SzymonZ Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Czesc, Krótkie pytanie do Was – jakie mogą być powody uszkodzenia/zniszczenia pakietów LiPO? Do zadania tego pytania skłoniły mnie trzy przypadki które mnie spotkaly: - Pakiet LiPO 2S 6500Mah Robitronics tzw. Hardcase Podczas zabawy moim HPI Savage XS nagle po około 5 minutach jazdy zauważam ze samochód stoi, podchodząc bliżej widzę ze pakiet wypadł z modelu rozrywając lekko szufladę na pakiety. Wcześniej był naładowany do pełna. W takcie jazdy brak oznak wyczerpywania się pakietu np. wolniejsza jazda itp. - Pakiet LiPO 3S LRP 4300Mah z serii tzw. Competition Line Naładowany pakiet lezący w pracowni od kilku dni bez żadnej ingerencji, odłączony od charger oraz od jakiegokolwiek źródła poboru prądu nagle lekko eksploduje – leci z niego siwy dym, hardcase po wszystkim wyraźnie rozerwany od środka na kolo 1cm w jednym z rogów Zastrzeżenia: - wszystkie pakiety ładowane ładowarka Graupner Ultra Trio Plus z wykorzystaniem balancera - nigdy wg. Miernika Graupner nie spadało napięcie celi poniżej 3V - zawsze ładowane do poziomu „pojemność” – 50Mah - przechowywane w warunkach około - brak wilgoci - brak urazów mechanicznych typu uderzenia, upuszczenia itp. Czy są jeszcze jakieś czynniki powodujące destabilizacje pakietu oprócz przeładowania/spadku napięcia poniżej 3V na cele lub uszkodzenia mechanicznego? Pytam bo straciłem już 3 pakiety (dzisiaj Black Magic 3S 3200Mah Natomiast zero problemów z pakietami innych firm Traxxas, Nano i kilku innych w tym nawet jeżdżenie summitem na nich przez głęboka wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapier Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Może warto przyjrzeć się ladowarce? 3 pakiety tak nagle padają to raczej nie przypadek. Pozdrawiam Arek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Lipo puchną po jakimś czasie. Co wówczas kiedy chcą puchnąć a ogranicza im to plastikowa obudowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Ch. Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Made in China Link to comment Share on other sites More sharing options...
idfx Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 hehe ... mam deja vu czy znów się zaczyna ... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKC Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 hehe ... mam deja vu czy znów się zaczyna ... :) Jeśli masz deja vu... to jest nas dwóch... Ażeby jednak nie był zupełny off-topic, to uszkodzenie akumulatorów może nastąpić poprzez pobór zbyt dużego prądu.- Niestety nie zawsze to co jest na zewnętrznej koszulce pakietu czy opakowaniu odpowiada temu co siedzi w środku . Pozdrawiam Tomasz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Ch. Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jeśli masz deja vu... to jest nas dwóch... Ażeby jednak nie był zupełny off-topic, to uszkodzenie akumulatorów może nastąpić poprzez pobór zbyt dużego prądu.- Niestety nie zawsze to co jest na zewnętrznej koszulce pakietu czy opakowaniu odpowiada temu co siedzi w środku . Pozdrawiam Tomasz Nie zawsze?! TO PRZECIEŻ NIGDY NIE ODPOWIADA. Tylko czasem np. jedna cela może byc znacznie słabsza i efekt j.w. Z pakietami niestety tak bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKC Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Nie zawsze?! TO PRZECIEŻ NIGDY NIE ODPOWIADA. Tylko czasem np. jedna cela może byc znacznie słabsza i efekt j.w. Z pakietami niestety tak bywa. Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty w rozbieraniu, testowaniu pakietów i sprawdzaniu ich parametrów na koszulkach ogniw i może też z tego powodu nie wypowiadam się tak autorytatywnie jak Ty , jednak jak do tej pory nie miałem więszkego problemu (za wyjątkiem jednego case'u gdy fabrycznie nowy pakiet był już spuchnięty a po kilku tygodniach leżakowania bez żadnych operacji z mojej strony z pakietu zrobiła się z niego beczułka) z różnymi pakietami, eksploatowanymi zgdonie z danymi znamionowymi, zdrowym rozsądkiem i zalecanym sposobem eksploatacji. Większość moich pakietów albo umarła ze starości (w chwili obecniej najstarszy jeszcze nadający się do ostrożnej eksploatacji - oczywiście zdajac sobie sprawę z jego ograniczeń, ma już ponad 3 lata) albo w kraksie (uszkodzenie - lekkie zgniecenie celi, które zwykle prowadziło w dłuższym lub krótszym czasie do problemów z balansowaniem cel, czy pojemnością). A tak w temacie - uszkodzenie pakietów nastąpuje dość często przy zbytnim rozładowaniu pakietu - zwykle pada najpierw ogniwo, które było rozładowane najbardziej. Może być tak, że nie zauważysz tego przy pierwszym, drugim... ładowaniu , a uszkodzone ogniwo coraz bardziej dostaje w kość w trakcie pracy i wydaje się, że cały pakiet umiera Pozdrawiam Tomasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Ch. Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty w rozbieraniu, testowaniu pakietów i sprawdzaniu ich parametrów na koszulkach ogniw i może też z tego powodu nie wypowiadam się tak autorytatywnie jak Ty , A tak w temacie - uszkodzenie pakietów nastąpuje dość często przy zbytnim rozładowaniu pakietu - zwykle pada najpierw ogniwo, które było rozładowane najbardziej. Może być tak, że nie zauważysz tego przy pierwszym, drugim... ładowaniu , a uszkodzone ogniwo coraz bardziej dostaje w kość w trakcie pracy i wydaje się, że cały pakiet umiera Pozdrawiam Tomasz W życiu nie rozbierałem pakietów.. Szkoda mi zdrowia i czasu na wątpliwe ekperymenty. Wypowiedź, jak to określiłeś, jest z doświadczenia mojego i innych. Wg. mnie chodzi o to, że jedna cela jest słabsza (w teorii im lepszy producent to powinna być lepsza selekcja i dobór cel). Sądzę, że to samo wynika z Twojego ostatniego akapitu. Miłego sezonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
TKC Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Sądzę, że to samo wynika z Twojego ostatniego akapitu. Nie do końca, ja miałem na myśli, że przy zbytnim rozładowaniu pakietu któraś cela się podda (będzie to oczywiście najsłabsza cela) a potem to już będzie z górki... Przy normalnym użytkowaniu, nie przekraczając max prądów pakietu, min czy max napięcia na celach, zalecanego sposobu przechowywania itd.. itp.. - pakiet powininen nam służyć do czasu aż się zestarzeje lub przekroczymy ilość cykli ładowania - jak zwykle wiele zależy od eksplatacji... Wg. mnie chodzi o to, że jedna cela jest słabsza (w teorii im lepszy producent to powinna być lepsza selekcja i dobór cel) Zawsze będzie jakaś najsłabsza cela ...ważne jest to aby ona spełniała wymagania przewidziane na koszulce pakietu czyli na przykład miała te 20C prąd max a nie 15C gdy producent deklaruje dla pakietu 20C. Pozdrawiam i również życzę udanego sezonu! Tomasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts