eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam, z racji mojego nie doświadczenia z przeróbkami i elektroniką oraz elektryką , śle pytanie do kolegów. Pływam łódką Dolphin Speed Boat, i ona jest zasilana pakietami Ni-MH 7,2V 4350mAh/56A, a napędza ją silnik klasy 540 szczotkowy. Pakiet oryginalny jest już zlatany, po prostu nie trzyma napięcia, a mam dwa nowe pakiety Li-PO 2200mAh 3s 20C, po zainstalowaniu w śmigłowcu nowego regulatora i silnika te ni dają rady. Czy można i w jaki sposób, bez wymiany silnika i ESC prze konwertować napicie z 11,1V na pożądane 7,2V? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Kukliński Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Lipo 2s ma napięcie 7.4V , jezeli masz pakiety 3s mozesz je przerobić na 2 s po przez usunięcie jednej celi i zmianie wtyczki balancera . Tylko pytanie czy napięcie 7.4V nie będzie za dłuże ? , jak pływałeś na pakiecie o napięciu 7.2V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Można,trzeba wyrzucić jedną cele z pakiety i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dziękuje za szybkie odpowiedzi, ale czy nie spadnie zbyt drastycznie czas pływania?. Do tej pory pływanie na oryginalnym pakiecie dawało jakieś 15-18 minut zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Kukliński Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 To chyba oczywiste ze spadnie , do tej pory pływałeś na pakiecie 4350mah , a lipo które posiadasz ma 2200mah . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Czyli po odpięciu tej jednej celi sytuacja się jeszcze pogorszy, także może dam sobie spokój . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 nie pakiet po odpięciu jednej celi nadal będzie miał 2200mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A ha, czyli mam dwa pakiety z każdego usuwam po jednej celi i mógłbym podpiąć szeregowo dla uzyskania 4400mAh ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 zrób z 2 3celowych 3 2celowe, jak poradzisz z lutownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dokładnie tak,a jak z dwóch pakietów odepniesz po jednej celi to będziesz miał trzy pakiety po 7,4v i 2200 mAh po połączeniu ich szeregowo wyjdzie 6600mAh . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dziękuje wam Panowie za pomoc, jestem szczęśliwy, że przy małym nakładzie pracy wykorzystam te pakiety, a z lutowaniem i z zapleczem technicznym problemu nie mam. Wnęka pakietu w kadłubie jest dosyć wąska, za to bardzo długa, może uformować coś w formie podłużnego jednego batona, bo moja ładowarka ładuje tylko do 4400 mAh. z osobnymi złączami do ładowania po np. dwie cele, po spięciu złączy dało by w sumie nam te 6600mAh. Dziękuje jeszcze raz i zabieram się do działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Kukliński Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Pamiętaj by pakiety lipo ladować ladowarką dedykowaną do pakietów lipo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dokładnie tak,a jak z dwóch pakietów odepniesz po jednej celi to będziesz miał trzy pakiety po 7,4v i 2200 mAh po połączeniu ich szeregowo wyjdzie 6600mAh . Równolegle! Szeregowo wyjdzie 6s 2200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A co do ładowarki, no będę musiał pamiętać o nie przestawianiu jej z trybu Lipo, bo jak przylutuję złącza od pakietów NI-MH i jakiś czas nie będę ładował, to może się odezwać moje roztargnienie. Może coś nakleję w formie supełka na palcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Przemek pisze dobrze równolegle wkradła mi się literówka.Tak łączymy po dwa ogniwa szeregowo i wyjdzie nam trzy pakiety 2S 2200mAh i te pakiety połączone równolegle dadzą nam pakiet 2S 6600mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Racja równolegle, także troszkę sobie odświeżyłem u wujka Google, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A tu trochę o lutowaniu lipo http://pfmrc.eu/index.php?/topic/17701-pakiet-lipo-3s-peknieta-blaszka-od-celi/ http://www.dream-models.com/eco/LipoPack.html Tylko uważaj kolego, bo jak zrobisz zwarcie, to... może się skończyć pożarem! https://www.google.pl/search?q=lipo+fire&hl=pl&client=firefox-a&hs=rAh&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_bAmUbqgMpDYsgbXiYC4AQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1198&bih=744 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 No widzę że żartów nie ma z tymi Lipolami, ale jak rozumiem tego specyfiku typu alumwelt itp. przy sprawnym pakiecie nie potrzebuje ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Tylko wtedy gdy puści lut na aluminium. Można też użyć tego http://allegro.pl/to...3029851515.html http://img33.imagesh...3/7548/fl1w.jpg ja osobiście używam z wyśmienitym skutkiem czegoś co się nazywa "фTKA" (nawiasem mówiąc, podejrzewam, że powyższe to to samo) http://allegro.pl/lu...3027282570.html Ale Uwaga! Włożenie do buteleczki stalowego/metalowego przedmiotu (drutu, śrubokręta, czy innego) celem nabrania kropli do lutowania, powoduje naogół utratę "cudownych" właściwości owego "pitynusu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Dla świętego spokoju rozładuj pakiety. W razie czego nic ci nie wybuchnie. Byle nie do zera (V) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi