qufol Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Witam! Już jakiś czas temu zacząłem budową tego modelu, ale jakoś nie mogłem się przemóc do napisania tematu. Model pomalowany na wzór samolotu Jurgisa Kairysa. Dane techniczne: rozpiętość: 1800mm masa: 5-6 kg (przewidywana) napęd: silnik benzynowy DLE-30 Plany znalazłem gdzieś w internecie, w formacie .dwg, więc postanowiłem je trochę powiększyć i przygotować pod laser. Trochę przy tym eksperymentowałem, gdyż robiłem to pierwszy raz Po kilkudniowej wymianie mailowej z firmą wreszcie się udało! Model budowany będzie metodą klasyczną (drewniany). Kadłub i skrzydła będą oklejone balsą 3mm, a stateczniki 2,5mm. Kadłub ma konstrukcje kratownicy, do niej poprzyklejanie są pół wręgi. Ścianę ogniową zrobiłem ze sklejki 8mm, co chyba było lekką przesadą gdyż trochę to waży. Dostęp do wnętrza będzie możliwy poprzez klapkę na dole kadłuba. Montaż stateczników okazał się bajecznie prosty, gdyż elementy montowało się jak puzzle! Zostały one pokryte balsą 2,5mm. Na chwilę obecną model prezentuje się następująco (wreszcie przypomina samolot! ): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Kadłub i skrzydła będą oklejone balsą 3mm, a stateczniki 2,5mm. Montaż stateczników okazał się bajecznie prosty, gdyż elementy montowało się jak puzzle! Zostały one pokryte balsą 2,5mm. Po co na kadłubie 3 mm balsa i sterach 2,5 mm ? Przy takim pokryciu masa 6 kg do lotu będzie trudna do osiągnięcia. Przelicz sobie jakie będziesz mieć obciążenie powierzni nośnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qufol Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 To co jest na zdjęciach waży już około 800g. Balsa na kadłubie zostanie mocno zeszlifowana, więc z 3mm zrobi się około 2,5 bądź jeszcze mniej. Stery też można "ześkrobać" Pełnego 3D ten model raczej nie będzie robił, po prostu chciałbym żeby latał i wyglądał realistycznie. A Ty cobyś doradził na pokrycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 balsa 2mm w zupełności by wystarczyła i to z tej lekkiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qufol Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Myślałem nad dwójką, jednak obawiam się, że przy niewłaściwym złapaniu może zrobić się dziura. Na skrzydła zastosuję cieńszą balsę. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez qufol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Kolego miałem dokładnie ten sam model ,możesz go zobaczyć na mojej stronie w zakładce "dawne modele".https://sites.google.com/a/gazeta.pl/modelarstwo-lotnicze/home/modele-ktorymi-kiedys-latalem Model jest rewelacyjny ma specyficzny profil skrzydeł przez co bardzo ładnie trzyma się powietrza tylko ja miałem w nim zamontowany silnik MVVS 35 cm i uważam że to była lekka przesada w nim powinien siedzieć silnik o pojemności nie przekraczającej 25cm Co chodzi o krycie to mój pokryłem balsą o gr. 2mm i na to wszystko przyszła folia termokurczliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpt_max Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Buduję Su-26 o rozpiętości 1340mm zastanawiam się jaki kąt natarcia zastosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi