pacek Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Niestety ze względu na pogodę, a właściwie jej brak ostateczne malowanie SE5 musi poczekać. Ale, że na pólce leżał zestaw PUP-a nie pozostało nic innego jak go napocząć. A to efekty 3 wieczorów. na razie składanie nie stwarza większych problemów, zestaw jest dość prosty. tym razem model pokryję solartexem, przynajmniej malowanie mnie ominie, przynajmniej na początku. Zagwozdka to silnik, jaki wsadzić ? początkowo myślałem o jakiejś 2T benzynce, później 4T benzynka ale tu na przeszkodzie stoi budżet, wolał bym uniknąć przekładania silnika z jednego modelu do drugiego, miejsce lasera jest w SE. Powoli muszę podjąć jakąś decyzję co do silnika póki nie wkleję wręgi silnikowej łatwo będzie zrobić jakąś przeróbkę, dodam że zestaw posiada domek do mocowania silnika z bocznymi uchwytami, ale zawsze można zrobić coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Arek, no ładna maszyna ale ty kombaty rób . A tak na serio to bym benzynkę tam włożył nawet 2t. Taki plus, że paliwo tanie. Jeden model z ekstra silnikiem juz masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 niby nic wielkiego ale teraz do złożenia pozostały mi już tylko płaty, szlifowanie chce załatwić za jednym razem, czyli jak będzie posklejana większość elementów. Nadal nie zapadła żadna decyzja co do silnika może jednak faktycznie jakieś 2t w benzynie, może dle 30, czym się różnią wersje z tylnym i bocznym gaźnikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 a oto i serce dla "szczeniaka" i krótki filmik z pierwszych minut http://www.youtube.com/watch?v=uIM3cjvE8n8&feature=youtu.be no i kadłub prawie gotowy, pozostały jeszcze tylko panele z przodu, ale ich montaż wymagał wcześniejszego oklejenia kadłuba, jednak wole solartex,od koverallu, nic nie śmierdzi a pokrycie jest od razu na gotowo, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 no i stateczniki oklejone dolne płaty już prawie sklejone no to teraz pozostało uzbroić kadłub ale za nim wkleję na stałe statecznik pionowy, muszę nanieść na niego napis, spróbuję to zrobić za pomocą ploter UV. plan jest taki model buduje jako typowo rekreacyjny, bez zbędnych wodotrysków, ale cały czas muszę się powstrzymywać, a to mam ochotę na przeszycia żeber o to na bardziej makietowe podwozie. Na razie jednak udaje mi się powstrzymać. Próbuję zrobić wszystko aby do oblotu doszło jeszcze przed wielkanocą albo tuż po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 a tak wygląda gotowy naois na stateczniku napis jest wykonany na ploterze UV, nie ma się do czego przyczepić no może poza tym, że jest zbyt dokładnie i szkoda, że nie da się tą metodą ozdobić całego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 no i pierwsza przymiarka skrzydełek pozostało mi jeszcze zrozumieć co autor miał na myśli z końcówkami skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 W jakiej skali jest model? Pytam bo mam do odstąpienia karabin Vickers w skali 1/4 firmy Williams Brothers. Trzymałem dla siebie jako zamiennik Lewisa do mego nieuporta ale już pojawił się w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 1/4 , vicersa mam, a może masz jednego lewisa za dużo ? bo nie mam co na skrzydło do SE5 wsadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Qrde ! nie zauważyłem, że masz skale w tytule . Lewisa jeszcze nie mam ale jest w Czechach. Więc trzeba by sprawdzić czy taniej będzie z UK czy Czech. Link do Czech : www.bbmodel.cz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 cena lewisa w Anglii to 12 funtów czyli jakieś 60 plus przesyłka w Czechach akurat Lewis jest znacznie droższy niż inne karabiny 625 koron czyli coś około 101 zł plus przesyłka. Dodatkowo w CZechach to wersja MKII (z grubą lufą) http://www.bbmodel.cz/index.php?name=lewis-mk.ii&view=detail&id=115&show=doplnky_-_firmy&detail=4001 , w Anglii to cienka lufa http://www.mickreevesmodels.co.uk/~mickreev/Bipes/p2bipe.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Może zainteresują Ciebie te fotki - no chyba, że je już masz : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 wielkie dzięki, coś tam sobie z netu sciągnąłem, ale tu mam już gotowca z kokardami. Co prawda buduję raczej "lajtowy" model ale co nie co oryginał ma przypominać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 obsuwa terminu robi się coraz większa, no niestety postępy są coraz mniej widoczne, tu podwozie praktycznie gotowe, pozostał jeszcze tylko wybór kół na jakich będzie jeździł, mam jeszcze trochę większe od tych z foto chyba nawet wizualnie bardziej pasują tyle że wymagają troche roboty żeby je złożyć. no i doszła blacha na górze kadłuba tyle że najprawdopodobniej docelowo aluminium zostanie pomalowane na czerwono, bo spodobał mi się taki "czerwononosy szczeniak" obecnie walczę ze skrzydełkami, żeby w końcu można je było okleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goras Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 czyli oblot po świetach? nie, żebym się cieszył, że robota wolno idzie, ale dobrze, dobrze a tak na marginesie - tego nie pomalujesz, to amelinium... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bostyl Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 pomaluje ,trochę chęci i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 a tak na marginesie - tego nie pomalujesz, to amelinium... przecież są specjalne farby ameliniowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 nie mogłem się powstrzymać, powoli prace zbliżają się do mety. Postanowiłem że do oblotu nie robię żadnych bajerów, a dopiero po pomyślnym oblocie zacznę ubierać go w różne ozdobniki. waga tego co na zdjęciu czyli bez wyposażenia to 4100. celuję w wagę końcową 6500-7000. i taka ciekawostka solartex na jednej połówce skrzydła to około 80 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Pup to najładniejszy w mojej opinii samolot I WŚ więc i model mi się oczywiście bardzo podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 kierunek dostał kolorki uporałem się z napędem sterów, co prawda będę wymieniał ten kawałek popychacza od serwa do dźwigni, bo taki układ generuje luzy. statecznik poziomy dostał trochę ozdóbek. pozostało zakończyć odciągi, ale nie mam odpowiedniej długości śrubek m2 ze stożkowym łbem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi