Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Witam, muszę narysować taki element jak na zdjęciach, jest to pokrywa przekładni w Tamyia DF-03RA. Chciałbym to wyfrezować ploterem w aluminium. Najbardziej zależy mi na kształcie z tej strony od mocowania, bo z zewnątrz chciałem to przerobić na radiator z wentylatorkiem. I teraz moje pytanie jak to odwzorować, czy można jakoś zeskanować to do programu czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Potrzebujesz 2d czy 3d? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Dokładnie pomierzyć i zamodelować. Mierzyć trzeba "inteligentnie" - tzn. pokrywa nie musi być w 100% identyczna, dokładnie musisz powtórzyć te fragmenty które są istotne do współpracy z korpusem pozostałe nie współpracujące fragmenty nie muszą być super dokładnie odwzorowane. Po zamodelowaniy wyfrezować jedną sztukę w poliamidzie (koszty) sprawdzić i ew. skorygować i dopiero frezować w metalu. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Generalnie to by mi wystarczył kształt tej powierzchni która lejs od strony stołu na drugim zdjęciu, chodzi o to żeby to przerobić na radiator. Oczywiście chodzi o frazezarkę CNC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Poszukaj zakładu który ma urządzenie o nazwie projektor profilowy (popularna nazwa - ekranówka), wówczas zrobią Ci dokładny zarys. Jak nie znajdziesz to tak jak napisał mr.jaro zeskanować zarys i użyć go jako podkładu w autocadzie i na nim "odrysować" profil. Jak nie dasz rady to prześlij skan. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi