Radek Oleksy Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Mam okazję zaprezentować coś ciekawego czyli wiatrakowiec LA500 z czeskiej firmy LaHeli. relację będę przedstawiał również na Facebok. Model ma w zestawie silnik szczotkowy z regulatorem do rozpędzania wirnika głównego, pozostałą elektronikę i silnik główny należy dokupić. Dane techniczne: średnica wirnika: 1100mm (43.3") długość: 540 mm (21") waga do lotu: 1200 g (42.3 oz) zalecany silnik główny C3536/05 + regulator zalecany akumulator: 3 S LiPo 2000 mAh najlepiej LiFe 2200 3s (na ten aku są uchwyty w zestawie) zalecane serwa HITEC Hs-225 BB Elementy zestawu: Kolejne etapy budowy ramy i początek głowicy Montaż jest dosyć prosty i mam nadzieję, że resztę montażu i oblot też taki będzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Prace powoli postępują. Jak na razie montaż przebiega bezproblemowo i jest bardzo prosty. Kolejne zdjęcia obrazują głowicę i sera ten etap przebiegł bezproblemowo, ale trzeba bardzo dobrze analizować rysunki w instrukcji. Zima zagościła ponownie więc już bez pośpiechu zabrałem się za stateczniki i elementy wykonane z vacu- imitujące kabinę, no to zdecydowanie najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne elementy modelu... i do tego dosyć delikatne. Jako napęd główny zamontowałem silnik E MAX 2812/06 (czyli ekwiwalent zalecanego). Zlutowałem ogniwa pakietu napędowego LiFe 2200 mAh 3s... cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Panie Radku Zawsze mnie korciło, żeby się zmierzyć z tego typu modelem, a zwłaszcza z jego pilotażem . Jaka jest cena detaliczna? Czekam z niecierpliwością na relację z oblotu. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 No wynalazek niezły, na lotnisku w Michałkowie mamy jednego w skali 1:1 i całkiem fajnie to lata zobaczymy jak będzie latał model :-). Cena modelu to 560-, zł A teraz reszta ... regulatory i pozostałe podzespoły zamontowane - model gotowy do oblotu... tylko śnieg leży :-(. Ciekawostkę stanowi regulator do silnika rozruchowego głównego wirnika- ma miękki start i po wyłączeniu pracuje jeszcze ok 15s. A zupełnym kuriozum jest sposób wyważania modelu do którego używamy ... WAGI elektronicznej !- mierzymy nacisk przedniej osi na podłoże, który przy osi wirnika ustawionej pod kontem prostym w stosunku do podłoża ma wynosić 250g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Bardzo fajne coś Powodzenia w oblocie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Model niezły, ale ja bym się jeszcze pokusił o zrobienie tablicy przyrządów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Też chciałem, ale tam jest miejsce na pilota i oryginalnie w tablicy przyrządów trzyma on ...NOGI :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi