jaciomp Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Cześć, zabieram się za pomalowanie mojego SPADa i natknąłem się na dość poważny problem. Otóż malowanie wymaga maskowania, ale żadna taśma maskująca papierowa oraz zwykła pakowa nie chce się trzymać powierzchni epp. Jakich metod używacie przy malowaniu natryskowym? Myślałem jeszcze o wspomaganiu taśmy szpilkami, ale mimo wszystko obawiam się, że taśma odfrunie i krawędzie nie wyjdą żyleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Prasowałeś epp czy nie? Ja maskuję taśmą malarską a maluję spreyami, i daje rade. taki wzór to chyba aerografem będziesz malował co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Tak, aerografem. Epp prasowałem tylko tam gdzie należało zaokrąglić bryłę, oczywiście powierzchni skrzydeł nie ruszałem. Może masz jakąś super taśmę malarską bo taka niemarkowa za 2,50 nie działa i biurowa bezbarwna również. Może jakiaś markowa z mocniejszym klejem? Duże zamaskowane powierzchnie to się jeszcze jakoś trzymają ale te paski wzdłuż kadłuba to już odpadają zanim przykleję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Może trochę lepszy klej jest na firmowych taśmach papierowych typu tamya. Możesz też mieć starą taśmę, której klej jest zwietrzały. Możliwości jest wiele ja nie mam takich niedogodności przy malowaniu i wszystko się trzyma epp, a taśm tamya używam ze względu na różne szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Czyli ewidentnie wina dziadowskiej taśmy. No nic trzeba się wybrać do lepszego sklepiku niż ten osiedlowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Jeśli masz ochotę to poczytaj o moich doświadczeniach w temacie malowania EPP. Nie używam taśma samoprzylepnych a taśmy dwustronnej i wszelkiej maści szablonów. Jak to wychodzi ? Ano tak. Artykuł o malowaniu : http://motylasty.pl/warszt_4.html#dwarsz16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Taśma TAMIYA jest nie do pobicia pod względem jakości. Wadą - maksymalna szerokość chyba 19mm. Do cieniutkich linii taśmy AIZU - też w modelarskim sklepie. No i wersja budget - czyli dobre taśmy lakiernicze, z naciskiem na dobre. W sklepach dla lakierników. Prawie jak Tamiya. A SPAD-zik będzie cacy. To jest malowanko Rickenbaker`a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 cześć, nie miałem nigdy problemów ze zwykłą taśmą malarską, papierową, kupowaną np. w obi, co prawda jest trochę droższa niż Twoja, kosztuje ok 5 zł. ale trzyma się dobrze. też zdarza mi się malować aerografem: http://pfmrc.eu/inde...190-tuning-epp/ myśle że to wina zwietrzałego kleju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Motylasty, bardzo fajny artykuł o malowaniu. W moim przypadku średnio to widzę bo bym musiał podkleić papier taśmą, po czym pociąć na paski i jest to dużo więcej niepotrzebnej pracy, dlatego wolę gotową dobrą taśmę. Oczywiście emblematy i gwiazdy będą z szablonu a boczne logo wydrukowane. Malowanie jest Reeda Chambersa z 94-ego, wybrałem ze względu na dobrą jego widoczność, odmienność od tradycyjnych kamuflaży oraz w miarę proste wykonanie, inne wydawały się zbyt skomplikowane acz piękne http://www.cbrnp.com...1/showbirds.htm Dzięki wszystkim za dobre rady i opinie. Podzielę się wrażeniami z malowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Polecam taśmę Tesa marszczoną. Bardzo fajnie się układa. Można ją rozciągać i układać do krzywizn. Mogłaby być tylko cieńsza do precyzyjniejszych prac to lepiej by się układała na drobnych obłych kształtach, ale klej jest mocny więc taśma dobrze przylega. Krawędź i tak wychodzi żyletka jak na epp. Koszt w markecie to 15zł za 25m więc nie wiem czy dużo ale nie kupuję więcej tych no name. Może znacie inne tego typu taśmy do zastosowań typowo modelarskich? W marketach dużego wyboru nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Miałem ci napisać, żebyś kupił sobie dziurkacz ozdobny z 'gwiazdeczką' i ponaklejał przed malowaniem niebieskim, ale już zapóźno, maskowanie wyszło bardzo dobrze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Nie przyszło mi do głowy że są takie dziurkacze Skończy się najpewniej na szablonie lub stempelku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Najlepsze do maskowania EPP są plastry papierowe te cienkie. Nic tak dobre nie trzyma się EPP i depronu jak właśnie one. A malowanie to sobie wybrałeś hardcorowe do wykonania oczywiście. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Całe szczęście, że w regulaminie jest wzmianka tylko o półmakiecie także liczba gwiazdek ulegnie drastycznej redukcji sądząc po moich próbach cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 trzeba było sobie powycinać z tej taśmy gwiazdki od razu i poprzyklejać jako maskowanie teraz byłyby gotowe i nie byłoby męczenia z malowaniem ich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Z taśmy niekoniecznie ale z folii na ploterze to można było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 a ja mam pytanie co do tego malowania... i w sumie wszystkich mu podobnych... http://www.cbrnp.com...1/showbirds.htm czy to się łapie w regulamin? te samoloty w walkach uczestniczyły w zupełnie innych malowaniach - a przemalowane zostały dopiero wiosną 1919 roku na paradę... kiedyś chciałam wykonać samolot właśnie w jednym z tych malowań no i to wzbudziło jednak trochę kontrowersji czy samolot był już na jakichś zawodach? były jakieś spostrzeżenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 3.1.1 Model w klasie WWI Model musi być półmakietą rzeczywistego wielopłatowego samolotu wojskowego wyprodukowanego do końca 1918 roku. Model musi być wyposażony w trwale umocowane podwozie stałe (pod warunkiem, że oryginał takie posiadał). Jeżeli jest to model prototypu lub wersji produkowanej po 1918 roku. to oryginał lub pierwowzór musiał latać w okresie do 1918 roku. Model musi posiadać malowanie zgodne z oryginałem, który odwzorowuje. W przypadku modelu o silniku gwiazdowym należy stosować jego imitację lub oprofilowanie. Rozpiętość modelu: - jednosilnikowy 70 – 86 cm - wielosilnikowy 86 - 100 cm Pozostałe wymiary wynikają z przeliczenia skali do rozpiętości z odchyłką +/- 3cm. Ja ten zapis rozumiem tak, że samolot musiał pochodzić z okresu I wojny światowej, ale malowanie musi być odwzorowaniem tego samolotu z dowolnego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 fakt - model musi mieć malowanie zgodne z oryginałem... ale z drugiej strony: oryginał lub pierwowzór musiał latać w okresie do 1918 roku a nie latał przynajmniej nie w tym malowaniu... ja bardzo chętnie bym chciała zobaczyć takie modele na niebie - ciekawa jestem opinii innych Ja ten zapis rozumiem tak, że samolot musiał pochodzić z okresu I wojny światowej, ale malowanie musi być odwzorowaniem tego samolotu z dowolnego okresu. a tak interpretując... mógłby latać na zawodach p-38 w malowaniu Red Bulla może?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 a tak interpretując... mógłby latać na zawodach p-38 w malowaniu Red Bulla może?? czemu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi