jankulus Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Witam, Chcąc zacząć przygodę z szybowcami, a dokładnie moto szybowcami poszukuję 1,5 metrowego modelu. Przeglądając zakamarki forum nie znalazłem podobnego tematu, więc zakładam nowy. Wstępnie wybór padł na Hybrid-a z Arthobby, lecz zakładam, że jest mnóstwo konstrukcji o których istnieniu nie mam pojęcia. Kryteria wyboru: -rozpiętość 150 cm +-20 cm -możliwość zrobienia dzielonego skrzydła mile widziana -możliwie niska masa -zdolność do nawiązania kontaktu z termiką -cena zestawu (z galanterią, bez elektroniki) do 600 zł Z góry dziękuję za podpowiedzi, w zamian za pomoc oferuję przyjemność(?) z czytania relacji i pouczania budowniczego. Pozdrawiam, Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Nieco większy, ale reszta spełnia Twoje warunki. http://www.nastik.pl/sweet-electro-p-1038.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dzięki, Nie zwróciłem uwagi na ten model. Trójdzielne skrzydło to jest to, co zadecydowało o jego zakupie. Zobaczymy co z niego będzie Zamówiony, jak przyjdzie wrzucę zdjęcia zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Szybka decyzja Sam miałem go zakupić, ale dostałem ciekawą ofertę na Rapida z Reichard Modelsport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 No to ciągnę temat, wyposażenie. Myślę o takim: Odbiornik: Futaba R6106HFC 2.4GHz FASST (nie do zmiany) Pakiet: Dualsky 1750mAh 45C/6C 11.1V (to mam dwie sztuki, zobaczymy czy wejdzie do kadłuba) Regulator: Dualsky 22A XC-22-Lite Silnik: DUALSKY XM2838EA-6 Serwa: Dualsky DS3002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Z tego co wiem to niektórzy wkładają do tego modelu pakiety 3s 1300. W zupełności starcza i jest lekko (pod warunkiem odpowiedniego wyważenia). Zalecane pakiety mogą być jak tylko je zmieścisz. Regulator weź 30 A Weź silnik Redox 900/xxxx. Wiele tańszy i w zupełności wystarczy. Serwa OK, mogą też być tańsze TP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Jeśli masz wystarczająco funduszy to zostaw Dualsky. regulator raczej 30A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Kukliński Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Polecam ci silniki firmy redox, mam kilka sztuk i do tej pory żaden mnie nie zawiódł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A jak z mocą? Ten dualsky, którego wybrałem ma około 300W, a Redox 900 - 200W. Jak wystarczy 200W do spokojnego latania to może po prostu słabszy-tańszy dualsky? Różnica w cenie między Dedox-em a Dualsky tej samej mocy wyniesie 30-40 zł. Mam pewien sentyment do marki Dualsky, mam sporo sprzętu tej firmy i nic mnie jeszcze nie zawiodło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Redox 900/1200 ma chyba coś 285W. W redoxach są bardzo proste oznaczenia: xxxx/yyyy gdzie xxxx to ciąg statyczny, a yyyy to KV. Oznacza to, że redox 900/900 ma 900g ciągu i 900kv, a 900/1200 odpowiednio odpowiednio 900g ciągu i 1200kv. Oba w zupełności starczą do tak lekkiego szybowca aby szybko i pod sporym kątem wyciągnąć go na odpowiednią wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Wreszcie doszła paczka ze Sweet'em! Po otwarciu kartonu oczom ukazuje się....... drugi karton (plus dla firmy Nastik za dobre zapakowanie przesyłki) W pudełku wszystko ładnie ułożone, szczelne folie z elementami poprzyszywane do kartonu, nic nie ma prawa się poobijać, poprzesuwać. Z tego co mogę powiedzieć o zestawie: Ładnie, czysto zrobiony. Pokrycie wygląda profesjonalnie, oczywiście trzeba będzie trochę poprawić żelazkiem ale tylko kilka drobnych korekt, Spasowanie laminatowego kadłuba z rurką węglową średnie, daje kilkustopniową dowolność w ustawieniu (skrzywieniu). Skrzydła wydają się być dość wiotkie, ale jest to mój pierwszy szybowiec, więc nie mam porównania. Podoba mi się pomysł z "pilocikiem" puszczonym przez centropłat mającym ułatwić przeciąganie przewodów, miły