jacekb Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Witam Dla zainteresowanych http://www.onlineconversion.com/length_common.htm strona na tyle ciekawa, ze mozna podac wymiar w calach np.3+3/32 a nie 3,09375 i obliczy na co tylko sie chce. moze sie komus przyda pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Google też takie coś potrafi: http://www.google.com/search?hl=pl&rlz=1T4HPND_en___PL217&q=3+3%2F32+inch+in+mm&lr= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 ja polecam ten program http://methvin-converter.methvin.qarchive.org/ chyba nie ma takiej mairy co by nie zamienił i jest FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekb Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 MELOOW jak ten program zciagnac bo ja nie moge za stary jestem czy co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Witam, na tej stronie http://www.methvin.org/ nalezy się zarejstrować ... (opcja register z prawej strony u góry na szarym pasku) tylko hasło MUSI mieć 7 znaków ... a póżniej opcja download page i download na Converter. jak nie dasz rady pobrać to podeśle Ci na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Według mnie najlepszy internetowy konwerter jest tutaj: http://www.jednostki.adgraf.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 A z milimetrów na procenty? Poważnie pytam i nie robię sobie żadnych jaj, gdyż taki problem mi się rodził, kiedy chciałem sobie np. powiększyć plany modelu w skali 1:6 na plany w skali 1:4. Jaki algorytm tu zastosować lub jakim wzorem się posłużyć? Bo tak, aby było jaśniej, o czym mówię: miałem plany p. Schiera modelu w skali 1:10. Poszedłem z tym na ksero wielkoformatowe i poprosiłem o powiększenie mi tego o 100%. Nie było sprawy i już mam plany w skali 1:5. Ale kiedy mam plany 1:6 i idę na to ksero, to co mam pani powiedzieć, aby uzyskać skalę 1:4 albo 1:3? O ile procent prosze to powiększyć? Być może jest to liczenie banalnie proste, ale nie dla takiego denata z matmy, jakim zawsze byłem. Albo inny problem: wiem ile miał swoich wymiarów oryginał. Mam plany też o jakichś tam wymiarach, ale podzielenie jednych przez drugie nie daje dokładnie skali. O ile więc procent powiększyć lub pomniejszyć posiadane plany, aby wyjść na właściwą skalę? Wot zagwozdka i liczę ma jakiegoś matematycznego geniusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Jest to bardzo prosto obliczyć , wystarczy zastosować metodę mnożenia "na krzyż" czyli np. chcąc otrzymać skale 1/4 z 1/6 trzeba ułożyć takie coś: 1/6 = 100% 1/4 = x teraz dzieląc na krzyż wychodzi 1/6*x = 1/4*100% 1/6x = 25% teraz obustronnie mnożymy razy 6 /*6 x=25%*6 x=150% tak więc te plany należy powiększyć o 150% prawda, że proste ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 japim a jak net nie bzedzie działał ja to wolę mieć lokalnie na kompie. Marku Krzako chyba dobrze to wyliczył z tzw. proporcji ... ale zapytam żony jak tylko wróci z pracy w końcu ma 2 mgr. z matematyki z czymś tam ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 tak więc te plany należy powiększyć o 150% prawda, że proste ? Odejmij od tego jeszcze 50%. Przykladem moze byc samolot o rozpietosci 24m. W skali 1/6 ma 4m rozpietosci, a w skali 1/4 ma 6m rozpietosci, wiec wg tego co Marek mowil to podaje o ile powiekszyc, w tym przypadku co podales model z 4ch metrow zwiekszylby sie do 10 (100+150)%*4m, a nie do 6m czyli (100+50)%*4m 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 To do przeliczenia cali na mm trzeba aż programu ? nie wystarczy zwykły kalkulator ?Ja na codzień posługuję się systemem calowym w pracy i korzystam wyłacznie z kalkulatora choc przyznaję że program nieco ułatwia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Dokładnie Krzyśku! Ten Krzako to chyba mnie w maliny jednak chce wpuścić, a ja jak najpoważniej pytałem... :oops: Ale jakieś rozsądne liczenie już podałeś i dzięki Ci za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 tak więc te plany należy powiększyć o 150% Źłe tutaj napisałem, nie chodziło mi żeby powiększyć o 150%, tylko do 150%, a to jest róznica . Dodano: Samolot 24metry w skali 1/6 ma 4 metry, a w skali 1/4 ma 6 metrów. 4 metry x 150% = 6 metrów Tak więc dobrze wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zasadnicza, Marcinie, zasadnicza! "O" a "Do" czyni tę różnicę.. A ja właśnie pytałem o to "o ile procent" i teraz wiem, że o 50. I chyba będę już umiał sobie to policzyć na przykładzie Krzyśka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzako Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Z tego co wiem to w kserze, wpisuje się wartość do której powiększyć, nie o ile ! Tak przynajmniej jest w maszynach które są w mojej szkole. Tak więc nadal utrzymuję przy tym, iż mój tok rozumowania jest prawidłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.