Skocz do zawartości

Snapy w modelu szybowca

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś w mojej szkole była maszynka do badanie wytrzymałości na ścinanie (na starość zapomniałem jak to się fachowo nazywa :D ), jak będę mocno zdesperowany to zrobię 2 próbki, całego pręta i nagwintowanego (oczywiście jak dostanę narzynkę i uda się nagwintować) to zrobię test, zobaczymy jak się zmienia wytrzymałość.

Opublikowano

Ale nie chodzi mi o wytrzymałość pręta lecz samego gwintu. Taki gwint nie będzie mocny gdyż jak mówiłem będzie go tylko trzymała sama żywica.

Opublikowano
tylko obawiam sie, ze narzynka nacinajac kolejne zwoje - pozrywa wszystkie wczesniejsze wegiel nie jest jednolitym materialem takim jak stal - czy tez plastik .
Robiłem takie próby na sklepowych prętach węglowych (2 i 3 mm). To całkowita porażka. Gwint się kruszy pod narzynką i niewiele z niego zostaje. Przypuszczam, że powodem jest bardzo słabe przesączenie węgla żywicą. Te pręty ładnie wyglądają ale są prawie "suche". Trzeba by powtórzyć doświadczenie na pręcie wykonanym własnoręcznie.
  • 1 rok później...
Opublikowano

nie proponuje pręta węglowego na snapy.2 tygodnie temu wychodząc z komina na 650 metrach i schodząc w dół, taka snapa urwała się/nie rozlazła się tylko urwała!!!!!/ ,pełny korkociąg z pętlami/beczkami i gleba.Model to barakuda z nastika,a serwo zamocowane w ogonie ,dlugość węgla około 35mm .Zbyt duże obciążenia są na snapach i należy wybrać pewne , sztywne rozwiązania proponowane wcześniej-szprychy gwintowane z kontrą na klej niebieski/do nakrętek/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.