skraf Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam! Ostatnimi czasy nadłamała mi się w nadajniku antena i zamierzam kupić nową, chociaż aktualnie nie zauważyłem różnicy w zasięgu. Poszperałem trochę na alledrogo i pod kategorią modelarstwo znalazłem taką: http://allegro.pl/an...2977341534.html za niebywałą cenę, a w kategorii komputery taką: http://allegro.pl/an...3010567939.html za nieco ciekawszą kwotę. W takim razie nasuwa się pytanie - czym one się różnią? Pozdrawiam
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Uważaj na złączkę - bywają różne ! Swego czasu kupiłem 3 - i każda z innym złączem ! Ani jedna nie pasowała do Assana ! - Jurek
Marcin K. Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Do frsky znalazlem standardowa 2dB i jakas 5dB. Po rozmowie z osoba ktora sie zna na sprzecie dowiedzialem sie ze ta 5dB jest kierunkowa. Niby taka sama a jednak inna. Nie wiem dlaczego tak. Kierunkowa, widzialem taka w f3m.pl, jest jakas plaska.
skraf Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Opublikowano 16 Lutego 2013 Porównałem sobie z anteną z routera i gwint pasuje, więc sądzę, że to standardowy, taki jak na każdej aukcji po 5-10zł.
elwizardos Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Te anteny z linków mają złącza SMA, to standardowe złącza w technologii 2,4GHz, czasem stosuje się jeszcze typ N, ale bardziej dla profesjonalnych zastosowań, są hermetyczne. Jeśli urządzenie nie ma wyprowadzonego złacza na zewnątrz obudowy, w na płycie z elektroniką jest najczęściej złącze ufl. Czasem producenci przyoszczędzają na maksa i lutują kabel od razy do druku. Te antenki z Allegro mają zysk maks. 2 dBi. TP-Link w swoich sprzętach daje trochę mocniejsze ok 4dBi, ale są dłuższe mają jakieś 15cm. Można jeszcze kupić takie baty ok. 30 cm, ale one mają nie więcej nić 6-7 dBi. Większy zysk można uzyskać już tylko z profesjonalnych anten i w zasadzie kierunkowych. Kiedyś do sieci robiłem anteny panelowe o zysku ok. 10-11 dBi. Te patyczki są dookólne w płaszczyźnie poziomej, w pionie mają kąt ok 30 stopni. Im antena z większym zyskiem tym ten ostatni kąt się zmniejsza. Swoją drogą to idiota ze mnie, wywaliłem do śmieci cały karton tych patyków, a mogłem je wystawić na alledrogo po 50 zł ;-)
Artu Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Różnica w opisie,a co za tym idzie w cenie. Tania do WiFi, a droga do RC i to są wszystkie różnice pomiędzy tymi antenkami
Rekomendowane odpowiedzi