Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Witam, dzisiaj dostarł do mnie długo oczekiwany motoszybowiec. Zagadka dla Was ... co to za model? Zwycięzcy stawiam piwko* --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- * dojazd do miejsca spożycia na koszt wygranego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CoolSky Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tom Blejzyk'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Blejzyk Tom Tom Blejzyk'a Byłeś szybszy o 0,00001s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Hehe... to mamy dwóch wygranych Panowie zapraszam Model wykonany świetnie, w sumie jak wszystkie ze stajni Artura Blejzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Dziękuje. Wypij sam za nasze zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CoolSky Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 O kurcze... To muszę wypić tyle piwka u Ciebie , żeby mi się wyjazd zwrócił ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 To może poczekamy do wiosny? Grilla jakiegoś się zrobi i lepsze warunki do latania będą Od momentu, kiedy go zobaczyłem chodzi mi po głowie pytanie: oklejać czy malować? Zawsze oklejałem. Nigdy nie malowałem płata modelu, więc czekam na wasze podpowiedzi. Jak malować, to ewentualnie, jak, czym itd. Według producenta zestaw zawiera: "- akcesoria - wszystko co jest potrzebne do zmontowania modelu: śruby, nakrętki, dźwignie, sklejka, klocki, itp. - rysunek montażowy" Szkoda też, że Pan Artur nie dorzucił żadnej nawet najprostszej instrukcji do poskładania, wyważenia Toma. Dzisiaj mam trochę wolnego czasu, za oknem pogoda niekorzystna - pomyślałem sobie, że poskładam toma. Chciałem zacząć od stateczników, jak zapewnia producent wszystko, co jest potrzebne do zmontowania modelu znajduje się w zestawie. Po dłuższych przemyśleniach nie wiem jak złożyć stateczniki za pomocą tego, co dostałem w zestawie. Może ktoś mnie nakieruje, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Fajny ! 1,5 czy 1,7 m ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Fajny ! 1,5 czy 1,7 m ? 1,7 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Kolega ma serenity z art hobby i go pomalował ale to zmienił (okleił) Chodzi ci o statecznik poziomy czy pionowy? Jeśli chodzi o pionowy to jest on mocowany tak samo jak w mojej Slavi z topmodel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Kolega ma serenity z art hobby i go pomalował ale to zmienił (okleił) Chodzi ci o statecznik poziomy czy pionowy? Jeśli chodzi o pionowy to jest on mocowany tak samo jak w mojej Slawi z topmodel. Przecież to zupełnie inny model Nie wiem czy zauważyłeś, ale stateczniki mam w układzie T Zastanawiam się jak mam zamontować oba stateczniki za pomocą elementów, które dostałem od producenta owego modelu. PS pościel łóżko zanim robisz zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Przecież to zupełnie inny model Nie wiem czy zauważyłeś, ale stateczniki mam w układzie T Zastanawiam się jak mam zamontować oba stateczniki za pomocą elementów, które dostałem od producenta owego modelu. PS pościel łóżko zanim robisz zdjęcia Długą listewkę musisz tak wyprofilować by wkleić ja w szczelinę laminatu statecznika pionowego. Wklej orczyk statecznika pionowego na takiej wysokości by bowden prowadzony w kadłubie wyszedł z lewej strony laminatu statecznika i w miarę prosto mógł być połączony z orczykiem. Jeśli chodzi o poziomy weź kawałek sklejki by dopasować ją do środka laminatu pod statecznik poziomy. Wsadź do środka i zrób dwa otwory dopasowując poziomy by śruby przechodząc przez niego idealnie trafiały w otwory zrobione w górnej części laminatu statecznika pionowego i sklejkę w środku. Potem wklej w sklejkę nakrętki. a na koniec wszystko razem do górnej części statecznika pionowego. Bowden do poziomego będzie szedł łukiem w laminacie stat. i wychodził w górnej części usztywnienia statecznika pionowego. Jak poszukasz to był temat Toma i tam powinny być fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Długą listewkę musisz tak wyprofilować by wkleić ja w szczelinę laminatu statecznika pionowego. Wklej orczyk statecznika pionowego na takiej wysokości by bowden prowadzony w kadłubie wyszedł z lewej strony laminatu statecznika i w miarę prosto mógł być połączony z orczykiem. Jeśli chodzi o poziomy weź kawałek sklejki by dopasować ją do środka laminatu pod statecznik poziomy. Wsadź do środka i zrób dwa otwory dopasowując poziomy by śruby przechodząc przez niego idealnie trafiały w otwory zrobione w górnej części laminatu statecznika pionowego i sklejkę w środku. Potem wklej w sklejkę nakrętki. a na koniec wszystko razem do górnej części statecznika pionowego. Bowden do poziomego będzie szedł łukiem w laminacie stat. i wychodził w górnej części usztywnienia statecznika pionowego. Jak poszukasz to był temat Toma i tam powinny być fotki. Może wrzucisz jakieś zdjęcie Będę wdzięczny. Czekając na Wasze porady, zrobiłem tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Chodziło mi o to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ja mam tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Chodziło mi o to Dziękuje za szczegółowy rysunek Wiem o tym, że muszę wkleić w statecznik pionowy kawałek balsy i w nim zamocować zawiasy, na których zawiśnie lotka statecznika pionowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Wiem o tym, że muszę wkleić w statecznik pionowy kawałek balsy i w nim zamocować zawiasy, na których zawiśnie lotka statecznika pionowego. To się nazywa ster kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 To się nazywa ster kierunku Zastawiałem się trochę nad odpowiednim silnikiem i wybrałem: Turnigy D3536/6 1250KV Brushless Outrunner Motor Spec. Battery: 2~4 Cell /7.4~14.8V RPM: 1250kv Max current: 34A No load current: 3A Max power: 500W Internal resistance: 0.034 ohm Weight: 102g (including connectors) Diameter of shaft: 5mm Dimensions: 35x36m Prop size: 7.4V/10x5 14.8V/9x4.7 Max thrust: 1270g Do zasilania przewiduje pakiet LiPo 3S o pojemności 2200mAh. Jakieś sugestie, co do wyposażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek M Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Ja poleca silniki Redox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maj0r Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 A ja Axi lub OS. Swoją drogą całkiem przyjemny samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi