tomekk167 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam! Latam na FrSky 2,4 Chciałbym zaopatrzyć swój model w fpv do 1,5km bez modyfikacji, po zmianie antenek na coś do 3-5 km. Czy ten zestaw jest warty zainteresowania? http://allegro.pl/ze...3037740116.html Jest to 1,2 GHz czy nie będzie się "gryzł" z moim FrSky? Czy nie lepiej szukać czegoś na 1,3 GHz albo 5,8 GHz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 jest warty zainteresowanie ale nie na takie odleglosci. tak mysle ze realnie max 1 km na tym linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ten zestaw na fabrycznych antenach ma zasięg dużo większy niż 1,5km. Ja miałem super odbiór na 1800m i to na wysokości jakieś 3m. W powietrzu więc będzie znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 na 800 mw producent podaje max 1500 metrow a oni zawsze ubarwiaja , do tego interferencje z otoczeniem , krzaki itd. a ten ma moc 700 mw wiec niewiem niewiem irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 a ten ma moc 700 mw wiec niewiem niewiem irek Ale ja wiem bo sprawdzałem. próba polegała na tym, że kamera z nadajnikiem umieszczona na statywie foto. na plaży, a ja pojechałem rowerem na molo. W lini prostej było to 1800m nad wodą. Na allegro masz zestaw anten biwi - czy jak to się nazywa powiekszajace zasięg do kilku kilometrów. Mnie nie jest potrzebne az tyle. Natomiast w locie doszedłem tylko do 900m bo nie bardzo miałem jak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 hmm ciekawe moze masz racje nie bede sie klucil ale np ten zestaw http://www.dinodirect.com/Wireless-Transmitter-Receiver-1-2GHz-JBA-800.htmlhttp://www.dinodirect.com/Wireless-Transmitter-Receiver-1-2GHz-JBA-800.html polecany tu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=3722 ma w opisie napisane Transmitting Distance: 700-1500m czyli 1,5 km max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Na tym samym forum jest powiedziane, że zasięg w powietrzu jest znacznie większy niż na ziemi. Wcześniej obraz miałem na 1500m ale kamera w oknie wieżowca na 10p a ja przemieszczałem się przez osiedle więc zakłóceń duzo więcej niż nad wodą czy w powietrzu. I jeszcze jedna wazna sprawa - ja latam na 35Mhz. Ale test z okna i na plaży był bez RC. Z RC jak pisałem to mogłem sie oddalić tylko na 900m - takie miałem warunki terenowe, a nie problemy z obrazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Jeśli więc latasz na 35MHz to możesz nie mieć problemów z nakładaniem się fal. Ja latam na FrSky więc jak sądzicie czy będą problemy czy to z zasięgiem FrSky czy z odbieraniem wideo przez ten zestaw (1,2GHz)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Na wspomnianym forum jest trochę o mniejszym zasięgu na FrSky. Jest też sporo wyjaśnień co do kombinacji częstotliwości RC i FPV. 35MHz i 1,2GHz nie "gryzą się ale 2,4 i 1,2 to już musisz sie upewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzięki za porady. Powiedzcie jeszcze do jakiej kwoty można licytować by nie przepłacić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Takie rzeczy kupuję na ebayu - wychodzi znacznie taniej. Zaraz porównam ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzięki, byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 tu masz pierwszy lepszy link: http://www.ebay.pl/itm/16CH-1-2G-700mW-Wireless-CCTV-Audio-Video-Transmitter-Receiver-2-x-Antenna-New-/181039371334?pt=US_Audio_Video_Transmitters&hash=item2a26c99446 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 z tym gryzieniem sie to mam apke na 2.4 ghz i kamerke na 2.4ghz i nie gryza sie bo czestotliwosci sa inne.. to tak jak masz wspomniany nadajnik odbiornik wideo z 8ma kanalami a kazdy kanal ma swoja czestotliwosc i sie miedzy soba nie gryza - nie widac obrazow z danego kanalu na innym. tak samo nadajnik i video poki nie trafia na ta sama czestotliwosc to nie widze problemu. oczywiscie mozna kupic filtr low pass, ale nie wiem czy to nie bardziej marketingowy produkt niz rzeczywista potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Krzysiek - zapytaj na forum rc-fpv kto lata ze sprzętem rc i wideo na 2,4GHz. Właśnie, że się gryzą - tak najogólniej. Tor wideo i rc nie powinny być na tych samych czestotliwościach. A to, że między kanałami wideo jest skokowa różnica to nie ma znaczenia w tym zestawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 mam w domu aparature 2.4 ghz hk gt2 http://www.hobbyking..._2Ch_Tx_Rx.html i tor video elro (Wire free digital camera set - C950D) 2.4ghz zasilane z pokladu modelu (bez zasilacza na bateriach ) wybralem to bo ma wbudowane diody ir na nocki, ktore automatycznie sie przelaczaja przy slabym oswietleniu oraz jest soft do kompa gdzie mozna nagrywac itd http://www.elro.eu/e...eiligingscamera i wlaczajac to w jednym pokoju sie nie gryzie. bo wystarczy ze jest inna czestotliwosc, moze sie myle ale gryzienie sie video 1.2 z aparatura 2.4 to juz w ogole miedzy bajki ale pewnie znajdzie sie nie jeden artykol przekonujacy ze jest innaczej. ja opieram sie na tym co sam sprawdzilem, i mam na chacie. moze innych producentow urzadzenia sie gryza, a ja akurat tak trafilem i mialem szczescie. whatever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Ale o czym ty piszesz? Że sprawdziłeś na odległości kilku mterów? W locie sprawdziłeś? Użyj to wtedy pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 kto powiedzial ze latam fpv? czemu mialy by byc inne wyniki jak oba uzadzenia sa 2 metry od siebie a 200 metrow od siebie ? jak cos ma interferowac to wieksze prawdopodobienstwo ze w poblizu siebie niz z dala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 kto powiedzial ze latam fpv? czemu mialy by byc inne wyniki jak oba uzadzenia sa 2 metry od siebie a 200 metrow od siebie ? jak cos ma interferowac to wieksze prawdopodobienstwo ze w poblizu siebie niz z dala Sorki ale to już pusta gadanina robi się. Nie masz żadnej praktyki, a wygłaszasz takie teorie. Ja już zakończyłem pisanie w tym temacie - chyba, że autor o coś poprosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 no ok.. rozumiem ze dla niektorych fpv na ziemi, lodzie albo wodzie to moze byc za duzo...ale ok niech autor pyta. jak chcesz irek nagram film jak zestawy w 2.4 ghz video i rc sie NIE gryza. ale niewiem czy twoja glowa to przetrwa. no disresct, hugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi