Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze aparatury do 400zł

Ferq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post. Ostatnio zdecydowałem się i postanowiłem. Sprzedałem swoje Asso TC3 FT, z powodu braku odpowiednich miejsc do jazdy, i po prostu j wole lotnictwo i konstruowanie samemu, w deszczowe popołudnia :) Zostało mi troche sprzętu, ale nieotym mowa.

Czytając wiele tematów na forach, artykułów w internecie, zdecydowałem się zacząć od jakiejś dobrej używanej aparatury :wink: Z tego co wyczytałem to Hitec optic 6, Czy JR MX-12 są dobrymi aparaturami na taki dobry początek :wink: Jednak do 400 zł znaleść Nadajnik,odbiornik, z kwarcami niejest łatwo. Przeglądając serwis allegro, znalazłem jeszcze pare innych nadajników

Gnaupner MC-10

http://allegro.pl/item277109773_nadajnik_graupner_mc_10_z_kuferkiem_i_pulpitem_.html

Sanwa RD 6000 sport (mam sanwe blazer z tej firmy i przynajmniej pistoletowe produkuje naprawde dobre)

http://allegro.pl/item276567125_sanwa_rd_6000_sport.html

Jak i również kiedyś zdarzało mi się natknąć również na Gnaupner MC-12. I tu kieruje pytanie do was, jak wypadają one w stosunku do optica 6, i MX-12? Bo czytając ich opisy części po prostu niezrozumiałem i różnicy dokładnej niedoszukałem się :ble:

Pozdrawiam

Opublikowano

Gdy ja borykałem się z tematem kupna aparatury też miałem na wydanie ~400zł. Zastanawiałem się czy kupić słabszą aparature ze wszystkim czy trochę lepszą, a na odbiornik i serwa dozbierać potem. Skończyło się na tym, że kupiłem samą aparaturę. Gdybym miał kupować cały zestaw za 400zł bez wątpienia wziąłbym Futabę 4 Exa (byłem bardzo blisko kupienia jej). Mówię odrazu, że nie miałem tej aparatury w ręku, ale czytałem dużo dobrych opini na jej temat, pozatym Futaba to dobra marka i wątpie, żeby wykonywała jakiś bubel :).

Opublikowano
Gdy ja borykałem się z tematem kupna aparatury też miałem na wydanie ~400zł. Zastanawiałem się czy kupić słabszą aparature ze wszystkim czy trochę lepszą, a na odbiornik i serwa dozbierać potem. Skończyło się na tym, że kupiłem samą aparaturę. Gdybym miał kupować cały zestaw za 400zł bez wątpienia wziąłbym Futabę 4 Exa (byłem bardzo blisko kupienia jej). Mówię odrazu, że nie miałem tej aparatury w ręku, ale czytałem dużo dobrych opini na jej temat, pozatym Futaba to dobra marka i wątpie, żeby wykonywała jakiś bubel :).

A jaką apke kupiłeś w końcu ??

Opublikowano

Ja byłem o krok od kupna MX-12.

Byłem namawiany i przekonywany siłą żeby ją kupić.

No ale, że miałem już kilka odbiorników, a serw różnych u mnie dostatek, zdecydowałem się na zakup Eclipse7 QPCM z syntezą za niewiele większe pieniądze od zestawu z MX-12.

Szczerze powiem, że nie żałuję. Tak szeroki wachlarz możliwości konfiguracyjnych mają jedynie aparatury z górnej półki. No i jeden kanał więcej to dodatkowy plus, bo nawet nie zauważysz jak szybko te sześć kanałów zacznie ci nie wystarczać.

Opublikowano

A jak się mają te aparatury (MC-10 itp.) w stosunku do Optica 6 i MX-12? Jaka jest różnica? Czy warto w nie zainwestować? Niechodzi mi tylko o nowe zestawy :wink:

Opublikowano

Witam,

no no fajny modelik tylko ten kadłubek jakiś taki krzywy chyba że to złudzenie optyczne :D .

Co do malowania to pomaluj jak chcesz najlepiej farbami akrylowymi... na forum już kilka razy pisałem o takim malowaniu !

Opublikowano

Witam

Zbuduj sobie starą, poczciwą "Jaskółkę" i zobacz czy Cię to rajcuje. A kupnem radia na razie się nie martw.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Zbuduj sobie starą, poczciwą "Jaskółkę" i zobacz czy Cię to rajcuje. A kupnem radia na razie się nie martw.

Pozdrawiam

Rajcuje :wink: Już dwa lata że tak powiem bawie się w rc. Były samochody, jednak zdecydowałem się na lotnictwo, po prostu lubie to :) Moje pytanie jest cały czas aktualne :wink:

Opublikowano

Na ALLegro widziałem wiele sprzętu, który był sprzedawany z powodu słomianego zapału właściciela, więc ja nie odważę się proponować Tobie, jakie radio kupić. I nikt nie powinien! To zależy od Ciebie. Wspominasz o sumie 400pln więc tej sumy musisz się trzymać. Możesz już coś kupić, albo dozbierać i kupić coś lepszego. Ja kupiłem sobie radio z komputerem za 145 euro. Jestem praktycznie początkujący, i trochę mnie ten komputer przeraża, ale krok po kroku mam nadzieję poznam jego zawiłe meandry. :idea:

Pozdrawiam

Opublikowano

Ależ oczywiście że toylko i wyłącznie jest moja decyzja :) Moje pytanie odnosiło się raczej do porównania właściwości aparatur MC-10/12 do np. Optica 6 :) Bo podobają mi się ale nie chce popełnić jakiegoś okropnego błędu, przy jej wyborze :wink:

Opublikowano

Moim zdaniem za duże ryzyko.

Nie wiadomo jaka jest cena minimalna, a sprzęt wyglada, jakby miał ponad 20 lat.

Nawet, jak wylicytujesz go tanio, to nie masz gwarancji, że nie zawiedzie właśnie w decydującym momencie i nie stracisz modelu.

Sprzęt RC ciągle tanieje i żeby nie narobić sobie kłopotu lepiej kupić coś na dłużej.

Teraz można kupić nowe urządzenia, z gwarancją i niewiele droższe niż tamta cena Kup Teraz (350zł).

Pisałeś o czymś do 400zł.

Przykładowo Laser4 z odbiornikiem i 2 pakietami kosztuje tylko 353,90zł ( http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=817 ).

Ale ja polecałbym conajmniej Flash5 z odbiornikiem za 399zł ( http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=680 ).

Jeżeli naprawdę chcesz zaoszczędzić, to w używanych szukaj czegoś nowszego (np w/w nadajników), a nie jakiegoś sprzętu "kolekcjonerskiego" o wartosci już tylko historycznej :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

RCSkorpion - FUTABA 4EXA 4/6/3 FM 4-kanały PPM 35MHz - 399 zł.

W komplecie nadajnik, odbiornik, kwarce i 3 serwa.

Naprawdę, szkoda czasu na jakieś starocie z allegrogo bo, jak widać, nowy sprzęt wcale nie jest taki drogi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przyzwyczaiłem się że ogromna większość mojego sprzętu pochodzi z drugiej ręki :) Cały czas poszukując sprzętu miałem kupować futabę jednak w tej samej ofercie mogę zakupić Sanwe VG 6000, na allegro jest jeszcze RD 6000, czym one się różną dokładniej? Osobiście wywnioskowałem że RD 6000 jest lepsza, i trochę droższa od poprzedniczki.

Ale ja polecałbym conajmniej Flash5 z odbiornikiem za 399zł ( http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=680 ).

Niestety nieaktualne :?

Opublikowano
Jakby co, to mój Flash 5x nadal do sprzedania ;)

Zastanowie się :wink:

Aukcje obserwuje więc tam mi raczej nic nieumknie. Mało bardzo znalazłem opini o aparaturach Sanwy, oprócz RD 8000, czy ten nadajnik (VG,RD 6000) są znaczoąco słabsze od innych z tej półki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.