Xan86 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Witam, Chciałem przedstawić jeden z nowych nabytków na rozpoczynający się sezon 2013. Extre udało mi się okazyjnie nabyć pustą w stanie idealnym od kolegi z lotniska Shock'a. Już kiedy ja zobaczyłem pierwszy raz odrazu mi się spodobała i obiecałem sobie kiedyś taką sprawić, a że to "kiedyś" nastąpiło to jest W powietrzu wygląda majestatycznie, i lata super. Trochę o wyposażeniu: Silnik: DLE 55 Śmigło: Fiala 23x8 Serwo gazu: XQ Power S3015M 17Kg Serwa, lotki, kierunek, wysokość: XQ Power S4020D 20Kg Zasilanie serw i odbiornika: Dualsky VR Pro Duo Pakiety serw i odbiornika: 2 x LiPo 2s 1700mAh Dualsky Zasilanie zapłonu: Pakiet Robbe NiMh 2000mAh 4,8V Wyłącznik zapłonu: Miracle z wlewem paliwa Wyłącznik zasilania serw i odbiornika: FSS-3 Dualsky Odbiornik: Hitec Optima 9 Do tego jeszcze na zapłon mały wskaźniczek napięcia pakietu Tower Pro Tyle o wyposażeniu. Extra jest praktycznie zmontowana w 90%. Silnik dotarty w 50% na specjalnej (hamowni) Pozostało jeszcze zamontować serwo gazu w ostatecznym miejscu ( narazie jest prowizorka), skończyć instalacje paliwową, no i ustawić to wszystko do kupy. Prace były rozpoczęte już w grudniu, ale narazie stanęły w miejscu z racji tego, że w ręce wpadł mi Whisper E z Xmodels Jest to mój pierwszy taki model i mam nadzieje, że dam radę Poniżej wrzucam parę zdjęć Extry w kawałkach (w tej chwili nie mam możliwości żeby rozłożyć ją całą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 No ,nareszcie się pochwalił . Wierzę że będziesz zadowolony z modelu bo naprawdę lata ta Extra rewelacyjnie. Fajnie że będę miał ją na oku ,bo dażę ją wielkim sentymentem-w końcu to moja pierwsza "pięćdziesiątka". Składaj na gotowo bo zima powoli odpuszcza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Krzysiek napewno dasz radę, bądź dobrej myśli )) Ja na akrobaty 50cc przeszedłem po 3 miesiącach latania szybowcem (Pelikan Alpha 1500) i się udało ))) Trzymam kciuki za pierwsze loty, powodzenia ) gratuluję zakupu extry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Piotrze jestem dobrej myśli i dziękuje. Widziałem jak Rafał nią wymiatał i wiem, że Extra lata zajebiście A zresztą w razie czego będę miał fachową pomoc pod ręką. Kiedyś kolega dał mi chwile polatać Sbachem 342 tylko 30cc i latało się super. Na razie zeszły sezon intensywnie ćwiczyłem "3D" 1,5m elektrykiem i jakieś zawisy, żyletki loty plecowe itp. mi wychodziły całkiem nieźle. Tak jak mówiłem strachu nie ma, ale respekt do modelu tak bo jednak takie gabaryty w powietrzu robią wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dla mnie najtrudniejszym etapem był pierwszy start bo nigdy wcześniej nie startowałem z kółek, tylko wyrzucałem model z ręki. Prawie przesadziłem zaciągając ostro wysokość, ale na szczęście jakoś to opanowałem. Samo latanie i lądowanie przyszło bardzo gładko - widocznie dlatego, że już to robiłem - co prawda motoszybowcem na brzuchu w dodatku styropianiakiem ale jednak trochę podobnie a więc uważaj przy starcie, a później po paru lotach dopiero zacznij próbować sił w 3D - pamiętaj o wysokości na początku )) Będzie dobrze, trzymam kciuki - jak się uda zarejestrować oblot jakąś kamerką, telefonem to wrzucaj )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Piotrze, co do startów z kółek to spoko dam radę A co do 3d to na razie będzie jedynie na symulatorze lub wspomnianym elektrykiem Na razie Extra będzie latała bardziej można powiedzieć w stylu makietowym Jakieś kółeczko, ewentualnie jakaś beczka na dużej wysokości, puki nie poczuje modelu na tyle, żeby odważyć się na większe szaleństwa Jedyna obawą jest pierwsze lądowanie, ale myślę że sobie poradzę. w razie czego Rafał będzie mnie naprowadzał Jak sie uda zarejestrować oblot to postaram się wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Oblot na pewno uda się zarejestrować ,już ja oto zadbam... Krzysiek ,nie przeżywaj ,mówię Ci kolejny raz że będziesz pozytywnie zaskoczony jak lata się modelami 2,2 m. Spokojnie wystartujesz i wylądujesz -latasz już na tyle dobrze że powinieneś poradzić sobie bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Krzysiek, oblot już był? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Jeszcze nie. Ale myślę, że już nie długo będzie. W tym roku zaczęliśmy troch późno sezon i na razie muszę się wlatać w jakiś mniejszy model mniejszy, za nim wezmę Extrę w obroty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 W końcu odbył się oblot Extry Poniżej zamieszczam film z oblotu. Model lata super teraz tylko muszę się w niego wlatać http://youtu.be/k9hSj3afYkY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 No i pięknie, oblot udany. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Dzięki. No przyznam szczerze, że adrenalina była i jeszcze dziesięć minut po locie miałem miękkie nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andgdy Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Witam. Można prosić o więcej szczegółów w/w Extry? Typ, długość , rozpiętość. Dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 typ: extra 260, produkcja: pilot rc, 2 długości, 2,2 rozpiętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Oto parametry: Rozpiętość 2,20 m Długość 1,87 m Waga do lotu - 7,4 kg (w zależności od użytego wyposażenia) Silnik - 50cc-60 cc Waga pustego - 4,5 kg A tu lepsze zdjęcia Extry z Yak'iem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Krzysiek, proszę o twoją opinię na temat serw XQ Power S4020D 20Kg - jak się sprawują??? Zadowolony z nich jestes? Myślę poważnie nad zastosowaniem tych serw w 40% (3m) extrze 260 jako tańsza alternatywa dla Hitec HS-7955TG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan86 Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Jak na razie jestem zadowolony z tych serw. Nie mam z nimi najmniejszego problemu. Zero drgań, dobrze się centrują. Myślę, że spokojnie możesz zastosować te serwa w swojej Extrze, tym bardziej, że są odpowiednio mocne i posiadają tytanową przekładnie i duży radiator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi