koledzy! zdjęcia, filmy, komunikaty. Dzielcie się, moi Mili, przemyśleniami i planami wspólnego latania.
jerzy47 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 bardzo chetnie tylko jak sie dodaje filmy ?
Janusz Olszówka Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam, na początek trochę histori,jak powsała nasza grupa modelarzy,wszystko na klubowej stronie www.avia.tarman.pl w dzale ludzie i historia.Może uda się jutro pożegnać stary rok lotami?
tomeks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam, na początek trochę histori,jak powsała nasza grupa modelarzy,wszystko na klubowej stronie www.avia.tarman.pl w dzale ludzie i historia.Może uda się jutro pożegnać stary rok lotami? To bardzo dobry pomysl z tymi lotami
Janusz Olszówka Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam, no i udało się dzisiaj zrobić parę lotów,latały dwie cobry moja i Tomka oraz szybowiec Jarka.Holował Pilatus PC-6.
tomeks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Wiaterek poludniowy,2 stopnie celcjusza.bardzo orzeźwiające loty. Zapraszamy wszystkich na loty i ognisko noworoczne. Do zobaczenia 1 stycznia 2013 na lotnisku kolo 13
RenoFlo Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2012 bardzo chetnie tylko jak sie dodaje filmy ? Jureczku, filmy dodajesz jako aktywny "url" / "odnośnik", np z youtube, vimeo lub innego tego typu portalu. Witam, no i udało się dzisiaj zrobić parę lotów,latały dwie cobry moja i Tomka oraz szybowiec Jarka.Holował Pilatus PC-6. Zazdroszczę, mnie przypadła inna przyjemność - zjazd części Rodzinki i wspólny obiad, którego część zobowiązałem się przygotować. Wyszło pysznie... Zapraszamy wszystkich na loty i ognisko noworoczne. Do zobaczenia 1 stycznia 2013 na lotnisku kolo 13 Pogoda ma być super: Słonecznie Wschód słońca: 07:34 Zachód słońca: 15:45 Ciśnienie: 1013 hPa Wiatr: 10 - 18 km/h południowy =&--#62; (mozliwość zafalowania) Deszcz: 0,0 mm Godz. 7-13 6° Słonecznie Godz. 13-19 7° Słonecznie http://meteo.icm.edu.pl/um/php/meteorogram_map_um.php?ntype=0u&fdate=2012123100&row=465&col=255&lang=pl Więc może zbierzemy się nieco wcześniej?
mavericknt Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 To u was taka trawka. To pewnie i termikę macie ale wam zazdroszcze
tomeks Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 To u was taka trawka. To pewnie i termikę macie ale wam zazdroszcze To przyjedz. Holowniki czekaja tylko zapinac szybowca.
Janusz Olszówka Opublikowano 1 Stycznia 2013 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Tak jak przewidywaliśmy,po modelarsku przywitaliśmy 2013rok.Było super latanie,trochę termiki,lekkie zafalowanie i loty do 700m wysokości.Zdjęcia wykonał Marek Czuba.
RenoFlo Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2013 Jak widać na powyższych obrazkach, niech żałują Ci, którzy nie znaleźli sił aby uczestniczyć w miłym spotkaniu - przypadkowi obserwatorzy / spacerowicze dołączyli do wspólnego toastu. Podobnie jak rok temu, o czym pisałem w temacie DG-303 załozonym przez Janusza - http://pfmrc.eu/index.php?/topic/23213-dg-303-skala-14/, mieliśmy noworoczną falę. Poniżej log z lotu mojego Dg-303 (ten z wingletami) Uploaded with ImageShack.us Holowanie, oblot okolic lotniska, ustalenie zasięgu fali i jazda do góry. Później ostre zejście, trochę fikołków, próba lotu na fali w pozycji odwróconej (na plecach) i kontrola dolnej granicy noszeń - wyraźnie zabierało już od 150 m. Unikany, do niedawna, południowy wiatr staje się powoli naszym ulubionym
Janusz Olszówka Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Nie wiem czy dobrze czytam ten log,ale na holu to się wznosimy około 10m/sek?.
RenoFlo Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2013 Tak właśnie jest, licząć średnią od "0" do max wysokości we fragmencie holowania wychodzi nawet 12,17 m/s. Jak sugeruje rozkład temperatur - nad polami, osiedlem i "podstacją" - nosiła termika. Uploaded with ImageShack.us A tu temperatury już odwrotnie - im wyżej tym cieplej - to chyba nosi zafalowanie, z wyłaczeniem tego rotora daleko nad parkiem przy podejściu "od zadu" (jak mawiają na południu) do rejonu fali wznoszącej. Tam wysokości ubywało bardzo prędko: Uploaded with ImageShack.us Kurczę, zamiast ćwiczyć lądowania bez przeciągania (lub zamykać rok w firmie) to ja zajmuję się analizą powietrza...
DjTommi Opublikowano 3 Stycznia 2013 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ja pierdziele jak ja wam zazdroszcze Ja też chce termikeeee i też chce faleeee :( Jaka prognoza na weekend ? Może znów coś bedzie dobrze wiało Pozdro
RenoFlo Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2013 Tomek, (prawie)autostrada jest do samego Tarnowa, to tylko półtorej godziny jazdy... no, może z małym hakiem. a prognoza? popatrzmy - dla rejonu Tarnowa: Uploaded with ImageShack.us czyli raczej do... rzyci znacznie poniżej zera, wiatr nie z tej strony (Góra Św. Marcina jest już zarośnięta i - co gorsze - zabudowana) z jakąś zmianą ośrodków ciśnienia. Tylko Stock ze Sprite'm może pomóc. Chociaż, Jarek (ma parcie na latanie) z Januszem coś planują (?) a mnie też nie trzeba dwa razy powtarzać...
DjTommi Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Tak jak godosz kolego Reniu pogoda bydzie do rzici a jak by była piykno to forgot by my tam do was przijechali zalotac trocha Tomek, (prawie)autostrada jest do samego Tarnowa, to tylko półtorej godziny jazdy... no, może z małym hakiem. a prognoza? popatrzmy - dla rejonu Tarnowa: Uploaded with ImageShack.us czyli raczej do... rzyci Tak jak godosz kolego Reniu pogoda bydzie do rzici a jak by była piykno to forgot by my tam do was przijechali zalotac trocha Pyrsk (to takie śląskie pozdrowienie )
tomeks Opublikowano 5 Stycznia 2013 Opublikowano 5 Stycznia 2013 W końcu udało mi się opracować wykresy z logów vario Graupner HOTT. Poniżej mój zapis lotu noworocznego. Model Cobra 15.
Janusz Olszówka Opublikowano 7 Stycznia 2013 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ja pierdziele jak ja wam zazdroszcze Ja też chce termikeeee i też chce faleeee :( Jaka prognoza na weekend ? Może znów coś bedzie dobrze wiało Pozdro Ja pierdziele jak ja wam zazdroszcze Ja też chce termikeeee i też chce faleeee :( Jaka prognoza na weekend ? Może znów coś bedzie dobrze wiało Pozdro Tomku,narazie prognozy kiepskie,ale jak tylko da się latać to napiszemy.Po ostatnich lotach Marek zrobił fotkę na której widać że zafalowanie było.
Rekomendowane odpowiedzi