Pawlo_j23 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Hej, tak jak w temacie, ma ktoś dobry sposób na równe wycięcie w rdzeniu styropianowym otworu na rurę łączącą skrzydła ? Do tej pory wycinałem kieszenie na płaskie bagnety, w kopi easy glidera wycinałem odpowiednio wygiętym drutem a potem zaklejałem kieszeń. Myślałem o zrobieniu na końcu rurki ząbków, zamocowaniu skrzydła na desce i zrobieniu prowadnicy do rurki. Potem można by kręcić rurką i wycinać otwór.. Może znajdzie się prostsze rozwiązanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Chyba najlepiej lutownicą z odpowiednio przygotowanym grotem. Musisz sobie tylko zrobić precyzyjny przyrząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Myślałem o tym, na skrzydle prowadnica i według niej. Już tak robiłem właśnie przy motoszybowcu ale może są jeszcze inne sposoby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Hej Paweł tutaj masz krok po kroku fotki : http://www.ofremmi.info/HowTo/FoamCorePlugInWings/PlugInWings.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dobry pomysł, tyle że chciałem uniknąć cięcia rdzenia na części Ale dziękuję za linka Myślałem już nawet żeby wyciąć tylko okienko na "wycinarkę" w środku rdzenia wtedy nie musiał bym go całkowicie przecinać. Tutaj chyba podobnie to jest zrobione. http://cdn.teamflyingcircus.com/forum/attachments/f44/23018d1292204593-aerotech-52-extra-300-sp-prototype-build-dscn3538.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Kiedys też próbowałem wyciąć otwory na rure w skrzydle. Skrzydło w negatywach leżało na stole. Prowadnice do zaostrzonej z ząbkami rury wykonałem z klocków drewnianych w których były zrobione wcięcia w krztałcie litery V. Przyklejine na dwustronna taśme idealnie prowadziły rurę, ale niestety wycinanie a właściwie wygryzanie otworu nie udało sie poniewaz kuleczki styropianu skutecznie zatrzymywały cały proces wycinaia juz po kilku centymetrach. Próbowałem nagrzać rurę,( oczywiście aluminiową) ale niestety zbyt szybko stygła i zaklejała sie wewnątrz otworu. Myślę że gdyby rura miał wewnątrz grzałkę która nagrzewała by ja do temperatury przy której topi sie styrpian to takie wycinanie by sie udąło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 A może wystarczyło naostrzyć rurkę i wycinać jednocześnie nią obracając. Ja robiłem tak bez problemu w styropianowym kadłubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Spróbuj założyć rurkę do wkrętarki i po prostu wkręcać. A jeszcze lepiej tępy pręt o tej samej średnicy. Oczywiście po prowadnicy. Ja tak wkręcam pręty węglowe i wchodzą jak w masło, tylko muszą być odpowiednio wysokie obroty. Najpierw próbowałem wiercić "naząbkowaną" rurką aluminiową ale za bardzo szarpała styropian. Natomiast plaski pręt przy odpowiednich obrotach i docisku wytapia sobie idealny otwór a stopiony styro wzmacnia i wygładza ścianki otworu. W pierwszej chwili styropian stawia opór do momentu aż zagrzeje się czoło pręta. Potem to już masło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo_j23 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Dzięki Panowie za rady, jak będzie chwila to popróbuję na kawałku styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Przy wycinaniu zaostrzoną rurką wiem, że niektórzy zanurzali takową co jakiś czas w wodzie z płynem do mycia naczyń/mydłem, chyba lżej idzie wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi