SzymonZ Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Czesc, Krótkie pytanie do Was – jakie mogą być powody uszkodzenia/zniszczenia pakietów LiPO? Do zadania tego pytania skłoniły mnie trzy przypadki które mnie spotkaly: - Pakiet LiPO 2S 6500Mah Robitronics tzw. Hardcase Podczas zabawy moim HPI Savage XS nagle po około 5 minutach jazdy zauważam ze samochód stoi, podchodząc bliżej widzę ze pakiet wypadł z modelu rozrywając lekko szufladę na pakiety. Wcześniej był naładowany do pełna. W takcie jazdy brak oznak wyczerpywania się pakietu np. wolniejsza jazda itp. - Pakiet LiPO 3S LRP 4300Mah z serii tzw. Competition Line Naładowany pakiet lezący w pracowni od kilku dni bez żadnej ingerencji, odłączony od charger oraz od jakiegokolwiek źródła poboru prądu nagle lekko eksploduje – leci z niego siwy dym, hardcase po wszystkim wyraźnie rozerwany od środka na kolo 1cm w jednym z rogów Zastrzeżenia: - wszystkie pakiety ładowane ładowarka Graupner Ultra Trio Plus z wykorzystaniem balancera - nigdy wg. Miernika Graupner nie spadało napięcie celi poniżej 3V - zawsze ładowane do poziomu „pojemność” – 50Mah - przechowywane w warunkach około - brak wilgoci - brak urazów mechanicznych typu uderzenia, upuszczenia itp. Czy są jeszcze jakieś czynniki powodujące destabilizacje pakietu oprócz przeładowania/spadku napięcia poniżej 3V na cele lub uszkodzenia mechanicznego? Pytam bo straciłem już 3 pakiety (dzisiaj Black Magic 3S 3200Mah Natomiast zero problemów z pakietami innych firm Traxxas, Nano i kilku innych w tym nawet jeżdżenie summitem na nich przez głęboka wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Może warto przyjrzeć się ladowarce? 3 pakiety tak nagle padają to raczej nie przypadek. Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Lipo puchną po jakimś czasie. Co wówczas kiedy chcą puchnąć a ogranicza im to plastikowa obudowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Made in China Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 hehe ... mam deja vu czy znów się zaczyna ... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 hehe ... mam deja vu czy znów się zaczyna ... :) Jeśli masz deja vu... to jest nas dwóch... Ażeby jednak nie był zupełny off-topic, to uszkodzenie akumulatorów może nastąpić poprzez pobór zbyt dużego prądu.- Niestety nie zawsze to co jest na zewnętrznej koszulce pakietu czy opakowaniu odpowiada temu co siedzi w środku . Pozdrawiam Tomasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Jeśli masz deja vu... to jest nas dwóch... Ażeby jednak nie był zupełny off-topic, to uszkodzenie akumulatorów może nastąpić poprzez pobór zbyt dużego prądu.- Niestety nie zawsze to co jest na zewnętrznej koszulce pakietu czy opakowaniu odpowiada temu co siedzi w środku . Pozdrawiam Tomasz Nie zawsze?! TO PRZECIEŻ NIGDY NIE ODPOWIADA. Tylko czasem np. jedna cela może byc znacznie słabsza i efekt j.w. Z pakietami niestety tak bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Nie zawsze?! TO PRZECIEŻ NIGDY NIE ODPOWIADA. Tylko czasem np. jedna cela może byc znacznie słabsza i efekt j.w. Z pakietami niestety tak bywa. Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty w rozbieraniu, testowaniu pakietów i sprawdzaniu ich parametrów na koszulkach ogniw i może też z tego powodu nie wypowiadam się tak autorytatywnie jak Ty , jednak jak do tej pory nie miałem więszkego problemu (za wyjątkiem jednego case'u gdy fabrycznie nowy pakiet był już spuchnięty a po kilku tygodniach leżakowania bez żadnych operacji z mojej strony z pakietu zrobiła się z niego beczułka) z różnymi pakietami, eksploatowanymi zgdonie z danymi znamionowymi, zdrowym rozsądkiem i zalecanym sposobem eksploatacji. Większość moich pakietów albo umarła ze starości (w chwili obecniej najstarszy jeszcze nadający się do ostrożnej eksploatacji - oczywiście zdajac sobie sprawę z jego ograniczeń, ma już ponad 3 lata) albo w kraksie (uszkodzenie - lekkie zgniecenie celi, które zwykle prowadziło w dłuższym lub krótszym czasie do problemów z balansowaniem cel, czy pojemnością). A tak w temacie - uszkodzenie pakietów nastąpuje dość często przy zbytnim rozładowaniu pakietu - zwykle pada najpierw ogniwo, które było rozładowane najbardziej. Może być tak, że nie zauważysz tego przy pierwszym, drugim... ładowaniu , a uszkodzone ogniwo coraz bardziej dostaje w kość w trakcie pracy i wydaje się, że cały pakiet umiera Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty w rozbieraniu, testowaniu pakietów i sprawdzaniu ich parametrów na koszulkach ogniw i może też z tego powodu nie wypowiadam się tak autorytatywnie jak Ty , A tak w temacie - uszkodzenie pakietów nastąpuje dość często przy zbytnim rozładowaniu pakietu - zwykle pada najpierw ogniwo, które było rozładowane najbardziej. Może być tak, że nie zauważysz tego przy pierwszym, drugim... ładowaniu , a uszkodzone ogniwo coraz bardziej dostaje w kość w trakcie pracy i wydaje się, że cały pakiet umiera Pozdrawiam Tomasz W życiu nie rozbierałem pakietów.. Szkoda mi zdrowia i czasu na wątpliwe ekperymenty. Wypowiedź, jak to określiłeś, jest z doświadczenia mojego i innych. Wg. mnie chodzi o to, że jedna cela jest słabsza (w teorii im lepszy producent to powinna być lepsza selekcja i dobór cel). Sądzę, że to samo wynika z Twojego ostatniego akapitu. Miłego sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKC Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Sądzę, że to samo wynika z Twojego ostatniego akapitu. Nie do końca, ja miałem na myśli, że przy zbytnim rozładowaniu pakietu któraś cela się podda (będzie to oczywiście najsłabsza cela) a potem to już będzie z górki... Przy normalnym użytkowaniu, nie przekraczając max prądów pakietu, min czy max napięcia na celach, zalecanego sposobu przechowywania itd.. itp.. - pakiet powininen nam służyć do czasu aż się zestarzeje lub przekroczymy ilość cykli ładowania - jak zwykle wiele zależy od eksplatacji... Wg. mnie chodzi o to, że jedna cela jest słabsza (w teorii im lepszy producent to powinna być lepsza selekcja i dobór cel) Zawsze będzie jakaś najsłabsza cela ...ważne jest to aby ona spełniała wymagania przewidziane na koszulce pakietu czyli na przykład miała te 20C prąd max a nie 15C gdy producent deklaruje dla pakietu 20C. Pozdrawiam i również życzę udanego sezonu! Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi