ancesol Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam, mam spory dylemat jak w temacie. Nabyłem pierwszy model, motoszybowiec, Skysurfer 1400. Moja pierwsza proba uwolnienia gp w przestworza była nieudana. Finalnie po kilkudziesicu miniutach zabawy (straciłem uwage), wetknołem palca pod smiglo w ruchu i .... łup, palec uszkodzony, smiglo polamane. W czym najwiekszy moj problem ? Otoz mam pytanie jak ma sie obracac smiglo w takim modelu ( polożenie tylne silnika i śmigła) . Wolabym zeby mi to ktos uzmysłowił, nie podajac np. w lewo/czy prawo stojąc przodem do modelu czy z tylu modelu, ale podając , gdzie ma isc strumień powietrza - do tyłu czy do przodu? Zanim doszlo do kolizji palca z smigłem , min. zmieniłem obrót silnika. Ale w jednym i drugim przypadku, mimo ze dałem na full gaz, samoloik z podłoza (bez zawieszenia-kół) nie ruszył, rozumiem może przez opory kadluba na trawie- a moze powienien ruszyc lekko? Mając w rece model , z jednoczesnym na full gazem, tez nic sie nie działo szczególnego, spodziweałem sie ze moze bede go musial trzymac, co by nie uiekl ,nie wyrwał sie z ręki do przodu, a tu nic. Lekko go tylko podrzucałem w dłoni w góre, kilka centymetrów, ale tez nie chcial skorzystac z okazji, i nie wyrwal sie w powietrze. Czy tak tez miało być. Brakło mi cywilnej odwagi zeby go rzucic lekko do przodu, jak na licznych filmikach w Youtu..... , a jak juz sie zebrałem - stało sie co sie stalo. Teraz czekam na smigła(2) na wszelki wypadek , na zapas Zanim je dostane i zamontuje , chcialbym wiedziec gdzie ma lecieic silny strumien powietrza zanim go odwaznie w koncu rzuce w powietrze, czy do tyłu - co mi sie wydaje za wlasciwe, czy do przodu? Dziekuje za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Strumień ma być skierowany do tyłu. Sprawdź czy nie masz czasem poluzowanej piasty na osi silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Hmmm, to zależy od tego w którą stronę chciałbyś, aby model poleciał . Jeśli model ma lecieć do tyłu, to strumień powietrza do przodu, a jeśli ma lecieć do przodu, to strumień powietrza do tyłu. Tył to tam gdzie są stateczniki, przód to takie wąskie, jakby nieco zaostrzone. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Kolego- zdaje Ci się dobrze- wektor ciągu ma poruszać model do przodu- czyli ma dmuchać do tyłu. Nie wiem z nazwy co masz za model, ale najczęściej tak właśnie jest- tego ciągu nie ma aż tyle żeby tak ot- wystartować z pełzania po ziemi. Ale jeśli trzymasz model w ręce i dodasz gazu, czyli zwiększysz obroty (znacząco ma się rozumieć)- powinieneś czuć że go wyrywa do przodu- z Twojego opisu wynika, że czy silnik chodzi szybko, czy wolno ciągu nie ma. Model trzeba wyrzucić jak do lotu szybowego, ciąg silnika włączony na maksa- wtedy powinien lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy. Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Przy motoszybowcach nie ma szansy aby wystartowały samodzielnie z ziemi, zwłaszcza gdy nie ma podwozia . Śmigiełko ma ciągnąć, albo pchać model, więc strumień powietrza ma być dmuchany w kierunku ogona . Jak pewnie zauważyłeś łopaty śmigła są skręcone. Obroty silnika muszą być w takim kierunku aby śmigło obracając się wkręcało się w powietrze jak śruba w nakrętkę (standardowo patrząc od tyłu - w prawo). A wracając do startu - to musisz się odważyć wyrzucić mocno model (do przodu), bo inaczej raczej nie poleci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekst16 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Śmigło ma być zamocowane dokładnie w taki sposób http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=MjAoRvrSWSO4hM:&imgrefurl=http://www.rctrax.pl/product/SKY-SURFER-RTF-2-4Ghz-samolot-RC/%3Fid%3D7338&docid=mCtud8uqEUAttM&imgurl=http://www.rctrax.pl/images/products/big/SKY-SURFER-RTF-2-4Ghz-samolot-RC.8586.jpg&w=660&h=375&ei=94xxUf6JIIvBtAbN5YHIBA&zoom=1&ved=1t:3588,r:22,s:0,i:156&iact=rc&dur=522&page=2&tbnh=164&tbnw=297&start=11&ndsp=15&tx=124&ty=58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ancesol Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Temat SMIGŁA prawie zakonczony, doszlo i juz zamontowane APC 6X5,5 , tyle ze jest ono wieksze !!! trochę od "oryginału" , ledwo zmiescilo sie, na styk, pod kadłub, nyslałem ze bede musial dlubac, podcinac coś. Ale za to jaki ma ciąg , teraz to model "pełza" mi nawet po podlodze i to nie na full gazie, to chyba dzieki temu skokowi ? Zatem miałem chyba wczesniej 5kę? Tylko tak sobie mysle czy sklep nie przesadzil zamieniajac mi smiglo na takie małe? (niby pod silnik Redox 650/1350 też u nich kupywany) Dodatkowo zastanawiam siejak teraz bedzie OK, np. z temperaturą regulatora? Pewno jest ono bardziej prądożerne? Zastanawiam sie czy przy okazji nie zamowic kiedyś troche mniejszego np. 5,5x.... moze nawet 5x ale z skokiem 4-5 ? Jutro próba, jak pogoda dopisze (czyt. nie bedzie deszczu) i mam nadzieje wkoncu oderwac się po raz pierwszy od ziemi. Dziekuję wszystkim kolegom za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi