leszek504b Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Chciałbym zadać takie, być może banalne, pytanie dotyczące cięcia cienkiej sklejk. Mianowicie czym tniecie sklejkę o grubości np. 1 mm. Napisałem, że to jest banalne pytanie, bo na pewno wszyscy to wiedzą, ale ja dopiero zaczynam budować modele i tego po prostu nie wiem. Podobno dobra jest do tego celu piłka włośnicowa, ale gdzie ją można dostać? Czy w sklepach modelarskich są takie piłki do cięcia takiej sklejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Sklejke 1 mm ja tne nozem do tapet, 1.5 zreszta tez... Baxter12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 I jak łatwo się tnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dobry liniał metalowy i dobry nóż to postawa. Ja tak tnę sklejkę nawet grubszą - jeżeli mam do ucięcia dłuższe proste. W tych grubszych trzeba więcej razy przeciągnąć nożem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Proste linie tak, ale łuki...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Łuki zdecydowanie lepiej piłką włośnicową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ramkę do piłki i brzeszczty (różne: do metalu, drewna) dostaniesz bez problemu w każdym markecie budowlanym (obi, castorama itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja często używam do cięcia po łukach "prawie-dremela" i możliwie cienkiego freza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Po łuku, jak mam szablon to nozem, a jak nie mam szablonu... Co ja pieprze, ja nie mam wogóle pilki wlosowej, wszystko tne nozem. po luku najpierw delikatnie, potem troche bardziej zdecydowanie. Sklejke 1,5 mm to jakies 5x trzeba przeciagnac, fajne jest to ze powierzchnia jest gladka, papierem nie przeba poprawiac. Baxter12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dzisiaj byłem w Obi i znalazłem piłkę włośnicową i brzeszczoty do niej. Jak się sprawdzi? Zobaczymy :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Sprawdza się u wielu od kilkudziesięciu lat. Ameryki nie odkryjesz - będzie działać . Nóż jest dobry przy regularnych i łagodnych łukach. Jak kształt jest bardziej skomplikowany, pozostaje piłka włośnicowa. Można też laserem... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 "Można też laserem..." No niby można ,ale lasera nie ma się pod ręką a "laubzege" zawsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ja do cięcia sklejki do 1,5mm z łukami używam piłki włośnicowej zerówki,do cięcia prostych pasków skalpela. Do grubszej sklejki nawet do 5mm używam piłki włośnicowej jedynki,przy użyciu takich piłek włośnicowych cięcie jest tak równe że nie wymaga nawet szlifowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-k Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 ja używalem w ramach próby do cięcia sklejki laserowy drut oporowy 0.3mm z pobliskiej fabryki styropianu dl drutu oporowego 15 cm zasilacz stabilizowany 2-30 V prad 3A plynna regulacja przed wklejeniem oszlifowac spaleniznę z ciętej powierzchni klej lepiej trzyma mialem zrobiony stolik z prostopadlym drutem oporowym balsę oczywiście też tnie ale najlepsze są tradycyjne metody bez dymne i żona wtedy siedzi cicho a wióry i kurz zetrzesz szmatą wszystkiego dobrego szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 " laserowy drut oporowy 0.3mm " czy mógłbyś wyjaśnić co to takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-k Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Sczepan to miało być w cudzysłowowiu chodzi tu o zwykly drut oporowy drucik tnie fajnie sklejke i balsę prawie jak laser dodam żę cięte elemęty zwilżalem woda szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-k Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 baba i tak z powodu palonego drewna strasznie sapała ale taki nasz los pozdrawiam szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 jezeli "miał byc cudzysłów' to rozumiem,ale jakiej grubosci sklejkę tym "wynalazkiem" tniesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-k Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 ten wynalazek był w stanie przeciąć sklejkę do 1.5 mm w zadowalającym czasie najlepsza jednak jest poczciwa włośnica każdy ruch pożera kolejne mm materiału i bez dymu i innych ceregieli oczywiście już tego wynalazku nie używam pozdrawiam szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.