dodatek. Nie mam pojęcia co z łączeniem skrzydeł. Są tam pręty stalowe fi4 wchodzące w stalowe rurki wklejone w płaty. Dodatkowo kawałeczki węgla około fi2,5 stabilizujące kąt względem pręta stalowego. Nie mam pojęcia jak to ma trzymać skrzydło razem? Czy przed każdym lotem trzeba będzie skrzydło zaklejać taśmą, żeby nie odpadły końcówki? Wstępnie ułożony na podłodze model wygląda okazale: Już się nie mogę doczekać wyposażania i oblotu tego "Słodziaka" Odnośnie wyposażenia to zdecydowałem się na: Silnik: DUALSKY XM2838EA-6 Regiel: Dualsky 30A V2 Kołpak: Kołpak alu 30/3.17/8 Łopatki: CAM FOLDING PROP 11x6(w opisie silnika jest to sugerowany rozmiar, według e-calca na stronie dualsky za duże, zobaczymy co powie amperomierz przy pierwszym odpaleniu) Serwa: TowerPro SG-92R Wszystko z Nastika Pozdrawiam, Janek P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, obecnie dysponuję tylko telefonem. Zdjęcia ze składania postaram się wykonać porządnym aparatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Właśnie skończyłem składać sweeta. W kadłubie trzeba kombinować, aby zmieścić kable do silnika 28mm (puścić na zewnątrz kadłuba). Miłego składania P S Skrzydła lepiej zrób jednoczęściowe - są tam luźne bagnety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Jeśli możesz to powiedz jeszcze czy wymieniałeś te bagnety? Myślałem o wymianie na węglowe bo te stalowe ważą zdecydowanie za dużo , Jaki silnik zastosowałeś? Podobno te EA od Dualsky łatwo się montują w wąskich kadłubach, zobaczymy w sobotę A skrzydło jednoczęściowe nie wchodzi u mnie w grę. Mam bardzo mały samochód (VW Lupo), i włożenie skrzydła 180 cm oznaczałoby brak możliwości zabrania więcej niż jednego pasażera. Edit: Doszły zabawki! W okolicach niedzieli postaram się zamontować wszystko w Słodziaku, zobaczymy czy wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Nie, nie wymieniałem bagnetów. Mogę zrobić zdjęcie zamocowanego silnika ( dualsky 28mm outrunner ). P S Do skrzydeł będziesz musiał zastosować inne serwa - też się na to złapałem ok 9mm Z tych, które kupiłeś tylko 2/4 pracują w miarę dobrze.:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam. Chyba trochę się spóźniłem , ale moja konstrukcja także spełnia warunki poszukującego : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Właśnie miałem napisać, że na lotki za grube serwa, owszem da się wmontować, ale pokrywa serw będzie odstawac i troszkę na estetyce straci. podobno lata bardzo fajnie, ale i szybko się nudzi ;| powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 .... Mogę zrobić zdjęcie zamocowanego silnika ( dualsky 28mm outrunner ). P S Do skrzydeł będziesz musiał zastosować inne serwa - też się na to złapałem ok 9mm .... Poproszę to zdjęcie, może zaoszczędzi czasu przy montażu. To jakie serwa polecacie zamontować? Niestety nie mam jak na razie jak sprawdzić co jak wchodzi bo model ze mną w Rzeszowie a wyposażenie w Pabianicach. Czy takie wystarczy? http://hobbyking.com/hobbyking/store/__27163__Corona_DS633BP_Digital_Micro_0_82kg_6_2g_0_12sec.html Czy czy może takie? http://hobbyking.com/hobbyking/store/__36325__Turnigy_TGY_777MG_Alloy_Case_Digital_Slim_Wing_Servo_Metal_Gear_5_5kg_10sec_23g_NL_Warehouse.html http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Serwa/Serwa-analogowe/Alturn-AAS-306-MG-Micro.html?pp=100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 MAKSYMALNIE 9mm np. alturn aas 303MG. EDIT: Przepraszam, że tak późno, ale dodaję zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankulus Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jak możesz to napisz jeszcze jakie zastosowałeś wyposażenie. Głównie chodzi mi o silnik i śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Silnik DUALSKY XM2834EA-6 Smigło CAM FOLDING PROP 9x5 Serwa 2x TowerPro SG-92R 2x Alturn aas-303mg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi