Skocz do zawartości

Alula depron (próba dlg)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, chciałbym zrobić alule z 6mm depronu (kadłub prawdopodobnie styrodur)

Moje pytania:

1. Sklejać warstwy depronu i docinać/szlifować z nich profil jak na planach czy zastosować, któryś z tych:

KFm-Family-descriptions_rs.jpgprofili ?

2. Można w tym modelu zrobić lotki jako wysokość a "ogon" jako kierunek ?

3. Czy koniecznie trzeba miksować lotki a "ogon" zostawić na stałe ?

/\ Pytam ponieważ mam dosyć starą aparaturę MC-14 i chciałbym uniknąć konieczności miksowania wszystkiego ;]

Plan (zdjęcie .jpg dostępne w wyszukiwarce google przerobiłem i powiększyłem do ok 90cm):

http://c.wrzuta.pl/w...51669ee0/alula2

Opublikowano

Moje subiektywne zdanie:

1. W swojej miałem KFM3 z natarciem podobnym do Clark Y (własna próba - nie wiem czy to bardziej korzystne niż profil taki jak na rysunku) . Profil dość gruby bo 3 płyty po 5mm ale na lekki wiatr spisywał się wspaniale. Skrzydło było powiększone do 1m.

2.Wydaje mi się, że nie ma to sensu. Skrzydełko jest agresywne na lotkach i takie lubi być. Może być ciężko z opanowaniem przechyłu bez lotek.

3. Nie musisz mieć mikserów w aparaturze. Wystarczy zewnętrzny mikser V-Tail w modelu.

Opublikowano

1. Do dyspozycji mam tylko biały depron 6mm (w ostateczności mogę jedną warstwę trochę zeszlifować)

3. Jeśli chodzi o zmiksowanie 2 serw, żeby wychylały się w przeciwnych kierunkach to jeszcze sobie poradzę (w razie czego mam Y-ka kabel, ale to nie załatwi mi wysokości na lotkach !)

Jak spisywało się twoje skrzydełko ? Masz jakiś filmik/ zdjęcia ? Jakie wyposażenie zastosowałeś ? Ile sekund uzyskiwałeś (oczywiście na oko) ? Zrobiłeś jakiś wznios ?

Opublikowano

Aż szkoda modelarskiego depronu na taki model. Jakby nie patrzeć to zabawka.

Właśnie po to aby mieć sterolotki, lotki i wysokość, można zastosować zewnętrzny V-tail o taki: http://allegro.pl/v-...3163568298.html

Bywają w niektórych sklepach nawet taniej.

Zdjęć ani filmów nie mam bo i nie było zapału aby się nim chwalić. A niedawno z powodu mizernej estetyki został zutylizowany.

Miałem tam 2 najtańsze serwa Tower Pro 9g, lipola 2s 350mAh z regulatorem 5V i wielki 8 kanałowy odbiornik Tgy 9x.

Z obu stron płata płaskownik węglowy 10x0,2mm firmy DIY, który zapewnił ogromną sztywność (nigdy już nie zrobię innego dźwigara w depronie). Wznios na połówce (0,5m) był 5cm.

Problem był za to z kadłubem, który to przedłużałem 3 razy aby nie dokładać ołowiu. Mimo, że całe wyposażenie prócz odbiornika było przed skrzydłem. To przyczyniło się do krótkiego życia modelu, bo przy oblotach był tłuczony o co tylko się da.

Czas lotu? Mizerny na płaskim terenie bez wiatru. Może ze 20-25s. Wysoko się tego nie wyrzuci bo stawia spory opór i masa 150g nie pomagała.

Za to przy minimalnym wiaterku da się latać nad kępką krzaków jak na porządnym zboczu, tak można było latać i godzinę. A i kilka razy udało się chwycić ciepły podmuch, który podrzucił model ciut wyżej.

Opublikowano

Wydaje mi się, że to nie jest modelarski depron, nie był kupowany w sklepie modelarskim. Taki mam i wykorzystam.

Z tym modelem nie liczyłem na wysokie/długie loty, Traktuje Alule jako "zabawkę" na "każdą" pogodę ;]

No cóż, wytnę wszystko na wzór profilu KFm-3 i spróbuje się tym pobawić.

Opublikowano

Sam mam ochote na ten model od kiedy zobaczyłem aukcję na Allegro z rdzeniami do niego i załączone w niej filmiki z lotów. Kibicuję i czekam na film z oblotu, a wtedy i ja może popełnię Alule

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.