Irek M Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Mimo, że nie jest makietką to i tak poprawiłbym te łuki bo faktycznie są baaardzo przesadzone.
hubert_tata Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Może są przesadzone, ale to podobno nie jest SE5A tylko SE5 - przynajmniej na tych planach jest taka nazwa wpisana, to chyba nie zapomnieli dodać A. Autor planów Peter Rake robił też inną wersję planów: późne SE5 z modyfikacjami skrzydeł i silnika z SE5A. Ale nigdy nie nazwałbym takiego modelu makietą, ja swój zrobiłem w wersji "lubelska kampania buraczana" wg planów SE5 jakie miałem i nie mam z tym problemu dopóki nie zwróciliście uwagi
tomozi Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No właśnie. Skoro jest tak w planach i nie przeszkadza to w lotach to nie widzę powodu żeby to zmieniać zwłaszcza że dolne skrzydło jest zrobione, ale dzięki za uwagi. A z tą makietą na odpowiedniej wysokości to faktycznie jak się osiągnie odpowiedni pułap to każdy model jest makietą, dobre. (jest w sieci cały opis, to możesz sobie podejrzeć moje rozwiązania) A gdzie tego szukać żeby nie tracić czasu tu na forum chyba nie ma a bardzo chętnie bym zobaczył.
tomozi Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Wczorajsze przymiarki dolnego skrzydła
tomozi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Budowa nad górnym płatem trwa a oto efekt
mirolek Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 ładnie to wychodzi - jak będziesz mocował górny płat? ms
tomozi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Myślałem nad mocowaniem na plastikowe śrubki powiedzmy 2 lub 3xM5, musiałbym przykleić do podpór sklejkę i w nią metalowe nakrętki z ząbkami (nie wiem jak to się fachowo nazywa) a od góry śrubki. W ten sposób mam mocowane skrzydło w Błyskawicy i podwozie w Extrimie w razie jakiegoś większego kreta puszczają śrubki. Chyba że zna ktoś lepszy sposób. Większy problem mam z dolnym płatem bo pod skrzydłem jest podwozie.
mirolek Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nakrętki kłowe to dobre do mocowania w kadłub lub w takich miejscach gdzie nie widać wkręcanych śrub. Łebki plastikowych śrub na górnym płacie będą tandetnie wyglądać w retro modelu :-( spróbuj przemyśleć mocowanie w taki sposób aby górny płat w linii natarcia był zaczepiany na słupki na ząb/zaczep a skręcany na linii spływu - wtedy będzie szansa umieścić łebki od spodu płata i nie będą razić. ms EDIT: W Albatrosie mocuję płat do prętów stójki od spodu za pomocą wyjętych z kostek elektrycznych łączników stalowych, które sznurkiem i klejem są mocowane są do podłużnic płata
Rekomendowane odpowiedzi